Capcalera_altres1
Seminari Internacional "Las políticas contra la despoblación a debate. ¿Qué y cómo?"
Inici: 30.10.2020 08:45
Final: 31.10.2020 14:00

Bona part dels espais rurals dels països occidentals van experimentar, en la segona meitat de la S. XX, uns processos de modernització econòmica, que es van saldar amb la ruptura dels equilibris en les economies agropecuàries i societats agràries tradicionals. El desencadenant central van ser la crisi de les activitats agropecuàries tradicionals, i també de la crisi demogràfica i la desarticulació social que les va acompanyar. Els territoris rurals "perdedors" resultants d'aquella "modernització" segueixen avui immersos en una dinàmica de declivi, en molts casos amb el continu abandonament d'activitats i població.

Malgrat que es tracta de processos ja antics, i que les seves conseqüències socials, econòmiques, ambientals, socials i territorials són ben conegudes, la despoblació (concepte genèric en el qual s'engloben tots aquests processos) només s'ha posat en l'agenda política des dates relativament recents, especialment a Espanya. Efectivament, al nostre país, tant des del govern central com en pràcticament totes les comunitats, s'han posat en marxa polítiques i instruments orientats a afrontar el que s'ha vingut a denominar el "repte demogràfic". El marc de referència que presideix les diferents actuacions és l'objectiu de cohesió territorial i social.

Els diagnòstics entorn de la despoblació són ben coneguts. Per això aquest seminari se centra en com fer-li front, des del costat de les polítiques i les intervencions des de les administracions públiques, a diferents escales. El seminari, per tant, constitueix una oportunitat per compartir i debatre perspectives i experiències molt diverses sobre com en diferents entorns i escales s'afronten els processos de despoblament, les seves conseqüències i els reptes a què ens enfrontem. Es presenta una àmplia perspectiva internacional (amb aportacions relatives al Japó, Estats Units, Països Baixos, Hongria i Polònia), així com experiències àmpliament conegudes per la seva reeixida trajectòria (Highlands and Ilands escocesos), i experiències nacionals, sorgides i implementades de forma innovadora des de l'escala local (en sectors tan diversos com el de les cures a la gent gran, els serveis de proximitat, l'emprenedoria amb dimensió de gènere, etc.). Finalment, es posen sobre la taula com i què s'està fent tant al govern d'Espanya com a CA (Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana) que, amb trajectòries i aproximacions diferents, estan demostrant un elevat compromís amb les problemàtiques derivades del despoblament i les accions que impliquen en cada cas el repte demogràfic i territorial.

Programa
Inscripcions

Comentaris
Tornar Enrere
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar