Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

COWOCAT_RURAL organitza una jornada per conèixer iniciatives de coworking

COWOCAT_RURAL organitza una jornada per conèixer iniciatives de coworking.

En el marc del projecte de cooperació catalana “COWOCAT_RURAL”, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques ha organitzat una visita a tres iniciatives de coworking de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de conèixer el funcionament d’un espai d’aquestes característiques

Els participants, un grup format per tècnics/ques dels grups Leader; futurs dinamitzadors/es dels espais de coworking rurals, i agents de dinamització econòmica, han pogut experimentar en primera persona aquesta nova forma de treballar basada en compartir idees i projectes, tot treballant en un mateix espai amb altres professionals, el coworking.

Així, la primera experiència que han pogut conèixer ha estat l’espai “CREC Coworking”, situat al barri del Poble Sec de Barcelona. Es tracta d’un espai de treball col·laboratiu que reuneix professionals de diferents àmbits de treball, amb perfils relacionats amb la fotografia, el disseny gràfic, l’organització d’esdeveniments, la documentació i digitalització d’obres d’art, la traducció, i els serveis culturals, entre d’altres.

Durant la visita, el dinamitzador de l’espai ha explicat les característiques que ha de complir aquesta figura professional per tal que un espai de coworking sigui actiu. “És important que el dinamitzador sigui un bon comunicador i un bon gestor”, cal que treballi perquè els professionals col·laborin en projectes, per fomentar la cooperació empresarial i, en definitiva, cal que transmeti  confiança i que es preocupi perquè els coworkers amb qui treballa aconsegueixin uns bons resultats professionals.

Tot seguit, els participants a la trobada han visitat  “Valkiria Hub”, un espai de coworking que es defineix, segons els seus impulsors, com a “activador del canvi”, on es creen comunitats de treball al servei de les persones i s’impulsen projectes que, al seu torn, generen, d’una banda, activitat econòmica i, de l’altra, un impacte social sostenible.
Els coworkers de  Valkiria, a més, tenen a la seva disposició 15 professionals que els recolzen en àmbits de treball tan diversos com el lideratge organitzacional, el desenvolupament empresarial, la comunicació i el creixement personal, entre molts d’altres.  Així mateix, des de l’espai de coworking, i com a element diferencial, s’ofereix una base empresarial per poder dissenyar i impulsar projectes en l’àmbit de la dona.

Per últim, el grup s’ha dirigit a “Alpha espai”, un espai de coworking especialitzat en l’emprenedoria i el mentoring, que té com missió traslladar la seva experiència en multinacionals de diversos sectors, la gestió de projectes i la gestió d’equips i persones, als coworkers per donar-los suport en els seus projectes i puguin desenvolupar la seva activitat d’una forma sostenible, responsable i productiva.  Els creadors d’Alpha espai es defineixen com uns incondicionals de la capacitat individual i del desenvolupament col·lectiu, de les sinèrgies, les empaties i el valor afegit de les persones.

Per acabar, durant la tarda ha tingut lloc una reunió de treball amb els grups Leader que participen al projecte, per tal de fer una anàlisi dels espais visitats, impartir formació en el coneixement d’eines TIC i definir les properes accions del projecte.  En aquest sentit, el proper pas de COWOCAT_RURAL se centra en els dinamitzadors/es de cada un dels territoris Leader. Ells seran els encarregats de contactar amb tots els agents, entitats i institucions del seu territori per tal d’identificar a professionals que puguin desenvolupar la seva feina en un entorn de coworking, treballar per projectes, a distància a través de les TIC o de forma fixa, fins a un màxim de 20 candidats per territori. Aquests professionals seran els futurs usuaris dels espais de coworking o coworkers, als quals aquesta nova forma de treballar els suposarà una oportunitat per treballar en un espai col·laboratiu acompanyats de professionals, sense renunciar a viure en un entorn rural. D’aquesta manera, els espais de coworking rurals provocaran, indirectament, una activació econòmica del territori, ajudaran a fixar-hi la població activa i permetran el retorn d’emprenedors als territoris rurals.

COWOCAT_RURAL és una iniciativa que sorgeix de la necessitat de promoure l’emprenedoria mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació- TIC - a les zones rurals de Catalunya. Aquest projecte, coordinat pel grup Leader Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), neix amb l’objectiu de potenciar la creació d'espais de coworking i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris dels 10 Grups d'Acció Local que participen en el projecte.

COWOCAT_RURAL és un projecte cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2007-2013).

 

Informació i fotografies: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques