
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys.
Parlem amb Lluís Soler, president de l'Associació Catalana de Municipis, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana.

La Red Rural Nacional va organitzar el passat dilluns 18 de gener una jornada virtual de presentació de l'informe "Estudio sobre el Acceso a la Tierra. Documento final del Grupo Focal de Acceso a la Tierra". El document, que culmina el treball d'anàlisi i reflexió del Grupo Focal, recull les conclusions i propostes dels experts sobre la necessitat de facilitar l'accés a la terra i el relleu generacional agrari.
L'informe servirà com a document de suport tant en l'elaboració del Pla Estratègic de la PAC 2021-2027 en curs com en la posada en marxa de futures iniciatives per part dels agents implicats en el sector agrari i el medi rural.

Avui, dilluns 25 de gener, arrenca una nova convocatòria d'ajuts al Pràcticum Odisseu. Un cop més, la iniciativa vol incentivar l’estada de joves universitaris en pràctiques remunerades a empreses situades en municipis rurals amb l'objectiu de promoure la competitivitat empresarial i el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals.
D'una banda, la proposta està adreçada a empreses i institucions situades en municipis rurals que ofereixin un lloc de pràctiques remunerades per perfils universitaris. D'altra banda, està pensada per a estudiants universitaris de Grau que hagin superat almenys el 50% dels crèdits o estudiants de Màster Oficial.

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys.
Parlem amb Mario Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana.

Les comunitats energètiques ciutadanes són un actor nou que desperta un notable interès per la seva potencialitat d’esdevenir un vehicle per ampliar les bases i la participació en la transició energètica. Tenen un valor estratègic innegable, des de diversos angles: democratització i empoderament, millora de condicions econòmiques per al ciutadà-usuari de l’energia, augment de la flexibilitat en el sistema elèctric.
L'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura, amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, organitza, el pròxim dimecres 27 de gener, la jornada tècnica en línia 'Comunitats energètiques locals. Guia per a l'Administració Local'. El Grup d'Acció Local presentarà una guia que ha elaborat, en la qual es realitza un estudi i una presentació de diferents maneres de potenciar les comunitats energètiques.

El pròxim dimecres 20 de gener, d'11 a 12.30 hores, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública presentarà la vuitena edició de l'SmartCatalonia Challenge des del seu canal de YouTube. En aquesta nova edició, les persones participants hauran de treballar per oferir solucions innovadores a quatre reptes que s'han definit juntament amb el Cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Durant la jornada, s'explicarà com funcionarà el concurs i els responsables dels diferents reptes explicaran detalladament les necessitats que volen resoldre.

Després de l'èxit obtingut en la primera edició del curs "Un nou escenari rural: ODS, Agenda 2030 i LEADER", impulsat durant el mes de novembre de 2020, i les múltiples sol·licituds per a la seva reedició, la REDR ha decidit obrir de nou les portes d'aquesta formació perquè més gent tingui l'oportunitat de formar-se de manera gratuïta en matèria d'ODS.
La proposta tindrà una durada de cinc setmanes, començarà el dilluns 25 de gener i finalitzarà el dilluns 1 de març, i comptarà amb vídeos explicatius i documents informatius dividits en un total de cinc mòduls.

L'Escola Agrària de l'Empordà organitza la tercera edició del curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària', una formació d’emprenedoria agroalimentària que es duu a terme a l’obrador espai-test del centre.
Aquest curs no és només un conjunt d'activitats formatives sinó que planteja proporcionar als participants les eines per a desenvolupar els seus projectes de forma pràctica. El curs, que començarà al febrer i s'allargarà fins al maig, es portarà a terme en dues etapes: la primera de capacitació tècnica amb píndoles formatives i la segona de desenvolupament del projecte.

El Comitè Europeu de les Regions (CDR) i l'Intergrup Zones Rurals, Muntanyoses i Perifèriques (RUMRA) i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, amb el suport de l'Associació Internacional Ruralitat - Medi Ambient - Desenvolupament (R.E.D.) i Euromontana, van organitzar una conferència per debatre les necessitats específiques de les zones rurals després de 2020.

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees identifiqui i dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys.
Parlem amb Meritxell Serret, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana i sobre el rol estratègic del món rural per garantir el benestar i la sostenibilitat.