Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Benvinguts a Pagès" estrena InnoBaP, un programa d’assessorament personalitzat per a cinc explotacions agroalimentàries

Benvinguts a Pagès estrena un programa d’assessorament per a cinc explotacions agroalimentàries innovadores que també participaran a la gran festa de la pagesia catalana el primer cap de setmana d’octubre. Amb la voluntat de donar suport als pagesos i pageses en matèria de formació i assessorament en estratègia comercial i oferir-los nous aparadors per donar a conèixer els seus productes s’impulsa el programa InnoBap. Aquesta iniciativa de Prodeca s’emmarca en el projecte interregional europeu "MD.net: When brand meets people".
Prodeca acompanyarà les formacions personalitzades en la seva vocació de de donar eines pràctiques a les empreses catalanes per promoure els productes agroalimentaris arreu, millorar la seva competitivitat i obrir-los les portes a la internacionalització.

Cinc activitats diferents
Les explotacions que rebran l’assessorament del programa InnoBaP es corresponen a activitats agroalimentàries diverses. "Pommy House", des del Montsià, està especialitzada en la producció de magranes de varietats primerenques i residu 0, exporta a Europa i a altres països com Qatar i compta amb un sistema informàtic pioner per garantir la traçabilitat de la producció.

"Aromis de la Conca", situada a Montblanc a la Conca de Barberà, ha recuperat el conreu del safrà a Catalunya, després de 100 anys de la seva desaparició. El safrà de la Conca de Barberà és considerat de gran qualitat pels seus aromes i sabors.

"Lo Caragol de la Serra", a les Garrigues, és una explotació dedicada a la cria i engreix de cargols que aplica un model únic. Replica en aquest espai agrícola unes condicions molt similars a les del medi natural amb fruites, verdures, herbes i gra ecològic per als cargols. La seva producció arriba als restaurants i comerços de la província, però també de Barcelona.

Des de la Noguera, "Fructumcat" és la quarta generació de pagesos que treballen la terra a partir de la vinya, l’olivera, les fruites de bosc i els cereals. Ho fan a partir d’una agricultura sostenible, amb criteris de producció integrada i en què es mantenen els cicles lunars de la biodinàmica tradicionals de principis de segle XX.

A Osona, el "Centre de Manipulació de la Castanya" dona protagonisme a aquest producte durant tot l’any més enllà de la tardor des d’unes finques situades a 900 metres d’alçada al Montseny. L’explotació treballa amb un procés totalment natural on només es tracta amb castanya. Així s’obté un producte molt ric en vitamines, minerals i molt nutritiu conservant totes les seves propietats organolèptiques.

Selecció de les explotacions
L’assessorament personalitzat compta amb una dotació econòmica de 5.000 euros per a cadascuna de les explotacions seleccionades en què s’ha tingut en compte el perfil innovador i el potencial comercial del producte i l’explotació, la viabilitat econòmica de l’activitat i l’actitud emprenedora dels seus responsables. La tria s’ha fet a partir d’un comitè multidisciplinari format per representants del DARP, l’IRTA, la Cambra de Comerç de Barcelona, ACCIÓ i Prodeca.

El primer cap de setmana d’octubre Benvinguts a Pagès convidarà el públic a redescobrir l’origen dels productes que mengem, viure experiències autèntiques, omplir el rebost, visitar els restaurants que treballen amb productors i productores de proximitat i allotjar-se en establiments rurals. 

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren al projecte la Fundació Alícia, els Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.

FONT: Monrural.cat