Capcalera_altres1
Events Territori: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
21
Oct

Jornada impulsada pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb l'objectiu de fomentar la creació de sinèrgies entre productors agroalimentaris i professionals del sector gastronòmic i de la restauració.

Programa
Inscripcions

Cooperativa Falset - Marçà
9
May

En un món globalitzat, en què la subsistència de les identitats col·lectives i la necessària connexió i intercanvi malden per conviure, existeixen models agraris resilients que, des de la tradició i la innovació, posen de manifest la viabilitat de sistemes que s’adeqüen a la idiosincràsia dels territoris i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia. Són models en els quals la relació directa entre les persones i el seu entorn és ancestral, present i viva, i on el paper de la dona té una importància cabdal, tant en la pràctica quotidiana com en la transmissió de sabers.

El Simposi pretén crear lligams entre paisatges, iniciatives i projectes d’arreu del món que treballen pel reconeixement d’aquests models agrícoles, la seva viabilitat, i la salvaguarda de l’insubstituïble capital biocultural que representen.

El Simposi està organitzat per l'Observatori del Paisatge, amb l’impuls de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat i el suport del Consell Comarcal del Priorat, l’Associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i els següents departaments de la Generalitat de Catalunya: Cultura; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Territori i Sostenibilitat.

Més informació
Inscripcions

Cartoixa d’Escaladei - Priorat
4
Apr

Els pous de gel, la tècnica de la seva construcció i localització han estat elements d'estudi per part de l'equip d'experts en arquitectura popular de la URV, els quals han pogut constatar la diversitat de realitzacions que d'aquest element es poden trobar, responent a les característiques morfològiques de la seva zona. A més, els pous representen una economia i societat on el gel era un bé preuat que també ensenya la relació entre la zona rural de muntanya i l'espai més horitzontal del camp de Tarragona.
El Consorci Leader del Camp, amb el projecte "Col·labora pel Paisatge", vol presentar aquests primers resultats d’aquesta recerca de la URV sobre pous de gel amb tècnica de Pedra en Sec, declarada per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta recerca realitza també una lectura tecnològica d'aquestes construccions, amb l'objectiu de fer-les arribar a un públic més ampli, per mitjans digitals i altres, i així despertar més l'interès a bé immaterial de la humanitat.
La sessió té un interès especial per a aquells professionals del món del Turisme en l’àmbit rural i la divulgació de la cultura i l’etnografia, doncs proporciona recursos que enriqueixen l'oferta de cultura i lleure del territori interior.

Programa

CONCACTIVA. Daroca, 1. Montblanc
28
Mar

L’arrelament de les persones joves als municipis petits i molt petits és un dels factors claus que contribueixen a fixar població, evitar el despoblament i l’envelliment del món rural. Alhora, les persones joves aporten el dinamisme i la innovació necessària per fer front als reptes i a les complexitats que actualment plantegen aquestes poblacions.
Aquesta jornada permet aportar llum al tema i detectar quines són les condicions de vida que incideixen de manera significativa en l’arrelament de les persones joves als municipis petits, bé sigui en l’arrelament d’origen, o bé en altres formes de nous arrelaments.
En els espais de treball compartirem experiències amb actors i protagonistes del territori per tal de fer aflorar i visualitzar quines condicions simbòliques (identitat, cohesió, valors, participació...) i quines condicions materials (treball, habitatge, infraestructures...) afavoreixen i dificulten l’arrelament de les persones joves i dels seus projectes vitals en municipis petits.
Es tractarà d’identificar i prioritzar estratègies, intervencions, aliances i polítiques que incideixin significativament en els factors d’arrelament per tal que els joves puguin crear vincles sòlids amb el territori.

Programa
Inscripcions

Local Social Blancafort. Plaça del sindicat, 8. Blancafort
11
Mar

«La Plana dels secans de l’Alt Camp és l’única en tot Catalunya que manté encara una integritat agrícola amb la representació de tots els conreus de secà típicament mediterranis en una matriu territorial encara poc afectada pels processos transformadors (...) se situa en la zona d’intersecció de les àrees de distribució dels diferents conreus de secà a Catalunya: els cereals, els fruiters de secà i la vinya.»
La Plana és un dels agro-ecosistemes més amenaçats i de major interès biològic de Catalunya, acull la presència d’ocells vulnerables o en perill d’extinció a Catalunya i és un dels espais catalans amb més alta densitat de construccions vernaculars de pedra seca, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2018.
La jornada es planteja per a treballar en una estratègia de promoció econòmica basada en la conservació i explotació d’aquests valors, buscant sinèrgies entre els productes i serveis de la nostra activitat econòmica.

Programa

Consell Comarcal de l’Alt Camp. Mossèn Martí, 3. Valls
16
Gen

L’energia és un dels inputs de pes en moltes indústries i la incertesa i fluctuacions dels seus preus, sovint un bon maldecap.
Entre les possibles energies renovables, la biomassa forestal és una de les opcions amb una millor rendibilitat i amb un important retorn al territori, donant sortida a uns excedents.
En la sessió es coneixeran de primera mà casos d’èxit que ja es desenvolupen, així com dades que permetran fer una bona aproximació a la viabilitat de l’ús d’aquest recurs a escala industrial.

Programa

CONCACTIVA. Daroca, 1. Montblanc
9
Nov

Des del Consorci Leader de la Catalunya Central s’impulsen activitats per posar en valor els productes locals dels territoris rurals catalans.
La producció porcina ecològica a Catalunya, tot i ser minoritària, actualment es troba en un moment d’interès creixent, tant per part del sector productiu com per part del consumidor. Els reptes de la producció però, no sempre són fàcils, i la necessitat de cercar noves formes d’afrontar els problemes que poden sorgir, és cada cop més elevada.
Aquesta jornada pretén apropar aspectes de la sanitat i maneig de les granges de porc ecològic a França, i que avui en dia són d’especial interès per al sector del porc ecològic català. La sessió també servirà per presentar breument APPECAT, l’Associació de Productors de Porc Ecològic de Catalunya, i es farà una taula rodona entre els mateixos productors/es catalans/es i els assistents a la jornada.

Programa

Consell Comarcal del Solsonès. Sala Gòtica. Dominics, 12. Solsona
22
Oct

El Castell Templer de Barberà de la Conca (Conca de Barberà) acollirà la segona edició d’"Agronyam", una jornada destinada a connectar productors del Camp de Tarragona (principalment de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà i l’Alt Camp però també de municipis del Tarragonès, Baix Camp i Baix Penedès que formen part del territori d’actuació del Consorci Leader de Desenvolupament del Camp) amb professionals de la restauració d’arreu del país: cuiners, periodistes gastronòmics, restauradors, foodies...

La segona edició d’"Agronyam" es planteja novament com un punt de trobada, coneixement i intercanvi de contactes i experiències entre ambdós perfils. Com un aparador i punt de trobada de professionals de la gastronomia i l’enologia, un espai on es teixeixin complicitats i tanmateix una jornada que afavoreixi el coneixement i la connexió perquè els assistents creïn sinergies, trobin nous motius d'inspiració i descobreixin noves maneres de conscienciar, elaborar i consumir aliments, basades en la tradició i en la innovació, empeltades en la llibertat, en la creativitat i, per sobre de tot, en el respecte per l’entorn i el medi natural. Així, "Agronyam" és una de les accions principals del projecte Muntanyes Modernistes 2018, dirigit pel Consorci Leader del Camp, centrat en afavorir la diversificació econòmica del territori del Camp de Tarragona, aprofitant espais tan emblemàtics com el celler modernista de Barberà de la Conca o el castell de la mateixa vila.

Sota el títol “L’art de produir, compartir, col·laborar i competir”, "Agronyam" consta de diferents ponències i, al final del matí, s’ha previst un espai de tast i networking perquè productors i cuiners es relacionin entre ells i puguin crear sinergies amb l’objectiu d’enfortir la cultura enogastronòmica del Camp de Tarragona.

La xef catalana Carme Ruscalleda, amb 7 Estrelles Michelin, intervindrà a la jornada amb la ponència “L’únic permanent és el canvi. Néixer, créixer, consolidar-se i renovar-se per continuar”. Cal destacar que la seva intervenció tindrà lloc tan sols 5 dies abans que tanqui el restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar. A més de la intervenció de la cuinera catalana Carme Ruscalleda, el programa inclou la participació de l’antropòleg de la Fundació Alicia, Joan Ribas; del mestre xarcuter mallorquí, Xesc Reina; de la Unió de Productors i Cuiners del Baix PenedèsTerra i Taula; de l’Associació gastronòmica i cultural d’IgualadaVadefoodies; i del cuiner de l’any i estrella Michelin, Vicent Guimerà, propietari del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona.

"Agronyam" tindrà lloc en horari de matí, i la jornada serà conduïda per la periodista Paula Molés Martí que, aquesta temporada, ha estrenat a Catalunya Ràdio el programa gastronòmic “Un restaurant caníbal a Berlín”.

Un cop finalitzades les ponències, els assistents podran conèixer productors i elaboradors del territori a través d'un tast de 3 vins de diferents cellers cooperatius de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.

La jornada és una iniciativa organitzada pel Consorci Leader de Desenvolupament del Camp, amb la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona, que patrocina la conferència del xef Vicent Guimerà. "Agronyam" també compta amb la complicitat de l’Associació Fet a l’Alt Camp, Fet a la Conca i del Consell Comarcal del Priorat.

Programa
Inscripcions - abans del 12 d'octubre

FONT: Consorci Leader de Desenvolupament del Camp

Barberà de la Conca
21
May

Els productors de calçots de la "IGP" i els cellers de la "DO Tarragona" tenen molt clar que la qualitat del seu producte és molt diferenciada respecte a altres opcions del mercat, però pel consumidor final aquesta percepció no és prou evident, possiblement per manca de coneixement. Cal més i millor comunicació?.
El sector de la restauració és sense cap mena de dubtes el qui pot jugar un paper clau en aquesta comunicació, i qui pot obtenir-ne els primers beneficis. El focus està en el veritable protagonista de qualsevol producte: el consumidor.

Programa

Convent del Carme. Plaça del Carme, 5. Valls
28
Apr

Des de l’Associació Leader de Ponent, en el marc del projecte "Espais Naturals de Ponent", s’ha col·laborat en l’organització d’un dels cursos que s’han impulsat des de la "Institució Catalana d’Història Natural": "El Riu Corb. Natura i paisatge". Aquest curs tindrà lloc els dies 28 i 29 d’abril, i anirà a càrrec dels biòlegs Andreu Serés i Delfí Sanuy.

La "Institució Catalana d’Història Natural", filial de l’"Institut d’Estudis Catalans", és una societat científica que té per finalitat promoure l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i els sistemes naturals. Cada any, aquesta institució organitza uns cursos naturalistes dirigits als interessats en el coneixement i l’estudi dels organismes i dels sistemes naturals i que tenen un enfocament totalment pràctic. Per aquesta anualitat, aquests cursos estan programats des del mes d’abril al mes de juliol.

Més informació

Castell dels Comtes. Santa Coloma de Queralt
Follow us Youtube Linkedin Twitter Facebook

We use our own and third-party cookies to improve the browsing experience and offer you interesting content by analyzing your browsing habits. If you continue navigating, consider accepting your username. You can change the configuration or get more information in our Cookies policy

Accept