Capcalera_altres1
Pràcticum ODISSEU per a la innovació
Promoter Direcció General de Joventut; Direcció General de Desenvolupament Rural; Fundació del Món Rural; Associació d'iniciatives Rurals de Catalunya; amb la col·laboració dels 13 Grups d'Acció Local i a la xarxa de professionals de joventut
Description

Les pràctiques en empresa són un dels dispositius que permeten la inserció laboral de joves. Des de la vessant acadèmica, cada vegada s’incideix més en l’obligatorietat de realitzar estades de pràctiques per completar els estudis formatius. En termes de polítiques actives d’ocupació, la Comissió Europea han impulsat iniciatives per promoure l’ocupació jove a partir del Youth Employment Package, que defineix les mesures de Garantia Juvenil, i la Youth Employment Initiative. Entre d’altres mesures, aquestes recomanacions i guies promouen les pràctiques en empresa com acció per reduir les altes taxes d’atur juvenil.

El programa Odisseu vol facilitar a les empreses el contacte amb joves universitaris que s’adeqüin a les seves necessitats i perfils per a fer créixer un projecte empresarial i que a més vulguin tornar al medi rural després de formar-se. Amb aquest objectiu, Odisseu ofereix informació pràctica sobre la tipologia de convenis de pràctiques, incentius per a les empreses i borses de pràctiques de les universitats catalanes.

Què vol fer Odisseu?
En col·laboració amb les empreses i professionals:
Localitzar totes les empreses i professionals de les zones rurals interessades en acollir joves en pràctiques.
Facilitar-les-hi trobar joves que s’adeqüin a les seves expectatives laborals, que tinguin el perfil més adequat per cobrir una demanda, i que tinguin coneixement del territori on es troba l’empresa.

Ets una empresa i vols acollir a un/a jove en pràctiques? Fes-nos arribar la teva oferta a partir del FORMULARI i ens posarem en contacte amb tu per ajudar-te a adreçar l'oferta.

Amb les Universitats:
Odisseu vol col·laborar essent un punt d’enllaç entre joves i empreses, aprofitant els recursos de les Universitats (programes de pràctiques, borses de treball, serveis d’orientació professional...) i que així puguin oferir un servei específic pels i per les alumnes procedents de zones rurals i amb interès en tornar-hi.

Amb els i les joves:
Facilitar-los l’adquisició de competències professionals en empreses properes al seu lloc d’origen o zones rurals dins el seu sector o sectors d’interès.
Promoure estades de pràctiques amb bones condicions de treball i un projecte formatiu associat significatiu.

Sessions informatives 

Per aquesta raó s'han programat sessions informatives per a empreses a comarques pilot ODISSEU, on es descriuen els mecanismes per cercar joves en pràctiques i els procediments i característiques de les tipologies de convenis i contractes de pràctiques actuals.

Sessions informatives del primer trimestre de 2014:

Per més informació podeu descarregar-vos el Tríptic sobre la tipologia i mecanismes de pràctiques en universitats i altres organismes.

Per què acollir a un o una jove en pràctiques? Necessites motius?
-Perquè hi ha joves amb ganes d’aprendre i d’aportar, i que poden enriquir una empresa amb una visió nova i diferent.
-Perquè els territoris rurals i les seves empreses necessiten que la gent jove no marxi. Les zones rurals han de ser una opció vàlida per a qualsevol persona  i això vol dir que aquestes hi han de trobar oportunitats laborals, una vida social enriquidora i oportunitats d’oci. Acollir un/a jove en pràctiques és una forma d’expressar el compromís personal i de l’empresa amb el territori, donant-los-hi l’oportunitat de formar-se laboralment i facilitant-los-hi la incorporació al mercat de treball.
-Acollir un/a jove en pràctiques és sempre una oportunitat de trobar algú que et pot fer créixer com empresa o professional. Només cal trobar la persona adequada. Un procés de pràctiques permet comptar amb l’oportunitat de conèixer candidats/es amb formació avançada que puguin incorporar-se a un lloc de treball.
- Contractar una persona en pràctiques o acollir-se a un programa de pràctiques implica, segons la modalitat per la que s’opti, comptar amb una sèrie d’avantatges per part de l’empresa (bonificacions en les quotes de la Seguretat Social, cobertura de les despeses en concepte de tutoria, avantatges fiscals quan es transforma un contracte de pràctiques en contracte laboral, etc.)
-Acollir un/a jove en pràctiques ens pot ajudar a fer un esforç en la nostra planificació empresarial. El fet que arribi una persona nova a una empresa pot contribuir a que fem un pas endavant millorant la planificació, el treball en equip, l’estructuració i delegació de feines, endreçar idees, objectius empresarials...
-Tots hem estat joves i hem volgut una oportunitat. En aquests moments hi ha joves que estan esperant aquesta oportunitat per demostrar el què valen.

Alguns exemples...

  • Sou professionals del sector agroalimentari o del turisme rural? No us aniria bé trobar estudiants per desenvolupar i dinamitzar l’àrea de comunicació: comunicació corporativa (elaboració de butlletins, dinamització de la web i xarxes socials), suport en l’organització i/o gestió de visites, seguiment dels productes, llançament de promocions, suport en la relació amb els clients?
  • Sou una empresa d’enginyeria? No podria convenir-vos buscar joves en pràctiques per desenvolupar nous projectes en energies renovables: implantació i gestió de projectes i instal•lacions en energies renovables, realització de pressupostos o donar suport a l’àrea comercial.
  • O voleu explorar el comerç internacional? No us aniria bé que algú amb un bon nivell d’idiomes us donés un cop de mà en la comercialització i el màrqueting?

Documents de referència

Added Value
Gal Territory
Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya
Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta
Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya - ADRINOC
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Consorci Leader Pirineu Occidental (anteriorment: Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça)
Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
Associació Leader de Ponent (anteriorment: Consorci Leader Urgell - Pla d’Urgell i Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Associació Leader de Ponent (anteriorment: Consorci Leader Urgell - Pla d’Urgell i Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
Year 2014
Project category
Societat rural i serveis a la població / joventut
Economia social i Emprenedoria rural / RSE (responsabilitat social empresarial)
Economia social i Emprenedoria rural / inserció laboral i millora de l’ocupabilitat
Website http://www.desenvolupamentrural.cat/mes_iniciatives/odisseu-programa-per-al-retorn-i-la-insercio-laboral-dels-i-les-joves-al-medi-rural

Go Back
Pràcticum ODISSEU per a la innovació
Follow us Youtube Linkedin Twitter Facebook

We use our own and third-party cookies to improve the browsing experience and offer you interesting content by analyzing your browsing habits. If you continue navigating, consider accepting your username. You can change the configuration or get more information in our Cookies policy

Accept