Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Amb "Vida Silvestre" pretenem aprofitar el recurs fauna que tenim a Catalunya per incrementar el desenvolupament econòmic del sector turístic

Amb "Vida Silvestre" pretenem aprofitar el recurs fauna que tenim a Catalunya per incrementar el desenvolupament econòmic del sector turístic.

"VIDA SILVESTRE" és un projecte de cooperació nascut l’any 2016 de la mà del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central centrat en analitzar el sector del turisme de fauna en els territoris Leader de Catalunya com un possible recurs per dinamitzar les economies locals.
Un projecte que ha de permetre identificar la situació del turisme de fauna, oferir formació i difondre aquest tipus de turisme, fomentar el coneixement local de la vida silvestre del territori i incidir sobre el turisme ornitològic a Catalunya.

Parlem de “Vida Silvestre” amb Jordi Vilalta, gerent del Consorci:

  • D’on sorgeix la idea d’aquest projecte?
    El projecte neix com una de les propostes resultants de l’estratègia de desenvolupament rural del Consorci, on el sector turístic, en especial dels allotjaments rurals, detecta la necessitat d’aprofitar el recurs fauna per incrementar les activitats turístiques de qualitat al territori.
  • Quan parlem de turisme de fauna, en tenim prou amb disposar dels recursos naturals?
    La fauna silvestre és un recurs existent al territori, amb menor o major grau d’aprofitament en funció de l’espècie i de la zona. El que hem pogut observar gràcies a la diagnosi realitzada en el marc del projecte és que el recurs existeix, però manca la creació de productes adequats dirigits al turisme interessat en la fauna silvestre.
    Així mateix, també manca una adaptació dels allotjaments turístics, a la vegada que cal incrementar la capacitació dels agents que hi treballen i incrementar-ne la promoció.
  • El projecte s’inicia amb una anàlisi sobre l’estat de situació del turisme de fauna als territoris Leader de Catalunya.
    Exacte. El primer pas ha estat conèixer la situació del sector al voltant del turisme de fauna realitzant un procés participat per tal que tots els agents implicats poguessin dir-hi la seva, ja que són els coneixedors directes del sector. En total han estat 9 sessions participatives distribuïdes per tot l’àmbit Leader català.
    Amb les aportacions dels agents que han participat a les jornades de treball i l’estudi de documents ja existents, s’ha creat el document “Anàlisi de la situació del turisme de fauna a Catalunya”, on es defineixen els objectius estratègics i les línies d’actuació que ha de seguir el projecte.
  • I si parlem de dades.
    Si parlem dels recursos naturals, al territori català -que va des del litoral als Pirineus- podem trobar 29 recursos de natura agrupats en 8 categories, de les quals en tema de fauna destaquen la categoria d’ocells (ocells esteparis, ocells de muntanya, ocells aquàtics i marins, aus rapinyaires i ocells mediterranis); la categoria de mamífers (l’ós, els petits carnívors, els  herbívors de muntanya...); la categoria d’herpetofauna  (amfibis i libèl·lules);  la categoria d’insectes; i la categoria d’ambients subaquàtics, com a més representatius.
    Tenint en compte que el territori català disposa de més de 2.000 allotjaments rurals, i que Catalunya és un destí turístic consolidat; creiem que podem convertir-nos en un territori de referència pels aficionats a l’ornitologia que, si continuem parlant de dades, i només al Regne Unit, sumen gairebé 3 milions de persones.
  • Aquest projecte també ha permès la creació d’una Base de Dades.
    Exacte. Una Base de Dades que a dia d’avui ha identificat més de 120 recursos on trobem agents privats, institucions públiques i entitats relacionades amb les activitats de fauna. Actualment s’està revisant el document, creat l’any 2016, ja que es té constància de l’aparició de nous agents que intervenen en el sector.
  • “Vida Silvestre” també vol incidir en la formació i difusió del concepte “turisme de fauna” arreu de territori. Quines actuacions s’han impulsat en aquest sentit?
    Des de l’inici del projecte s’ha tingut molt clar  que la formació i capacitació dels agents implicats és clau per a desenvolupar activitats relacionades amb el recurs fauna al territori. Així, i pensant en els diferents públics a qui ens adrecem, s’han plantejat tres tipus d’actuacions:
    Capacitació dels agents vinculats al turisme de fauna (allotjaments, guies, agències...).
    Divulgació d’aquest recurs i de les activitats de fauna a la societat i agents interessats  a través de guies i materials informatius.

    Visites a territori per conèixer les experiències i els recursos ja existents.
  • Quin tipus de formació i acompanyament s’ofereix?
    Des de l’inici del projecte s’ha impulsat, de forma periòdica, la jornada tècnica “La fauna com a recurs per al desenvolupament local”.  Quatre edicions que han comptat amb els millors experts i la presentació de projectes i bones pràctiques de referència:
    1ª jornada tècnica - La fauna com a recurs per al desenvolupament local.  
    2ª jornada tècnica - La fauna aquàtica com a recurs turístic.
    3ª jornada tècnica-  La fauna estepària com a recurs turístic.
    4ª jornada tècnica - El ocells carronyaires com a recurs turístic.
    “Vida Silvestre” també ha permès l’edició de 3 guies dirigides a diferents col·lectius per tal de donar a conèixer aspectes al voltant del turisme de fauna:
    Guia  de fauna i allotjaments rurals.
    Guia d’iniciació a l’observació de fauna.
    22 experiències amb fauna a Catalunya.
    A més, i juntament amb el projecte “Espais Naturals de Ponent”,  s’ha participat  en dues edicions del “Delta Birding Festival, el Festival Internacional d’Ornitologia del Delta de l’Ebre.
  • L’any 2017  “Vida Silvestre” es suma al projecte “Leader Natura”.  A què respon aquesta redirecció del projecte?
    Es va considerar que les dues iniciatives eren complementàries per temàtiques tractades, àmbit territorial i agents implicats. Així doncs, amb “Leader Natura” s’engloben les iniciatives impulsades pels grups Leader entorn la natura, mantenint però les accions específiques de cada projecte.
  • I si parlem de futur, quins són els objectius per aquest 2020?
    Aquest 2020 estem treballant en l’actualització de la Base de Dades sobre agents de turisme de fauna a Catalunya i l’organització d’una jornada tècnica entorn el turisme de fauna. A més, està previst continuar participant en esdeveniments de referència del sector com el “Delta Birding Festival”.


FONT: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Publicat a la plataforma Ajuntament Impulsa