Capcalera_altres1
Agenda
26
Mai

Del 26 de maig al 5 de juny tindrà lloc la Setmana de la Natura 2018, un moment de l'any de referència on tothom pot prendre part en la conservació de la natura i el medi ambient.
La "Setmana de la Natura" vol agrupar totes les iniciatives per a la conservació de la natura que tenen lloc a Catalunya i donar visibilitat a totes les entitats, organitzacions, escoles, ens locals, etc. que treballen durant tot l'any per la cura de la natura i el territori.

Si vols participar-hi o vols saber quins actes s'estan programant arreu de Catalunya, només cal que accedeixis al següent enllaç: Setmana de la Natura 2018

Arreu del territori
20
Abr

La jornada "Vinya, vins i territori a les Valls del Corb" pretén valoritzar la Vall i donar consciència sobre la identitat i la diferència com a valor.
En aquesta tercera edició es vol parlar de les varietats amb una primera ponència que donarà arguments que ajudin a decidir quines varietats plantar a la Vall del Corb. Durant la segona part de la jornada tindrà lloc una taula rodona per confrontar visions diferents sobre el valor que pot aportar una determinada varietat en un territori i per explicar com construir un relat al voltant de les característiques d’una determinada varietat, ja sigui autòctona o importada.
La jornada es clourà amb un tast de vins monovarietals de la Vall.

L'acte compta amb la col·laboració de l'Associació Leader de Ponent, a través del projecte GUSTUM i la iniciativa "Vins del riu Corb".

Programa

Castell de Ciutadilla. Castell, 15. Ciutadilla
23
Mar

El territori de Lleida i els seus encontorns reuneix una gran quantitat d’elements construïts en pedra seca i segueix l’exemple d’altres territoris de la Península i en general de la Mediterrània, i  compten amb diferents estudis i inventaris elaborats al voltant del patrimoni, material i immaterial, de la pedra seca. Treballs que s’han centrat en diversos aspectes i amb diferents nivells d’aprofundiment en tot el territori esmentat, uns de caràcter més teòric i altres amb una vessant més pràctica. Des de l’organització del congrés es creu que ha arribat el moment de crear un marc adequat i sòlid per a que  tots aquests treballs, els realitzats i els que estan per venir, trobin un escenari on ser exposats i valorats de la manera que es mereixen.

La candidatura d’aquesta tècnica constructiva a "Patrimoni Immaterial de la Humanitat", per una banda, i la reorganització del territori a conseqüència de diferents accions que tenen a veure amb la modernització de les explotacions agràries o amb el seu abandonament, per l’altra, ens ha de fer reparar, primer, en la gran riquesa de construccions que formen part del paisatge de les nostres contrades i, segon, la mancança d’elements i eines de coneixement sobre ells que ens ajudin en l’argumentació de la seva restauració, conservació i incorporació als inventaris locals i nacionals de patrimoni.

El congrés que es proposa és la millor manera de difondre i fer aflorar tot el coneixement generat sobre la pedra seca a casa nostra, d’establir un veritable estat de la qüestió, d’elaborar propostes que dibuixin el camí a seguir amb el tractament d’aquest patrimoni i, en definitiva, de reivindicar les construccions de pedra seca des de totes les seves vessants, arquitectònica, social, cultura, econòmica, paisatgística i mediambiental.

L’objectiu no ha de ser un altre que el de generar sinèrgies entre tots els agents implicats en el reconeixement i la valoració d’aquests elements patrimonials per poder disposar de més eines que ens permetin millorar la seva protecció i preservació.

En aquest sentit, el congrés és el marc ideal per constituir un observatori sobre el patrimoni de la pedra seca a les Terres de Lleida i encetar col·laboracions entre entitats pel bé de les construccions de pedra seca.

Web del congrés

Institut d'Estudis Ilerdencs. Plaça de la Catedral, 2. Lleida
13
Mar

L’Ajuntament de Granollers és soci del projecte Interreg MED COMPOSE amb l’objectiu principal de contribuir a incrementar la presència d’energies renovables en la presa de decisions i els instruments de planificació. També vol afavorir la proliferació de models de negoci i el desenvolupament d’empreses d’economia verda, tot connectant els potencials locals de generació d’energies renovables i les xarxes de distribució.

Actualment s’està treballant en l’elaboració d’una estratègia d’inversió per al desenvolupament de renovables i mesures d’eficiència energètica a Granollers i altres territoris de la UE. Per tal de dinamitzar els sectors públic i privat involucrats, s’organitza aquesta jornada on es presentaran diverses estratègies i iniciatives en inversió i finançament de projectes de renovables i eficiència energètica en l’àmbit local i regional.

Programa

INSCRIPCIONS
La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través del formulari web:
https://goo.gl/forms/l9BAfjdFUtyz1O862

Sala actes Museu de Ciències Naturals. Palaudàries, 102. Granollers
12
Mar

La gastronomia és un actiu fonamental de qualsevol destinació turística i en un territori com el Priorat és reflex de la seva tradició agrícola i de la qualitat del seu paisatge. Aquests valors gastronòmics són també motor de desenvolupament econòmic i cal la seva valorització, promoció i comercialització d’acord amb els principis de la sostenibilitat i la conservació de l’entorn natural en el qual es produeixen, tot respectant les necessitats de la població local i afavorint el consum responsable.

Aquesta jornada es dirigeix als principals promotors de la gastronomia local: al sector de la restauració i a tots aquells productors locals que ofereixen visites (obradors, cellers...). Es vol animar aquest sector perquè es comprometi amb el turisme sostenible, partint de la metodologia participativa que ofereix la "Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat". Per això s'han convidat a restaurants i productors acreditats amb la Carta, perquè comparteixin les seves experiències i expliquin les oportunitats que ha significat aplicar millores de gestió en relació a l’entorn natural per oferir un millor servei als clients.

Programa

La Morera de Montsant
3
Mar

Primera jornada de pobles petits de Catalunya, organitzada per Munixic i la Direcció General de Joventut, amb l’objectiu de reunir a regidors i regidores de joventut, joves i professionals per compartir experiències, col·laborar i construir plegats el futur dels seus municipis.
La trobada pretén reflexionar al voltant de les dificultats amb les quals es troben aquests municipis petits, concretament, en tres àmbits: l'arrelament de les persones joves al municipi, l'habitatge i la transició educació-treball.

"Munixic" agrupa tots aquells pobles petits de Catalunya que comparteixen reptes i dificultats amb la voluntat de revolucionar les polítiques de joventut des de les realitats petites.

Programa

Sala Coliseum. Corbins
28
Feb

Presentació de l’estudi Evolució de la indústria manufacturera a les comarques rurals catalanes, una recerca desenvolupada pel Departament d’Economia Aplicada i membres del Grup de Recerca en Desenvolupament Rural de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació del Món Rural. Un treball d’investigació que pretén explicar les diferents dinàmiques que ha experimentat la indústria a les comarques rurals a través de detectar quins són els elements sectorials i les dinàmiques comarcals i globals que tenen influència sobre l’evolució del sector industrial al món rural durant el període 2008-2017.

Més informació
Inscripcions

FONT: FMR

Centre Espai Escènic de Castellterçol, Carrer del Racó, 8. Castellterçol
27
Feb

Xerrada impulsada en el marc del projecte de cooperació "COWOCAT RURAL", dirigida a la comunitat  coworking del territori de la Catalunya Central. 

Laia Benaiges, fundadora i gestora de l'espai de coworking "La Magrana" de Valls, i cofundadora de la consultoria per espais de coworking LECO, serà l'encarregada d'explicar com obrir i dinamitzar un espai de coworking a totes aquelles persones interessades

Programa

Sala del Centre Cardona Medieval. Plaça de la Fira, s/n. Cardona
23
Feb

El canvi climàtic és sens dubte un dels fenòmens que més preocupa al sector del vi. Els canvis que es produeixen en els factors meteorològics, com l’augment de les temperatures, la disminució de les pluges o bé la intensitat amb què plou, alteren sens dubte el cicle de la vinya i en conseqüència la qualitat dels nostres raïms.
Viticultors i enòlegs han d’establir noves estratègies de cultiu i enològiques per tal de poder seguir fent vins de qualitat i al gust del consumidor. Alguns viticultors han cercat parcel·les a més altitud, inclús on la viabilitat del cultiu pot estar compromesa, però amb la mirada posada en el futur. També disposar d’un material vegetal ben adaptat a aquestes condicions i a la vegada més resistents a les malalties seria un recurs d’alt valor. Això justifica la dura tasca de recuperar varietats antigues i que segurament estan més ben adaptades a condicions càlides i resistents a malalties, sigui una bona manera de reduir els insums a la vinya i produir de manera més sostenible mediambientalment. Tots aquests canvis en la vinya ofereixen noves oportunitats enològiques, que requereixen de coneixement i experiència per tal de poder fer evolucionar i avançar el sector.

Aquesta jornada comptarà amb la visió de Josep Maria Albet, que va ser el primer elaborador vins ecològics a Espanya, i també amb la visió de Joan Soler, que  parlarà sobre les oportunitats que ofereixen algunes varietats prefil·loxèriques per elaborar vins
.
Per acabar la jornada es proposa una taula rodona amb tres exalumnes de l’ESAB que ens explicaran el que estan fent i ens donaran la seva visió sobre el futur del sector.

Programa

Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB). Campus del Baix Llobregat, Edifici D4. C. Esteve Terradas, 8. Castelldefels
23
Feb

Una idea és el principi d’un projecte i un bon projecte és el principi d’una empresa. Les comarques menys poblades i de muntanya estan mancades de projectes innovadors que dinamitzin l’economia rural i evitin el desplaçament de gent del territori. Les administracions disposen de programes per ajudar als emprenedors a desenvolupar projectes empresarials en els àmbits rurals i hi ha molts joves animats amb ganes de treballar i d’instal·lar-se en el territori, el que falten són idees, projectes que es puguin convertir en empreses de futur.

El 6è Fòrum de joves emprenedors en l’àmbit rural dóna continuïtat a les altres edicions que ja s’han celebrat, amb més d’un centenar de participants procedents de totes les comarques gironines i d’Osona. Enguany s’organitza amb l’objectiu d’ésser un punt de trobada on els joves emprenedors que vulguin iniciar una activitat puguin aprendre d’experiències iniciades per altres joves que han aconseguit portar la seves idees empresarials a bon port

Programa i inscripcions

Sala d’actes de l’Institut la Garrotxa. Ctra. de Riudaura, 110. Olot
Segueix-nos a Facebook Twitter