La jornada té per objectiu donar a conèixer iniciatives de dinamització del sector primari que fan possible el relleu generacional i l'accés a la terra a les noves incorporacions.
També pretén facilitar un espai de trobada i debat sobre la dinamització d'aquest sector econòmic a la comarca generador de desenvolupament local.
Aquesta jornada s'emmarca dins de l'estudi Programa per facilitar el relleu generacional i l'accés a la terra al Pallars Jussà que promou el Consell Comarcal del Pallars Jussà, i està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Suport al desenvolupament local
Jornada per donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les eines digitals per facilitar el posicionament d’empreses i productes que es troben en entorns rurals i de muntanya i, específicament, aquelles que desenvolupen o promouen activitats a la natura.
La jornada inclourà una breu presentació de la plataforma de difusió d’experiències a la natura “Naturexperience” impulsada pel projecte "Leader Natura", una ponència sobre recursos per a posicionar-nos com a empresa turística a internet i, per acabar, s'ha previst un taller pràctic per als participants.
Jornada per donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les eines digitals per facilitar el posicionament d’empreses i productes que es troben en entorns rurals i de muntanya i, específicament, aquelles que desenvolupen o promouen activitats a la natura.
La jornada inclourà una breu presentació de la plataforma de difusió d’experiències a la natura “Naturexperience” impulsada pel projecte "Leader Natura", una ponència sobre recursos per a posicionar-nos com a empresa turística a internet i, per acabar, s'ha previst un taller pràctic per als participants.
El paisatge no existeix amb el propòsit de ser un element decoratiu o únicament una font de benestar, sinó que gaudim d’aquest en la mesura que és una font de recursos naturals, productius i culturals que cal protegir, conservar i, a vegades, regenerar.
Les "Jornades de Gratitud" pretenen ser un espai de debat i reflexió sobre els usos i la responsabilitat que tenim sobre els nostres paisatges, i en definitiva, sobre el territori que habitem. Dues sessions on reflexionarem entorn l’impacte de les activitats i l’evolució del paisatge, i el compromís amb el paisatge des de les iniciatives ciutadanes i empresarials. A la vegada, coneixerem alguns exemples de territoris compromesos i casos d'èxit.
Més informació
Formació impulsada en el marc del projecte de cooperació Leader "Start Up Rural" amb l'objectiu de conèixer les possibilitats que ens dona el màrqueting digital; comprendre què cal fer per aprofitar-lo; definir un primer pla d’actuacions; i conèixer trucs i bones pràctiques a tenir en compte.
El curs es dirigeix a emprenedors i emprenedores, així com a empreses del territori.
Aquest any, en la "IV Jornada d’aprofitament i cultiu de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus", es comptarà amb la presència de diferents persones del sector productiu, representants d’empreses i persones emprenedores de nous projectes, per tal d’aprofundir i debatre sobre la viabilitat econòmica, problemàtica i visions de futur de l’aprofitament de plantes silvestres o cultivables.
Es tancarà la jornada amb una sortida etnobotànica a càrrec de Marc Talavera, del col·lectiu "Eixarcolant al Bosc de Virós", en les proximitats del Refugi del Gall Fer.
Aquestes jornades volen donar a conèixer les estratègies que poden facilitar el posicionament de destinacions turístiques i de les empreses i productes que s’integren en aquestes destinacions, basant-nos en la realitat dels territoris rurals i de muntanya.
La jornada inclourà la presentació de la plataforma de difusió d’experiències a la natura “Naturexperience”, impulsada pel projecte "Leader Natura", i una ponència sobre les estratègies i les tendències en màrqueting turístic i màrqueting digital.
La jornada està adreçada a petites empreses que desenvolupin producte turístic a la natura i que tinguin interès en millorar el seu posicionament.
La tècnica de la pedra seca és una tècnica mil·lenària àmpliament utilitzada a tot el Pirineu; tant per construir bancals, com camins, mitjançant els materials que es troben en la zona i encaixant les pedres sense utilitzar cap tipus de material extra que les uneixi. Conèixer aquesta tècnica és important tant pel seu valor en sí, com per reconstruir i reparar les parets que cauen i es volen mantenir. Al novembre del 2018, l’art de la pedra seca es va incloure a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.
La formació es realitzarà durant un cap de setmana, de mà d’Artur Soria, mestre en paret de pedra seca, on es reconstruirà part d’un mur de pedra seca esllavissat en el camí de Llagunes a Freixa, dins de la Vall de Siarb.
La jornada va dirigida a totes aquelles persones interessades en saber com crear paquets astroturístics arran de l’obtenció de la certificació Starlight per part del "Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici" i de tots els municipis de l’àrea d’influència socioeconòmica.
Es presentaran diverses experiències sobre la generació d’economia al voltant d’un territori Starlight i d’una "Reserva de la Bioesfera" promovent noves infraestructures, la tematització d’establiments, productes i activitats en el sector del turisme sostenible.
Proposem aquesta jornada com un espai obert de debat sobre les aportacions del pensament feminista al món rural. S’abordarà el paper de la dona en el món rural, davant dels canvis ambientals i socioeconòmics i en particular en zones rurals de muntanya, entre el patrimoni d’un coneixement ecològic local i les innovacions socioeconòmiques desenvolupades, molt important per la sostenibilitat social, ambiental i econòmica.
La jornada es farà en format taula d’experiències que s’articularà entorn a tres moments: presentació de les xarxes de dones ramaderes i del món rural, explicant el seu funcionament i quines iniciatives tenen; l’exposició de les seves experiències personals, els reptes i els estímuls, necessitats que han portat a crear aquests espais o xarxes; i, finalment, la reflexió conjuntament amb el públic i les investigadores sobre polítiques relacionades amb la ramaderia (semi)extensiva, en especial en zones de muntanya, canvis ambientals i dones.