Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El relleu generacional, clau per revitalitzar el món rural

El relleu generacional, clau per revitalitzar el món rural.

Aquest dimecres, 12 de juny, la Fundació Món Rural, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)la Diputació de Barcelona, i l’Associació Europea d’Institucions de Desenvolupament Rural (AEIAR) han organitzat la jornada “Regular el sòl agrari per revitalitzar les zones rurals”, al Centre d'Estudis i Recursos Culturals de Barcelona. L’esdeveniment ha abordat aspectes clau com l’accés a la terra i el seu preu o la regulació del sòl agrari a la Unió Europea.

L’element clau que els organitzadors coincideixen en remarcar és que totes les persones que volen emprendre un projecte empresarial al sector agrari, o que en volen consolidar un d’existent, han de poder accedir a terres com a element productiu necessari. D’aquesta manera es facilita el relleu generacional i la incorporació i consolidació de projectes, persones i talent al sector agrari. En aquest sentit, la priorització en l’accés a la terra de col·lectius determinats (joves, dones, col·lectius específics) i amb mètodes productius concrets (per exemple l’agroecologia) és un recurs a tenir en compte per orientar el relleu del sector i el model productiu agrari, sempre i quan vagi de la mà d’una actualització de la regulació.
De fet, recentment el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei d’Espais Agraris, amb la qual es dona resposta a una reivindicació històrica del sector i del territori, i que permetrà definir bé què són els espais agraris i identificar aquells que tenen un alt valor agrari, amb l’objectiu de preservar-los. Per altra banda, la normativa permetrà posar en funcionament un mecanisme que ajudarà a millorar la mobilització de les terres, especialment les que es trobin en desús o en estat no productiu, amb transparència i garanties, per així disposar de la màxima superfície agrícola en condicions de producció. D’aquesta manera es facilitarà la incorporació de noves persones a l’activitat agrària per afavorir el relleu generacional, així com el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.

La jornada s’ha iniciat amb una presentació oficial i tot seguit ha tingut lloc un dels moments més esperats de la jornada: la presentació de l’Associació Europea de Desenvolupament Rural, a càrrec del seu president, Michael Baylac.
La primera sessió expositiva ha estat sobre les inversions i moviment de capital en sòl agrari a la Unió, a càrrec de Maxime Obe, assistent parlamentari MEP proust, i d’Anne-Françoise Melot, cap de la unitat de Lliure circulació de capital i aplicació del dret de la UE. La segona ponència ha versat sobre política europea i legislació agrària, a càrrec de Gerard Peltre, president de l’associació International Ruralitat, i Josep Pena, director dels serveis territorials a Barcelona.
Un cop exposat el marc teòric, s’ha dut a terme el debat sobre la necessitat de la regulació del sòl agrari a la Unió Europea, en el qual hi han participat els ponents anteriors i, a més,  Sònia Callau,  Cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris a l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona; Volker Bruns, president de l’Associació d’entitats de gestió de sòls i establiment rural (Alemanya) i Emmanuel Hyest, president de la Federació Nacional de la SAFER (França).
Finalment, el director dels serveis territorials a Barcelona, Josep Pena, ha estat l’encarregat de cloure la jornada, donant les gràcies a tots els assistents i emplaçant-los a seguir treballant conjuntament per revitalitzar el món rural.

FONT: FMR