Copy
Veure aquest correu des del navegador
Desembre 2020 | Nº 10
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website

La situació que estem vivint actualment ha fet augmentar l’interès pel teletreball i, en alguns casos, pels espais de coworking. Així, i de retruc, el coneixement del coworking per part de la ciutadania, fins ara poc avesada a aquest concepte, esdevé poc a poc una realitat de valor afegit per persones emprenedores i teletreballadors que concilien vida familiar i laboral. Una oportunitat per aquests espais col·laboratius i per les zones rurals que en surten reforçades, pel creixent interès de molts ciutadans per  retornar a pobles més petits amb major qualitat de vida

Alhora, dues iniciatives institucionals ajuden a materialitzar aquesta tendència demogràfica com són el “Decret del teletreball” de la Generalitat i l’“Estratègia 5G”, que ha de permetre que la fibra òptica arribi arreu de les comarques i municipis catalans.

Des d’ARCA, i mitjançant el projecte “BCN Smart Rural”, s’aposta pel sector coworking i el foment del seu treball en xarxa acompanyant als espais en la seva transició cap a comunitats més estructurades i atractives al nou talent que cada cop valora més que. de manera col·laborativa. avançar és més senzill. Aquest talent, també, es converteix en relleu generacional a l'àmbit rural que necessita recuperar població. Actualment 25 espais de coworking allotgen gairebé 200 empreses i més de 440 coworkers a la província de Barcelona no metropolitana, una realitat social i econòmica que aporta valor afegit i dinamisme al territori. 

Ester Manzano “El teletreball ha vingut per a quedar-se!. S’han vençut moltes resistències que es plantejaven quan estàvem definint el projecte abans de la pandèmia” 





 
ESTER MANZANO. Directora General d’Administració Digital 
Enguany la Generalitat va posar en marxa un model propi de teletreball com una de les mesures clau per adaptar-se a les noves formes de treball actuals. Parlem de l’administració del segle XXI?
Efectivament, l’administració del segle XXI és una administració que està en procés d’adaptació al nou paradigma de la transformació digital. I per implantar-la és clau definir el model dels nous llocs de treball del futur:  llocs en mobilitat,  flexibles,  orientats al treball col·laboratiu i que deixen enrere la cultura de la presencialiat. 
Una iniciativa reforçada amb el Decret 77/2020, de 4 d’agost, que regula el  teletreball per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms de forma permanent. 
El teletreball és la nostra palanca de canvi interna per aconseguir aquesta nova administració. Un se n’adona que posar en marxa un projecte de teletreball obliga a qüestionar-se moltes de les regles del joc actual; des dels llocs de treball que hi poden accedir (que ara veiem que son molts més dels que pensàvem), els dies que es pot teletreballar, els canvis a nivell d’equipaments i infraestructures  necessaris, la formació a punt per a acompanyar el canvi, tots els aspectes de prevenció de riscos...però el més important és l’impuls que representa per aconseguir un treball orientat als objectius. I en aquest darrer pas, els comandaments són claus. Són qui realment han de reinventar-se per transformar les formes de treball dels seus equips. 
El desplegament d’aquesta modalitat de treball porta associat un canvi cultural. 
Entrevista

Cèlia Clotes "El coworking, un catalitzador pels territoris rurals"



 

CÈLIA CLOTES. Tècnica de l’ARCA responsable de l’acció Coworking del projecte  “BCN Smart Rural”  
El coworking s’ha convertit en un dels conceptes de referència d’aquests darrers mesos. Per als que no coneixen aquesta filosofia de treball, ens pots explicar en què consisteix?
El moviment coworking és una filosofia i metodologia de treball que agrupa un conjunt de professionals independents estretament vinculats a les noves tecnologies, els quals comparteixen un espai físic i virtual de treball flexible, coneixements i idees, sota un concepte de comunitat  i sostenibilitat
El concepte és viu i en constant evolució, entenem el coworking com una innovació social en l’àmbit laboral que dona resposta a unes necessitats concretes com són per exemple el sentiment de pertinença a un grup, el foment de la creativitat, la conciliació laboral i familiar, el reequilibri territorial, la retenció i atracció de talent, etc.
L’heterogeneïtat dels espais és un dels trets característics  i una de les seves majors riqueses. Hi ha espais de coworking de gestió pública, privada i mixta, alguns d’ells especialitzats en una temàtica o àmbit professional concret, i d’altres de tipus transversal, que acullen bona part de les activitats professionals.
Entrevista

La riquesa del coworking a la Catalunya Central, 25 espais, més de 400 coworkers i 200 empreses

Cinc noves iniciatives en temps de pandèmia volen incorporar el coworking als seus projectes empresarials. Diversificar els models de negoci a través del coworking com a eina per atraure talent i nous clients està despertant en diferents àmbits, com el turisme rural o bé antigues instal·lacions agràries i ramaderes, noves escletxes de futur.
D’aquestes iniciatives destaca el nou espai de coworking creatiu “Bildikunlabi”, un estudi de disseny gràfic situat en una antiga granja de porcs rehabilitada per la Cooperativa Bildi.
Aquesta nova iniciativa se suma a les ja recollides a l’estudi "Els espais de coworking en l’àmbit territorial del BCN Smart Rural", realitzat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en el marc del projecte "BCN Smart Rural", amb més de 400 coworkers i 200 empreses que conformen un teixit empresarial dinàmicheterogeni i canviant. Un moviment que, davant la crisi actual, mostra la seva gran capacitat d’adaptació i resiliència
Més informació

La formació, clau pel funcionament de les comunitats de coworking 

A través del projecte “BCN Smart Rural”, aquest 2020 s’han realitzat dos webinars formatius amb experts i referents del sector. El primer, el passat mes d’abril, centrat en oferir noves estratègies davant la crisi generada per la Covid-19; i el segon, celebrat el dia 3 de novembre, es va dedicar a identificar eines i recursos per a la gestió tot facilitant el networking entre els participants.

Webinar “Coworking & Covid-19.  Impacte i oportunitats
El passat 30 d’abril es va realitzar el Webinar “Coworking & Covid-19”, amb gairebé 70 participants, on a partir de la presentació de l’estudi “Els espais de coworking en l’àmbit territorial del BCN Smart Rural”  Jaume Bages, consultor d’Estratègic i coordinador del projecte “COWOCAT_RURAL”, va reflexionar i apuntar algunes de les mesures de futur a adoptar per part dels espais: “Després d’una mirada internacional i exemples pràctics, hem entrat a l’era digital del teletreball de manera sobtada, però això, alhora, obrirà noves oportunitats. L’adaptació a les noves mesures sanitàries dels espais, noves tarifes i serveis, mantenir l’esperit de comunitat, entre d’altres, seran claus pel seu futur i el dels seves comunitats”.

“Webinar-networking: Coworking Avançant en xarxa”
Sessió de treball centrada en donar eines i recursos als espais de coworking des d'una mirada conscient i, alhora, generar un espai de trobada creatiu i participatiu en xarxa. La sessió va comptar amb dues parts ben diferenciades: una primera, centrada en l’experiència-capacitació de la mà de Núria Rios i Jaume Bages; i una segona dedicada a la reflexió i participació activa de les persones assistents. D’aquest webinar n’han sorgit les línies de treball del projecte per al 2021:
  • Impulsar la comunicació entre els espais, tan a nivell intern com extern, tot creant una campanya de visibilització conjunta.
  • Impulsar una línia de subvencions públiques per becar persones emprenedores als espais de coworking privats a través de la col·laboració público-privada
Més informació

“La Fàbrica”,  un coworking  d’empreses  creatives en una antiga fàbrica d’embotits 

Avui ens apropem a “La Fàbrica”, un espai de coworking nascut el 2010 per donar una segona vida a l’antiga fàbrica d’embotits de Josep Maria Altimir. Parlem amb  Anna Cabeza i David Altimir, impulsors d’aquesta iniciativa que auto defineixen com “un recinte d’empreses creatives” i que forma part del projecte "BCN Smart Rural".
Entrevista

"Els pobles mig buits busquen veïns en l'èxode urbà"

“En plena eufòria de gent plantejant deixar les grans ciutats per fer-se el seu racó en un poble o viure en ell, la comissió per frenar la despoblació a Catalunya, integrada per diferents departaments de la Generalitat, ha encarregat a quatre entitats la preparació d'una agenda rural.
Així, l'Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), coordinades per l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), han començat a definir les accions prioritàries pel desenvolupament de les zones rurals amb l'objectiu d'atreure i retenir talent i, a la vegada, crear més opcions de vida al món rural"


Compartim l'article que "el Periódico" dedica al fenomen sorgit arrel de la pandèmia actual entorn la possibilitat de deixar les ciutats i anar a viure al poble.
Més informació

La primera edició de la Setmana de la Pedra Seca desborda totes les previsions d’inscripcions i participació

La primera edició de la Setmana de la Pedra Seca ha desbordat totes les expectatives d’inscripció i de participació. Centenars de persones han aprofitat, aquests dies, per omplir les xarxes socials d’incomptables imatges amb la pedra seca com a protagonista, mostrant i reivindicant així la importància i bellesa d’aquestes construccions des de l’escala més local.
Paral·lelament, tot i que formalment eren 80 les activitats inscrites, s’han continuat sumant propostes tant de descoberta del patrimoni com a través de les xarxes, que han fet que les activitats de la Setmana de la Pedra Seca passin de noranta, impulsades per més d’un centenar d’entitats i col·lectius
Més informació

"Cowocat_Rural" i "Daysk" s'alien per oferir una xarxa d'espais de treball flexible per a les empreses

El projecte "Cowocat_Rural" accelera el seu creixement amb una aliança estratègica amb la startup "Daysk", per facilitar l'accés a la seva xarxa d'espais de treball flexible a totes les empreses del territori. En aquest sentit, "Cowocat_Rural" desplegarà a la seva xarxa de coworkings la tecnologia Daysk (una plataforma de gestió d'espais de treball flexibles) per oferir de forma senzilla, immediata i ordenada l'oferta de taules i sales de reunió dels espais que formen part de "Cowocat_Rural" a futurs clients d'empreses. 
(fotografia: LOCAL - Coworking a Guissona)
Més informació
FinancESS. Jornades en línia de finançament per a projectes de l’Economia Social i Solidària
  • Dies: 1 - 3 de desembre 
  • Hora: 10:30h
  • Lloc: ON-LINE
FinancESS es concep com un espai de trobada i coneixement entre iniciatives i empreses de l’economia social amb entitats de serveis financers i plataformes de finançament.
Les jornades es divideixen en tres espais per donar resposta a les diferents necessitats. A través de tres taules rodones en streaming s’exposaran què són les finances ètiques, què signifiquen les inversions d’impacte i quines eines de finançament participatiu existeixen i com les poden aprofitar els projectes de l’economia social. Les jornades culminen en un espai de trobades virtuals i breus entre els projectes interessats i les entitats presents per poder establir un primer contacte de cara a obtenir diferents línies de finançament.
Ponència “Estratègia Catalunya 2022 post covid-19”
  • Dia: 2 de desembre
  • Hora: 18:00h
  • Lloc: ON-LINE
Trobada amb la Neus Monllor per conèixer la tasca desenvolupada entorn l'"Estratègia Catalunya 2022 post covid-19"
Neus Monllor és Doctora en Geografia i Medi Ambient per la Universitat de Girona i màster en International Comparative Rural Policy Studies per la Universitat Autònoma de Barcelona.  Consultora agrosocial, especialista en desenvolupament rural, nova pagesia i cuina compromesa, treballa en la cerca de solucions creatives pels reptes del món rural. Actualment és membre del grup de treball de l’estratègia "Catalunya 2022".
Jornada BCN Smart Rural “Equipaments de proximitat i compartits: públics o privats?”
  • Dia: 2 de desembre 
  • Hora: 10:00
  • Lloc: ON-LINE
Els espais compartits de transformació i elaboració agroalimentària i els escorxadors de baixa capacitat i pròxims són peces clau per la viabilitat de petits projectes ramaders i agrícoles.
Des de fa anys el sector reclama la reobertura de petits escorxadors o fins i tot la possibilitat de disposar d’aquesta infraestructura a la pròpia explotació, ja que són peces imprescindibles. Aquesta jornada ens permetrà conèixer algunes iniciatives públiques que s'estan treballant en aquest sentit com el projecte “BCN Smart Rural" i la "Xarxa d’Espais d’Emprenedoria Agroalimentària de Catalunya (XEMAC)". A la vegada, també s'ha previst una taula de debat on es presentaran alguns projectes ja en funcionament. 
Diàlegs ambientals 2020 “Eleccions parlamentàries i noves normatives ambientals”
  • Dia: 3, 10 i 17 de desembre, i 14 de gener 
  • Hora: 18:00h
  • Lloc: ON-LINE
Nova edició del cicle "Diàlegs Ambientals" impulsat pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya. Quatre sessions per reflexionar entorn alguns dels temes més candents de l’actualitat: l’Agència Catalana del Patrimoni Natural, la Nova Llei de Residus de Catalunya, i la Normativa en transició energètica. Durant la darrera jornada tindrà lloc un debat sobre legislació ambiental amb els diferents grups parlamentaris.
Subscriu-te al nostre butlletí
Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km2
25280 Solsona (Lleida)
comunicacio@arca-dr.cat
www.arca.cat
www.desenvolupamentrural.cat
 
Aquesta informació està subjecta a la normativa de protecció de dades segons els articles 13 i 14 del Reglament general de protecció de dades UE 2016/679 (RGPD) i l’article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD). Responsable: ASSOCIACIÓ D'INICIATIVES RURALS DE CATALUNYA - ARCA. Finalitat: Gestionar l'enviament d’informació i comunicacions. Destinataris/àries: Les dades seran tractades per l’ASSOCIACIÓ D'INICIATIVES RURALS DE CATALUNYA - ARCA i proveïdors de servei. Conservació de les dades: Les dades personals proporcionades es conservaran mentre la persona interessada no en sol·liciti la supressió o durant el temps necessari per complir les obligacions legals. Drets: Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió, portabilitat de les seves dades i a la limitació o oposició del seu tractament, així com no ser objecte de decisions individuals automatitzades, dirigint-se per escrit, a l'adreça de correu: dpd@arca-dr.cat, havent-se d'identificar degudament i sol·licitant clarament el dret a exercir.