Capcalera_altres1
L'associació "País Rural" es posa en marxa com a grup de pressió del territori
20.07.2020

Unes 150 persones han participat aquest dissabte en l’assemblea fundacional de "País Rural", una associació que neix per unir ajuntaments, entitats, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural en resposta a la creació de l’Agència de la Natura. La nova associació pretén que els municipis puguin decidir el seu futur de forma autònoma, acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. L’acte fundacional ha tingut lloc a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). L’assemblea ha escollit la direcció, amb Josep Maria Vila d’Abadal com a president, i ha aprovat el manifest fundacional i els estatuts.

“Som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”, ha remarcat Vila d’Abadal, que ha proposat un estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions.

El manifest fundacional destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial, amb més del 70% de la població vivint en 59 ciutats de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tanmateix hi ha 900 municipis rurals “que han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat”.

El text reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural”, que és, al seu parer, “el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarca que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural i en la qualitat del seu paisatge.

Entre altres objectius, es marca el de potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat. "País Rural" també demana que la revolució digital i les infraestructures arribin arreu.

La direcció està formada per 9 persones, amb Vila d’Abadal com a president i quatre vicepresidents: Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d’Aran).

FONT: MónRural.cat - naciodigital.cat

Comments
Go Back
Follow us Youtube Linkedin Twitter Facebook

We use our own and third-party cookies to improve the browsing experience and offer you interesting content by analyzing your browsing habits. If you continue navigating, consider accepting your username. You can change the configuration or get more information in our Cookies policy

Accept