Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una explotació de Prats de Lluçanès, la primera a Catalunya amb escorxador propi

Una explotació de Prats de Lluçanès, la primera a Catalunya amb escorxador propi.

L’explotació Can Soler de n’Hug, de Prats de Lluçanès, ha estat pionera en la creació d’un escorxador situat en l’explotació mateixa per a la matança del bestiar propi. Aquest equipament és el primer d’aquestes característiques de tot Catalunya i consisteix en un mòdul que s’ha construït amb una caixa isotèrmica de camió per desballestar.

Els escorxadors de proximitat són una iniciativa prevista al Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya, en què Administració i sector han estat treballant a través de la constitució d’un grup de treball que es va crear expressament per analitzar la viabilitat de projectes com aquest.

El repte de dissenyar un escorxador de petita capacitat dins de l’explotació per al sacrifici exclusiu del bestiar propi respon a la dificultat que tenen avui molts petits productors de bestiar per moure els animals i per poder-ne fer la venda directa o en circuit curt.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha visitat aquesta iniciativa pionera, en el marc d’una jornada tècnica dedicada a “Escorxadors de baixa capacitat a les explotacions”, que ha aplegat més d’un centenar de persones.

 

Escorxadors de proximitat

Una de les prioritats identificades al Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya va ser la necessitat d’analitzar la viabilitat dels escorxadors de baixa capacitat ubicats en explotacions que permetessin sacrificar els xais de l’explotació mateixa i comercialitzar-los directament o en circuit curt. Així, la Direcció General d‘Agricultura i Ramaderia va encarregar al Consorci Ripollès Desenvolupament l’assessorament sobre la viabilitat d’aquesta proposta a Catalunya, i, paral·lelament, l’any 2014, es va crear el Grup de Treball d’Escorxadors de Baixa Capacitat per abordar el repte i cercar possibles línies d’actuació en aquesta direcció.

En aquest sentit, el grup de treball ha trobat una oportunitat en el reciclatge de les caixes isotèrmiques dels camions, ja que van a desballestament per normativa transcorreguts uns 20 anys. L’aprofitament d’aquestes caixes permet disminuir-ne significativament el cost.

El grup de treball també s’ha centrat en la interpretació del marc normatiu comunitari per garantir la viabilitat d’aquests escorxadors, i s’ha treballat conjuntament amb el Departament de Salut per fer una interpretació pràctica dels requisits de les instal·lacions perquè no suposin un sobrecost del projecte.

L’interès general d’aquests escorxadors en aquesta zona ha motivat que el Consorci del Lluçanès participi en l’elaboració del projecte i de la memòria conjuntament amb el Grup de Treball, principalment el personal tècnic de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia.

El Grup de Treball està format per personal tècnic de la DG d’Agricultura i Ramaderia, de l’ACSA, de la Direcció General de Protecció de la Salut (ASPCAT) i pel ramader d’oví Ramon Bach, membre de la Junta d’ANCRI i de la FECOC.

 

 

FONT: Ruralcat