Capcalera_altres1
Agenda
17
Jun

Del 17 al 21 de juny se celebra la "Setmana de l’Energia 2019", coincidint amb la "Setmana Europea de l’Energia Sostenible". L'objectiu és organitzar actuacions i activitats al voltant de l'eficiència energètica, les energies renovables i el nou rol de la ciutadania en energia.

Més informació

Arreu del territori
12
Jun

La Fundació Món Rural, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la Diputació de Barcelona i l’Associació d’Entitats de Desenvolupament Rural Europea (AEIAR) organitzen una jornada amb l’objectiu de posar sobre la taula eines per promoure l’accés a la terra de nova pagesia i impulsar els canvis de normativa necessaris.

Una jornada tranversal amb experts de diferents països
La jornada de dimecres començarà a les 15.30h amb la presentació oficial a càrrec de Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Tot seguit es farà la presentació de l’Associació Europea de Desenvolupament Rural a càrrec del seu president, Michael Baylac.

La primera sessió expositiva serà sobre les inversions i moviment de capital en sòl agrari a la Unió. Anirà a càrrec de Frank Proust, diputat de la Unió Europea, i d’Anne-Françoise Melot, cap de la unitat de Lliure circulació de capital i aplicació del dret de la UE. La segona sessió parlarà sobre política europea i legislació agrària, a càrrec de Gerard Peltre, president de l’Associació International Ruralitat, i Josep Pena, Director dels Serveis Territorials a Barcelona.

Un cop exposat el marc teòric, es durà a terme el debat sobre la necessitat de la regulació del sòl agrari a la Unió Europea, amb els ponents de les sessions i Sònia Callau, de la Diputació de Barcelona; Volker Bruns, president de l’Associació d’entitats de gestió de sòls i establiment rural (Alemanya); Emmanuel Hyest, president de la Federació Nacional de la SAFER (França); i Albert Puigvert, gerent d’ARCA.

Finalment, el Director General de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, clourà la jornada.

Més informació i inscripcions

Pati Manning. Montalegre, 7. Barcelona
3
Jun

L'accés a ajuts europeus és bàsic per la implementació de projectes innovadors i el desenvolupament de les nostres empreses, entitats i administracions locals. L'adequada redacció de projectes, el rigor i la previsió són de gran importància per tal d'acabar obtenint efectivament aquests ajuts.
Aquesta jornada formativa vol incidir en aquesta necessitat, participaran experts en la matèria i està adreçada a tècnics d'administracions i empreses.
Totes les ponències aniran a càrrec del Sr. Albert Sorrosal, de KIM BCN.

Programa

Consell Comarcal del Baix Ebre. Barcelona, 152. Tortosa
1
Jun

La "Setmana de la Natura" és una campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori.
Una setmana plena d’activitats entorn la conservació de la natura i el medi ambient, per posar en valor i donar a conèixer tots aquells actors del territori català que dediquen el seu dia a dia a cuidar la terra, i que difonen el seu coneixement i les seves problemàtiques: entitats ambientals, parcs naturals, ajuntaments, biblioteques, escoles, empreses, universitats... diverses organitzacions d’arreu amb l’objectiu comú de la conservació del medi ambient.

Més informació

FONT: setmananatura.cat

Arreu del territori
1
Jun

"Benvinguts a pagès" és una iniciativa promoguda per la Fundació Alícia, juntament amb l’Agència Catalana de Turisme, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Consells Comarcals, Consorcis i un ampli ventall d'entitats i associacions del país, que consisteix en un cap de setmana en què pagesos de tot Catalunya obriran les portes de casa seva per ensenyar els seus camps, els seus ramats i els seus obradors. Sens dubte, una oportunitat per redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa.

Així, el cap de setmana de l'1 i el 2 de juny es podran visitar explotacions agràries d'arreu del territori, degustar menús Benvinguts a pagès als restaurants seleccionats i gaudir d'allotjaments amb ofertes especials.

Més informació

FONT: http://benvingutsapages.cat

Arreu del territori
31
Mai

La producció artesana, ja sigui agrària, ramadera o de transformació té com a gran escull aspectes com les instal·lacions per elaborar, envasar o de logística a l'hora de fer arribar el producte.
Eines col·lectives com els escorxadors compartits, obradors col·lectius, o sistemes cooperatius de logística poden ser molt útils per aquests petits projectes.
Actualment hi ha diferents iniciatives i propostes encaminades a donar suport a aquesta mena de projectes col·lectius. En aquesta jornada en presentarem algunes i debatrem sobre les necessitats del Berguedà i les zones properes.

Programa

Casal Cívic. Sala Polivalent. Plaça Sant Joan, s/n. Berga
28
Mai

El principal objectiu de la jornada és donar a conèixer els productes d’alta qualitat i de proximitat que es produeixen en les contrades de la Plana de Lleida i les seves possibilitats culinàries.
S'adreça, principalment, a professionals de la restauració i cuiners per donar-los una informació directa del productor sobre les qualitats i processos de producció de cada producte. La innovació i la creativitat dels professionals de la cuina de les nostres contrades poden donar un valor afegit molt important als nostres productes d’alta qualitat.
Aquesta jornada es centra, en aquesta edició, en 6 productes d’alta qualitat produïts a la zona de Les Garrigues i facilita el traspàs de coneixements i experiències, amb un contacte de proximitat, entre cuiners i productors.

Programa

Escola Agrària de Les Borges Blanques. Finca La Pujada, s/n. Les Borges Blanques
25
Mai

En una zona fortament vinculada a la vinya i el vi com el Bages des de temps immemorials, fa que a dia d’avui sigui imaginable el desenvolupament del territori a través de de la posada en valor dels recursos patrimonials i paisatgístics.
Identificar els elements més rellevants de la cultura, el patrimoni, la identitat del lloc; conèixer les eines, saber-los comunicar i generar experiències rellevants són aspectes clau d’aquest procés de posicionament com a territori vitivinícola i enoturístic.
Farem èmfasi en els recursos pedra seca i natura-fauna com a recursos per a la creació de productes.
En aquesta jornada coneixerem millor les pautes per treballar en aquest sentit; i basant-nos en casos pràctics, com un territori pot singularitzar-se respecte a d’altres.

Programa

Local de l’Associació Cultural Recreativa de Rajadell (ACRR). Major, 14. Rajadell
13
Mai

La construcció de pedra seca utilitza una tècnica tradicional que parteix dels materials que es troben en la zona i que es basa en encaixar les pedres per aguantar el terreny sense utilitzar cap tipus d’argamassa o ciment que les uneixi.
A Sant Julià de Cerdanyola n’hi ha una quantitat i concentració especialment rellevant. Es tracta d’un patrimoni cultural i etnogràfic molt ric i interessant que cal conservar i protegir però per fer-ho cal saber-ne la història i la tècnica i recuperar-ne l’ús.

Programa 

Local Social. Sant Julià de Cerdanyola
11
Mai

La tècnica de la pedra seca és una tècnica mil·lenària àmpliament utilitzada a tot el Pirineu; tant per construir bancals, com camins, mitjançant els materials que es troben en la zona i encaixant les pedres sense utilitzar cap tipus de material extra que les uneixi. Conèixer aquesta tècnica és important tant pel seu valor en sí, com per reconstruir i reparar les parets que cauen i es volen mantenir. Al novembre del 2018, l’art de la pedra seca es va incloure a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.
La formació es realitzarà durant un cap de setmana, de mà d’Artur Soria, mestre en paret de pedra seca, on es reconstruirà part d’un mur de pedra seca esllavissat en el camí de Llagunes a Freixa, dins de la Vall de Siarb.

Programa

Trobada al Refugi de la Vall de Siarb. LLAGUNES (SORIGUERA)
Segueix-nos a Facebook Twitter