Capcalera_altres1
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

Territori

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central actua a les comarques del Berguedà, Osona, el Moianès i el Bages, l’àmbit funcional de les comarques centrals que s’estén des de les planes de la Depressió Central i la Plana de Vic fins a les muntanyes del Prepirineu, entorn dels trams alt i mitjà dels rius Llobregat i Ter. Es tracta d’un territori extens i de grans contrastos, amb una rica varietat de paisatges en un medi de gran biodiversitat. Aquest territori compta, a més, amb un ric patrimoni natural i cultural, i importants zones protegides.

El territori, a excepció de les capitals comarcals, es caracteritza per la seva marcada ruralitat, amb zones de gran extensió, en la seva major part, agrícoles, forestals i muntanyoses, i en les quals el pes del sector primari és molt important. La gestió dels recursos forestals representa un repte important, sobretot a causa del creixent abandó de l’activitat humana i ramadera.
Els darrers anys s’ha produït una terciarització de l’economia per la creixent importància del sector turístic, especialment vinculada a les activitats de turisme rural. La influència de la regió metropolitana de Barcelona és també destacable gràcies a la notable millora, en els darrers anys, de la xarxa de comunicacions.

Estratègia

L’Associació es proposa en la seva estratègia ser un referent territorial en desenvolupament rural, amb la missió d’aglutinar i coordinar altres entitats, exercint un paper de lideratge i aportant les bases sobre les quals fonamentar el desenvolupament rural dins l’àmbit del seu territori d’acció.

L’estratègia planteja una visió: “CATCENTRAL: territoris rurals intel·ligents”, amb l’objectiu de treballar perquè la Catalunya Central esdevingui un territori rural intel·ligent a partir de metodologies de treball i gestió eficients i innovadores. Incorpora, així, un sistema eficaç, intel·ligent i rendible en la gestió dels tràmits, la implantació d’una plataforma on-line, que permet la tramitació electrònica dels ajuts Leader de forma pilot a nivell de Catalunya i Espanya.

Amb aquest objectiu, l’Associació vol generar un teixit empresarial competitiu i especialitzat, més concretament en els sectors agroalimentari de qualitat, en l’energètic i de recursos forestals, en el del turisme de qualitat, i en els projectes industrials o serveis demostratius o pilot, especialment en sectors líders o emergents.

Per aconseguir-ho, l’estratègia es fonamenta en vuit pilars. Es recolzaran específicament aquelles iniciatives més innovadores i de major impacte en els sectors líder i emergents esmentats. S’integraran en l’estratègia tots els actors del territori que hi poden intervenir: empreses, administració pública, agents socials i universitats i centres de recerca. S’impulsarà, així mateix, la transferència tecnològica i de suport a clústers existents com a mètode per a la innovació. Es promourà la generació d’un ecosistema emprenedor on, a partir de tots els ajuts existents i alineats amb les fonts de finançament, aflorin oportunitats per a aquelles persones que vulguin tirar endavant una idea de negoci. També, amb el mateix objectiu, es liderarà a partir del consens i la cooperació entre entitats vinculades amb el desenvolupament territorial, per tal que l’estratègia i el Leader en si siguin un instrument de complicitat en diversos projectes. Es fomentarà l’economia circular, social i solidària. Es promouran projectes estratègics de referència, que siguin pioners, exemple de bones pràctiques i d’abast territorial. I per últim, es potenciarà que la mateixa estratègia permeti al territori Leader optar a d’altres subvencions o ajudes.

Interessos de cooperació

  • Innovació empresarial
  • Emprenedoria
  • Instruments de finançament
  • Polítiques de talent
  • Energia i recursos
  • Valorització dels productes locals
  • Turisme sostenible 

Consulteu la Fitxa resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Seus
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

Edifici del convent de la Colònia de Cal Pons. Pl. Sant Josep, s/n.

Puig-reig 08692

938.214.225

Localitza a Google Maps

Consorci per a la Promoció dels Municipis del Lluçanès

C. Vell, 3

Sta. Creu de Jutglar 08515

938.880.050

Localitza a Google Maps

Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès

C. De les Joies, 11-13

Moià 08180

938.301.418

Localitza a Google Maps

El Pedraforca (Consell Comarcal del Berguedà) La Riera de Merlès (Consorci per ala Promoció dels Municipis del Lluçanès) Festa del Segar i el Batre (Consell Comarcal del Berguedà)
Full_map

Àrea:

Població:

Densitat de població:

Àmbit territorial:

Berguedà: Avià, Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, l’Espunyola, Fígols, Gironella, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, la Nou de Berguedà, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix.

Osona: Alpens, Lluçà, Muntanyola, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d’Albars, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eulàlia de Riuprimer i Sobremunt.

Moianès: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, l’Estany, Granera, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló.

Bages: Gaià, Mura, Navàs, Sant Feliu Sasserra, Súria i Talamanca. 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar