Capcalera_altres1
Agenda
18
Nov

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus
Una Setmana Europea per:

 • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
 • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
 • Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
 • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Més informació

FONT: Agència de Residus de Catalunya
 

Arreu del territori
10
Nov

"PRESURA 2017 -  1ª Feria para la Repoblación de la España Vacía"  és un espai que pretén posar en contacte a ciutadans emprenedors que volen desenvolupar les seves iniciatives en el medi rural, amb totes aquelles institucions i persones que poden ajudar a engegar aquests projectes (ajuntaments, diputacions, Grups d'Acció Local, ONGs, inversors, entitats financeres, etc.).

L'esdeveniment arriba en un moment molt oportú, ja que existeix un interès creixent, sobretot entre els joves, per emprendre en zones rurals. La Fira tindrà un àmbit nacional, i l'objectiu és que, a poc a poc, es converteixi en una trobada de referència del sector.  

PRESURA 2017 
vol transmetre optimisme i esperança, en un context d'extrema dificultat per a les comarques que pateixen la despoblació, i donarà especial rellevància a la participació dels emprenedors, sobretot la d'aquells que puguin mostrar exemples d'èxit desenvolupats en entorns rurals.
Així mateix, la Fira ha previst un sistema de cites perquè tots els assistents, expositors, etc., puguin programar reunions amb aquelles persones que més els interessi, convertint-se així en un espai excepcional per connectar i relacionar-se amb totes aquelles institucions i persones que treballen en aquest àmbit

PRESURA 2017 es celebrarà a les instal·lacions de "El Hueco", a Sòria, un espai de coworking de 2.500 m2, on es podran trobar expositors, conferències, projectes i moltes activitats per a facilitar el "networking" entre els assistents. Els sectors més importants que estaran representats a la Fira seran:

 • Agroecologia
 • Forestal 
 • Habitatge Rural 
 • Cohousing
 • Economia circular
 • Turisme rural
 • Energies renovables 
 • Tecnologia 
 • Emprenedoria social

Més informació

El Hueco. Soria
9
Nov

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i la Diputació de Barcelona, a través de la col·laboració i la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzen dues jornades per presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya
Durant les jornades es pretén transferir el coneixement científic des de l’àmbit de la recerca als responsables municipals i poder establir el contacte directe entre el món científic i el món local. Per altra banda, es busca facilitar als responsables municipals informació científica contrastada per informar a la ciutadania sobre el canvi climàtic a Catalunya, així com aportar les recomanacions del món científic perquè puguin ser incorporades a les polítiques locals de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Programa i inscripcions

CONSERVATORI PROFESSIONAL DE MÚSICA DE SANT CUGAT. Plaça Victòria dels Àngels, 2. Sant Cugat del Vallès
3
Nov

Primera jornada d’economia del bé comú a l’àmbit rural, per tal de donar a conèixer aquest nou concepte d’economia i política a través de projectes vigents, i veure com aquest model pot contribuir a la millora de l’entorn, del medi ambient i al benestar de totes i cada unes de les persones que interactuen en la comunitat: productors, transformadors, proveïdors, consumidors, etc.
L'Economia del Bé Comú (EBC), promoguda per l'economista austríac Christian Felber, és un model socioeconòmic que pretén reorientar el model econòmic actual, basat en la maximització del benefici individual, i enfocar-lo al servei del bé comú.

La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través de: 
Escola Agrària de Manresa: 93 874 90 60 - A/e: https://goo.gl/DCHi3Y
També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat.

Programa

Escola Agrària de Manresa. Av. Universitària, 4-6 (Edifici FUB). Manresa
20
Oct

Organitzada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya, la "Fira d’Economia Solidària de Catalunya" és un esdeveniment anual referent que vol mostrar l’ampli i variat ventall d’experiències i projectes de l’àmbit de l’economia social i solidària que existeixen al territori català.

Des de la primera edició, l'any 2012, la Fira s’ha convertit en una cita imprescindible per al sector cada mes d’octubre. Un espai on hi estan representats tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc.

Una trobada que pretén:

 • Divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a la crisi, tant a curt termini per cobrir necessitats urgents com a mig i llarg termini per sortir del capitalisme.
 • Donar a conèixer l’economia solidària i les solucions que aporta a les necessitats materials de les persones en la seva vida quotidiana.
 • Donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària.
 • Augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses en les iniciatives d’economia solidària de la XES, com a proveïdores, estalviadores o emprenedores.
 • Fomentar la intercooperació entre els agents de l’economia solidària.
 • Incrementar la consciència de “sector econòmic” entre les iniciatives d’economia solidària.
 • Consolidar-se com un referent periòdic del mercat social a Catalunya i un esdeveniment clau a Europa i a la Mediterrània.

Més informació

Recinte Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. Sant Andreu (Barcelona)
18
Oct

La Generalitat de Catalunya, a través de la seva Taula d’Ecoturisme, organitza el primer Fòrum ENS (Ecoturis­me, Natura i Sostenibilitat) a Catalunya. Coincidint amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament, s’inaugura una cita que vol convocar el sector públic i privat a unes jornades de reflexió i treball en xarxa envers els principals reptes del sector.

El fòrum inclourà un seguit de ponències, amb representants de l’àmbit públic i privat, que donaran una visió pràctica dels temes de màxima actualitat, sobre com posar en valor els espais naturals per mitjà de l’ecoturisme, o les claus per consolidar un turisme de natura responsable a Catalunya.
També es preveu la creació de diversos grups de treball per compartir visions i cohesionar el sector envers un decàleg per als professionals de l’ecoturisme, i la consolidació de xarxes de col·laboració.

A la vegada, el fòrum també servirà per presentar projectes d'èxit  i conèixer experiències ecoturístiques concretes, en aquest cas, del territori de la Garrotxa.

web Fòrum ENS

CAN TRONA. Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas
7
Oct

El Consell Comarcal de la Cerdanya, en col·laboració amb el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, impulsa la cinquena edició de la Fira del Treball.

Aquest any, i com a novetat, durant el matí es durà a terme el Networking "Cultivant emprenedors" amb l’objectiu de crear vincles entre empreses del sector agroalimentari, turístic, comerç, persones emprenedores i talent jove.

Impulsat amb el suport del projecte de cooperació ODISSEU, aquest networking pretén enfortir la coneixença mútua i els vincles entre els professionals d'aquests sectors, tot encaixant l'oferta i demanda, buscar solucions a reptes existents, i encoratjar als possibles emprenedors a cercar iniciatives i projectes d’interès en aquest àmbit que facilitin la inserció laboral dels joves a les zones rurals.
La participació al networking és gratuïta, però és imprescindible inscriure's prèviament.

Durant la tarda se celebrarà la V Fira del Treball, que mantindrà el format tradicional, amb estands de diverses empreses, entitats i borses de treball de la comarca, que permetran als assistents entregar el seu Currículum Vitae i, a la vegada, aprofitar per a tenir una primera entrevista amb els representants d’aquelles ofertes que siguin del seu interès.

Programa

Recinte i jardins del Consell Comarcal de la Cerdanya. Plaça del Rec, 5. Puigcerdà
3
Oct

Dades obertes són aquelles que l'administració pública posa a disposició de la societat en formats fàcils de manipular i actualitzades per tal que qualsevol ciutadà o empresa pugui analitzar, reutilitzar i redistribuir, generant nous serveis. Això permet una administració pública més transparent alhora que aquestes dades generen valor econòmic a través de la gestió intel·ligent dels recursos.
Per altra banda a la xarxa hi ha tot un seguit de dades sobre patrimoni natural i biodiversitat disponibles aportades per ens públics, però també privats, que poden ser aprofitades des dels ajuntaments.

Aquesta jornada, impulsada per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelonapretén posar en valor els beneficis que genera oferir dades obertes per als propis ajuntaments, alhora que permetrà veure com aquests mateixos ajuntaments poden aprofitar les dades obertes sobre patrimoni natural per a una millor gestió del territori.

La jornada constarà d'un primer apartat de ponències marc, seguides de la presentació de diferents experiències, casos d'èxit i projectes innovadors. 

Més informació i inscripcions

Centre de Recursos. Castell del Montesquiu
3
Oct

És ben sabut que els models i sistemes de publicitat s’han diversificat molt en els últims anys, especialment amb l’arribada d’Internet i de l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen la xarxa i els canals socials.
Avui dia qualsevol empresa pot fer difusió i promoció dels seus productes o serveis a través de la xarxa, i per aconseguir resultats amb èxit és important definir una estratègia de màrqueting digital.
Aquest seminari, impulsat pel Consorci GAL Noguera - Segrià Nord, pretén oferir eines i estratègies per a que les empreses rurals puguin elaborar el seu propi Social Media Plan, sàpiguen com treure profit de les xarxes socials i utilitzar-les adequadament i aprenguin a posicionar-se online a partir d’una marca personal i corporativa singular.

Programa

Centre d’Empreses Innovadores d’Almenar. Ctra. Val d’Aran - km 23,5. Almenar
3
Oct

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i la Diputació de Barcelona, a través de la col·laboració i la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzen dues jornades per presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya.
Durant les jornades es pretén transferir el coneixement científic des de l’àmbit de la recerca als responsables municipals i poder establir el contacte directe entre el món científic i el món local. Per altra banda, es busca facilitar als responsables municipals informació científica contrastada per informar a la ciutadania sobre el canvi climàtic a Catalunya, així com aportar les recomanacions del món científic perquè puguin ser incorporades a les polítiques locals de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Programa i inscripcions

Espai Plana de l'Om – Auditori. Plana de l'Om, 5. Manresa
Segueix-nos a Facebook Twitter