Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El valor de la cooperació per al desenvolupament rural de Catalunya

El valor de la cooperació per al desenvolupament rural de Catalunya.

Els 13 Grups d’Acció Local LEADER de Catalunya presenten els projectes de cooperació desenvolupats durant el període de programació 2007-2013.

Més d’un centenar de persones han assistit a la jornada: “Cooperar per un medi rural actiu. Jornada de presentació de projectes de cooperació interterritorials”, celebrada ahir dia 20 de juny a Barcelona, al Centre Cívic Pati Llimona.
La jornada, una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb el suport de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, xarxa catalana dels Grups d’Acció Local i els 13 grups catalans, ha permès conèixer els 20 projectes de cooperació desenvolupats al territori català entorn temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, l’emprenedoria, la gestió energètica i les energies renovables, la sostenibilitat del sector primari, i la valorització dels productes agroalimentaris locals, entre altres.

L’acte ha estat inaugurat per la Sra. Carmen Álvarez, Directora del Área Funcional del  Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente; i per la Sra. Laura Dalmau, Subdirectora General de Planificació Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Durant la seva intervenció, Dalmau ha fet un breu repàs de la història del programa Leader i dels Grups d’Acció Local i del paper que aquests representen dins del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), arribant a representar el 6% de la totalitat dels fons a nivell europeu, mentre que a nivell de Catalunya supera l’11% dels fons europeus.

La presentació de la ponència marc ha anat a càrrec de Josep Tortosa, gerent de la Red Española de Desarrollo Rural (REDR), que ha destacat els més de vint anys l’experiència de José Ángel García Lucas en la  gestió de projectes de cooperació nacionals i transnacionals. Segons el gerent  de la REDR “García és un clar exemple del que poden fer els recursos humans posats a disposició de la valorització del territori”.
Segons García la cooperació és “un model transversal de desenvolupament territorial”. Durant la seva intervenció, ha desgranat el seu punt de vista sobre el concepte de cooperació, tot valent-se d’exemples reals sobre els beneficis i mancances que comporta la seva posada en pràctica.

En la primera taula debat, s’han presentat els projectes de cooperació coordinats per grups catalans: Gestió Sostenible Rural, projecte coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord - Oriental de Catalunya, el qual ha permès implantar polítiques de Responsabilitat Social Empresarial a les organitzacions públiques i privades del medi rural perceptores dels ajuts LEADER a tot el territori català, balear i a dos territoris de l’Aragó. VER. Incubadores – vivers d’empreses rurals, coordinat pel Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, treballa per fomentar un nou model de suport a l'emprenedoria rural que generi activitats productives en els territoris rurals a través de vivers d'empresa rurals especialitzats. I, GUSTUM, un projecte coordinat pel Consorci Leader Urgell- Pla d’Urgell basat en la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat que es produeixen al territori, com un dels motors de desenvolupament del medi rural.

Dins d’aquesta primera taula de debat, el Consorci GAL Alt Urgell- Cerdanya ha presentat també el projecte Mover Montañas, que compta amb la participació de 3 grups catalans socis, amb el qual es vol promoure el debat sobre la necessitat d'un model actualitzat de desenvolupament sostenible adaptat a la singularitat dels territoris de muntanya i els nous contextos globals. 

Durant la segona taula de debat, el grup Associació per a la gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura ha presentat els projectes de cooperació en els quals participa relacionats en promoure l’eficiència energètica i valorització dels recursos locals en un territori de muntanya i forestal (Eureners i Energ. Tur). També s’ha presentat el projecte MASOVERA: Masies Sostenibles. Viure en Explotacions Rurals Aïllades, que pretén conèixer la situació actual de les persones que viuen en habitatges rurals aïllats, per millorar-ne les seves condicions de vida, mitjançant alternatives de desenvolupament que fomentin la construcció i rehabilitació sostenible de masies, i on participa el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.  I,  + Vino – CO2, iniciativa que compta amb la col•laboració del Consorci Leader Priorat Baix Camp amb l’objectiu d’analitzar els costos energètics de la producció del vi i reduir els gasos d’efecte hivernacle que contribueixen al canvi climàtic.

La jornada ha comptat també amb altres espais de difusió com exposicions, projecció d’audiovisuals, consulta dels materials divulgatius de la majoria dels projectes i també ha comptat amb l’acompanyament del Contact Point de la xarxa europea de desenvolupament rural (ENRD) de la Comissió Europea. A mig matí s’ha realitzat un tast de productes agroalimentaris dels 13 territoris Leader catalans en el marc del projecte GUSTUM.

Jordi Sala, Director General de Desenvolupament Rural, ha presentat l’acte de cloenda de la jornada que ha comptat amb la presència del Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Honorable Sr. Josep María Pelegrí, i de Miquel Rovira, president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
Rovira creu que és necessari donar a conèixer, comunicar, els projectes que s’estan desenvolupant per tal de visualitzar la tasca que realitzen els grups i la repercussió que aquesta té sobre el territori. Segons Rovira, cal felicitar als grups per la tasca que s’ha dut a terme fins ara i pels resultats que s’han aconseguit; així com encoratjar a seguir treballant en aquesta línea per valoritzar els territoris rurals.
L’Honorable Conseller Pelegrí  ha ressaltat l’alt valor afegit que representa la cooperació als territoris rurals, essent aquesta “un dels elements essencials de l’enfocament Leader”.
Segons Pelegrí, “la cooperació s’ha de concebre com una part de les estratègies de desenvolupament del territoris rurals i no com un element extern, afegit amb posterioritat a l’estratègia. La cooperació servei per encoratjar i donar suport a un territori, a través dels Grups d’Acció Local (GAL), per emprendre accions conjuntes amb altres territoris que tinguin un plantejament similar, un problema o un potencial similar, aplicant la innovació i la experimentació”.

Podeu consultar la informació dels projectes de cooperació dins l'apartat Projectes/Cooperació de la web; i en l'apartat Qui som/Grups d'Acció Local trobareu la informació dels 13 grups GAL.

Consulta les presentacions de la jornada:

Ponència "El valor de la Cooperació". José Ángel García

Gestió Rural Sostenible
VER. Vivers d'Empresa Rurals
GUSTUM
Mover Montañas
Energia i Forest
MASOVERA
+ Vino - CO2