Capcalera_altres1
ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural
Promotor Direcció General de Desenvolupament Rural; Direcció General de Joventut; FMR i ARCA
Descripció

El programa “ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural”, està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.

El programa ODISSEU pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen. El programa actua de forma transversal sobre els agents que incideixen en aquesta transició (centres de formació, teixit  empresarial i administració) i també portarà a terme accions de divulgació i sensibilització sobre els impactes de les migracions juvenils en el medi rural en general i en els centres de formació de secundària.

Per més informació podeu consultar el web: www.odisseujove.cat.

Els seus objectius són:

* Incentivar i facilitar el retorn dels i les joves cap al medi rural, a partir d’un programa que faciliti la seva inserció laboral.

* Desenvolupar i consensuar eines d'anàlisi per al diagnòstic de la migració juvenil rural, la potencialitat del teixit empresarial, la influència de l'oferta formativa superior en les migracions, i els factors d'atracció del medi rural per a la joventut.

* Fomentar i acompanyar la inserció laboral i la creació d’empreses per joves que contribueixin al desenvolupament de las zones rurals.

* Generar espais de debat i anàlisi entre els agents i institucions que intervenen en polítiques / programes d'ocupació i de joventut.

* Sensibilitzar i posar en coneixement a la ciutadania, sobre l'impacte de la migració juvenil a les zones rurals.

La primera fase del projecte es va realitzar l’any 2011. Es va elaborar la diagnosi “Els moviments migratoris de la joventut rural: què ofereix el mercat laboral als i les joves?” on es feia una anàlisi general de les migracions en les comarques rurals i en 5 territoris pilot inicials s’aprofundia sobre les oportunitats d’arrelament en el territori d’origen (diagnosis territorial); es va realitzar un viatge de intercanvi per conèixer el model quebequès de “Place aux Jeunes”; es van identificar i analitzar fins a 55 programes i projectes per al retorn de joves rurals d’àmbit europeu i internacional i es va elaborar la metodologia de intervenció per als propers 3 anys.

L’any 2012 el projecte es tutela i cofinança per la Direcció General de Desenvolupament Rural, mitjançant la mesura de cooperació catalana dels Grups d’Acció Local LEADER i, la Direcció General de Joventut. En aquesta segona fase, comença la implementació en 14 comarques rurals pilot (territori LEADER), a partir de la creació de les Taules de Concertació Territorials que són les meses representatives dels agents que intervenen en matèria de joventut, programa LEADER, ocupació i promoció econòmica, de caràcter públic i privat, a escala comarcal i són l’estructura per al desplegament de les accions del projecte ODISSEU a nivell comarcal. Durant el 2012, també s’amplien les diagnosis territorials en 2 comarques més i es realitzen les primeres actuacions, escollides segons les Taules de concertació, orientades a afavorir el contacte entre joves i empreses i així millorar la inserció laboral juvenil; a realitzar jornades de foment a l’emprenedoria i a l’arrelament al medi rural, i a la creació de les primeres eines de coordinació dels recursos comarcals disponibles per afavorir el retorn de joves i la seva inserció laboral. També es realitzen els primers contactes amb les universitats a través de la Comissió executiva.

L'any 2013, a partir del mateix model de finançament, es consoliden les Taules de Concertació dels 14 territoris pilot i que consensuen les accions territorials ODISSEU: foment de l'emprenedoria juvenil i accions joves-ocupació.

Informe seguiment ODISSEU 2013
Informe seguiment ODISSEU 2014

Valor afegit

El col·lectiu diana del projecte són els joves universitaris, escollits per dues dinàmiques contrastades: tenen una mobilitat obligada i de més distància per la realització d'estudis universitaris, ja que els centres de formació estan sovint situats en las zones urbanes i peri-urbanes; i són el capital humà per l'emprenedoria, ja que segons el Global Enterpreneurship Monitor (GEM) per al 2013, a Catalunya més del 30% de les persones emprenedores potencials i naixents tenen formació universitària. Per això, afavorir l'arrelament d'aquest col·lectiu estratègic a les zones rurals suposa un efecte multiplicador al territori d’altres dinàmiques (en termes de generació d'ocupació, augment demogràfic, etc.) que evitaran el despoblament i contribuiran al desenvolupament de les zones rurals.

També es treballa amb la sensibilització de joves amb altres perfils formatius preuniversitaris que viuen a la comarca i encara no n'han marxat.

Breu descripció del programa ODISSEU (català)
Breu descripció del programa ODISSEU (english)

  • Documentació projecte ODISSEU:

-Diagnosi Odisseu general i territorials (català) (versió actualitzada 2012 + 7 diagnosis territorials: Alta Ribagorça, Alt Urgell, Solsonès, Ripollès, Ribera d'Ebre, Priorat, Noguera)
-Diagnosi Odisseu (català) (versió actualitzada 2012 + 5 diagnosis territorials: Conca de Barberà, Motsià, Garrigues, Garrotxa, Berguedà)

-Diagnosis Odiseo 2011 (castellà)
-Compilació diagnosi Odisseu 2011 (català)
-Compilación diagnosis Odiseo 2011 (castellà)
-Recopilación de programas similares a Odiseo implementados en otros países 2011 (castellà)
-Informe de la visita de estudio "Place aux Jeunes" 2011 (castellà)
-Documentació de la jornada de presentació del projecte (1 desembre 2011)
-Conclusions dels grups de treball als 5 territoris pilot (desembre 2011)
-Documentació de la jornada de treball ODISSEU (20 març 2013)

  • Impacte en premsa

Recull de premsa: 2011-2012, 2013 (oct).

  • Altres projectes relacionats

Seminar on rural youth migrations and employment (Solsona, 21-24 Maig 2013)
Jornades joves-empreses ODISSEU PATT 2013
(Tardor 2013)
Practicum ODISSEU per a la innovació
(2014)

Territori GAL
Any d'inici 2011
Categoria del projecte
Societat rural i serveis a la població / joventut
Economia social i Emprenedoria rural / inserció laboral i millora de l’ocupabilitat
Web http://www.odisseujove.cat/

Tornar Enrere
ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural
Logo
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar