Capcalera_altres1
Paco Boya és nomenat secretari general per al "Repte Demogràfic"
28.10.2020

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha nomenat Francesc Xavier Boya secretari general per al Repte Demogràfic.
Boya (Les, Lleida, 1960) té estudis en Formació Professional i Ciències Polítiques, domina quatre llengües (castellà, francès, català i aranès) i compta amb una àmplia trajectòria treballant entorn el món rural.

Va ser regidor del seu poble, Les, a la Vall d'Aran (1981-1999). Posteriorment, Boya va donar el salt a Parlament de Catalunya com a diputat (1999-2010). El 2011 va ser elegit Síndic d'Aran (cap de l'administració pròpia de la Vall d'Aran), càrrec que va ocupar en dues etapes (2011-2015 i 2019-2020) i va compaginar amb les seves funcions com a senador a les Corts (2011-2015).

Boya ha exercit tota mena de responsabilitats al Parlament català, entre altres, representant de la Comissió UE o portaveu de Cultura i Política Territorial.

La seva figura ha estat sempre vinculada al desenvolupament, protecció i conservació del territori. Va formar part de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (2006-2010), va ser president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (2013-2020), vicepresident de l'Associació Europea de Zones de Muntanya (2017-2018) i president de la Comissió de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per al Repte Demogràfic.

Boya ha estat ponent en diversos processos legislatius com el de la "Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge" i va ser proponent i ponent de l'estudi al Senat sobre el desenvolupament de les zones de muntanya a Espanya.

A més, ha conreat l'occità aranès en diferents gèneres literaris com a gran defensor d'aquesta llengua cooficial a Catalunya parlada a la comarca de la Vall d'Aran (Lleida). Compta amb una àmplia trajectòria literària amb quatre títols publicats: L'Alè del bosc (Ed. Pagès), Presoèrs dera mar Gelada Premi Telúries- (Ed. Pagès), Ereus dera Tèrra (Ed. Pagès) i la guia literària Era Val d'Aran (Dissenys Culturals).

FONT: MITECO

etiquetes: repte demogràfic
Comments
Go Back
Follow us Youtube Linkedin Twitter Facebook

We use our own and third-party cookies to improve the browsing experience and offer you interesting content by analyzing your browsing habits. If you continue navigating, consider accepting your username. You can change the configuration or get more information in our Cookies policy

Accept