Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Eines i recursos Leader per emprendre i dinamitzar el món rural

Eines i recursos Leader per emprendre i dinamitzar el món rural .

Finançament directe, préstecs preferents, ajuts per acollir joves universitaris en pràctiques i formació i acompanyament a les empreses de l’àmbit rural, són algunes de les eines “Leader” que ARCA, xarxa que agrupa els  grups GAL del territori, ha presentat aquest dijous al Saló BizBarcelona.  La ponència “Caixa d'eines i recursos Leader per a l'empresa i l'emprenedoria en el món rural” ha reunit una trentena de persones interessades en conèixer les eines que els Grups d’Acció Local posen a disposició dels emprenedors i emprenedores rurals per recolzar-los en l’impuls i desenvolupament dels seus projectes.

Els ajuts Leader són l’eina fonamental dels grups GAL i representen l’ajut econòmic més important per a la diversificació del teixit econòmic i productiu dels territoris rurals. Acompanyar i recolzar als emprenedors en la creació i millora de les seves empreses, fomentar la realització d’inversions i incentivar la creació de llocs de treball és l’essència d’aquests ajuts que, en el darrer període de programació (2007-2013) han permès la creació de 565 noves empreses, amb una  inversió de 175 milions d’euros i la creació de 1.697 llocs de treball. Unes dades que, segons Gemma Estany, tècnica de cooperació d’ARCA, “són un reflex de la rellevància que té aquest programa per al territori rural català”.

La ponència també ha servit per presentar algunes de les eines i serveis creats pels grups GAL a partir dels projectes de cooperació amb altres GAL catalans, espanyols o europeus. Així, destaquen les eines centrades en la retenció del talent com el programa d’“Ajuts al Pràcticum ODISSEU”, que promou les pràctiques universitàries de joves en empreses del món rural, i la plataforma “Cowocat_Rural” per fomentar el treball en xarxa de coworkers i espais de coworking rurals; i eines per fomentar l’Economia Circular a través de programes de gestió energètica empresarial com ENEGEST o bé la compensació econòmica d’emissions per la instal·lació de calderes de biomassa. A nivell més transversal, els grups també acompanyen a les empreses del territori en el seu procés d’acceleració i internacionalització, i impulsen accions de formació i capacitació especialitzades arreu del territori. 

La sessió ha estat molt ben valorada pels assistents, que han volgut destacar la importància de difondre la tasca que s’està duent a terme al món rural per fomentar i recolzar l’emprenedoria, un concepte moltes vegades lligat a les zones urbanes i on el món rural i té molt a dir.

"COWOCAT_RURAL"
El Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques, coordinador del projecte "COWOCAT_RURAL", també ha participat activament al saló des de l'estand de l'Associació de Coworking de Catalunya. A més de presentar el projecte i els espais de coworking rural d'arreu del territori, el Consorci ha realitzat una videoentrevista en directe amb els companys de La Quincaillerie, un espai de coworking de Guéret (França) amb el qual s'està treballant per crear un projecte de cooperació a nivell europeu en relació al coworking en zones rurals.