Copy
Veure aquest correu des del navegador
Desembre 2021 | Nº 18
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Website

En el que portem de l’any 2021 s’ha desenvolupat el procés participatiu de l’Agenda Rural de Catalunya, i s’ha redactat el document que es lliurarà a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, liderada per la Secretaria General d’Agenda Rural. La participació ha estat tot un èxit i ha reforçat encara més la idea que cal treballar per construir una Agenda Rural que segueixi l’estratègia de desenvolupament rural europea, que sigui el complement de l’Agenda Urbana i que promogui una estratègia de desenvolupament territorial sostenible conjunta rural-urbà, sota el marc de l’Acord Nacional per l’Agenda 2030.

És necessari, cabdal, situar en el centre del debat territorial i del desenvolupament sostenible a Catalunya i a Europa la importància social, cultural, mediambiental i econòmica que tenen els territoris rurals per a les nostres societats. Ruralitat i Urbanitat són una simbiosi que beneficia les dues parts, i és necessari emprendre accions en comú des d’aquest prisma. La urbanitat necessita els recursos alimentaris, energètics, naturals, patrimonials i d’oci que només seran, i estaran a disposició, si tenim un món rural viu i actiu. Per la sevabanda, la ruralitat necessita el mercat, els serveis, el potencial humà i econòmic, els visitants i els potencials habitants que li pot oferir la urbanitat. És, doncs, una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural viu, actiu, diversificat i poblat.

 

Teresa Jordà: "L'Agenda Rural de Catalunya serà un document que plantegi polítiques de país per a millorar la vida de la gent"

 


Teresa Jordà, Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Com considera que l’Agenda Rural de Catalunya canviarà les polítiques vinculades amb els territoris rurals?

L’Agenda Rural és una oportunitat per al país per a fer una diagnosi dels dèficits i necessitats del món rural. Una diagnosi que ens ha de permetre arribar a conclusions, a partir de totes les aportacions que s’han fet, per establir polítiques a favor del territori rural, amb la finalitat de dotar-lo de les condicions de vida i serveis que l’assimilin el màxim possible a la resta del territori. Alhora, ens ha de permetre el creixement i la diversificació econòmica amb l’objectiu final de tenir un país equilibrat socialment i territorial. En definitiva, el vessant rural s’ha de tenir en compte a l’hora d’establir polítiques de desenvolupament del país.

Quines temàtiques de l’Agenda Rural de Catalunya són claus per al futur immediat dels territoris rurals?

Totes les temàtiques que planteja l’Agenda Rural són claus per al futur dels territoris rurals, per això és difícil identificar-ne una per damunt d’una altra. El que sí que haurem de fer és prioritzar, i aquesta priorització vindrà de la facilitat d’implantació, tant efectiva com en el temps, mentre es treballa la resta. En tot cas, les temàtiques clau són aquelles que permetin millorar les condicions de vida de la gent de manera que, en el menor temps possible, contribueixin a facilitar que les persones s’hi quedin a viure, ja sigui els que ja hi viuen, ja sigui els que procedeixen de fora.

Entrevista

Gemma Carbó: "Cal tenir garantides les condicions d’habitabilitat als territoris rurals"




Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural

Què en penseu de que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya?

És una iniciativa que celebrem i a la que ens hi hem sumat amb moltes ganes. Calia donar veu a les persones que viuen fora de les grans ciutats i que no tenen vies d’accés a les fórmules polítiques més convencionals. La baixa densitat de població d’aquests territoris no justifica la poca rellevància que s’ha donat tradicionalment a aquest món rural. Avui més que mai, la gestió del territori i el seu dinamisme és la clau de volta per a la millora de bona part dels problemes explicitats en l’Agenda 2030 dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

Quins aspectes importants del vostre àmbit d’actuació considereu clau treballar en un futur immediat als territoris rurals?

Per fer possible un territori, i per tant, uns pobles vius, ha de ser possible tenir garantides les condicions d’habitabilitat en aquests entorns. Hi ha matèries molt evidents com la salut i l’habitatge però n’hi d’altres que són tant o més essencials com la cultura, la comunicació i l’educació. Els estudis i la vida cultural han estat dos dels grans motius d’emigració cap a les ciutats, sobretot a partir dels anys cinquanta del segle passat. És justament el relat cultural que es crea des de la ciutat el que situa la vida al món rural com a expressió de pobresa, analfabetisme i poca vinculació amb la modernitat. El treball amb les mans, els oficis tradicionals es van percebent amb la industrialització i l’aparició del sector serveis com a poc gratificants i poc necessaris.

Entrevista

El procés de participació de l'Agenda Rural de Catalunya i la Moció del Parlament

L’Agenda Rural de Catalunya finalitza el procés de participació i treballa amb la Comissió Motora per entregar a la Comissió Interdepartament sobre Despoblament Rural el document resultant de procés de participació amb 900 accions proposades.

Entre els mesos de febrer i març de 2021 es va fer la recollida d’aportacions inicials de l’Agenda Rural de Catalunya en forma de propostes, actuacions i mesures per cadascun dels reptes definits en la fase prèvia. Al llarg del procés es van recollir un total de 282 aportacions, de les quals un 57% corresponien a reflexions d’entitats i un 43% a contribucions individuals. Com es pot veure a la figura 3, els reptes que han rebut més aportacions en la primera fase de participació van ser el de persones, benestar i repte demogràfic (un 74% de les propostes hi fan referència) i el de la transició ecològica (71%). 
Més informació

Rural Proofing, o el Mecanisme Rural de Garantia

La legislació, en totes les àrees, acostuma a fer-se pensant en els nuclis urbans, simplement perquè en ells hi viu més gent. Però aquesta legislació ‘urbanocentrista’ pot ser lesiva en aplicar-se en els territoris poc poblats.

Rural Proofing és una expressió anglesa (en aquest cas, amb raó, perquè el Regne Unit i Irlanda van ser els primers a posar-la en pràctica) que en català, en una traducció no massa directa, però molt correcta, rep el nom de Mecanisme Rural de Garantia.

Aquest mecanisme, que està impulsant ara la mateixa Unió Europea, pot explicar-se molt senzillament. És absolutament necessari avaluar l'impacte que pot tenir en el medi rural tota llei que aprovin els òrgans legislatius dels Estats, especialment aquells en els quals el problema de la despoblació sigui més apressant.

Més informació

Visió a llarg termini per a les zones rurals: per unes zones rurals de la UE més fortes, connectades, resilients i pròsperes

Per a afrontar amb èxit els grans reptes i tendències conseqüència de la mundialització, la urbanització i l'envelliment, i aprofitar els avantatges de les transicions ecològica i digital, es necessiten polítiques i mesures adaptades localment que tinguin en compte la diversitat dels territoris de la UE, les seves necessitats específiques i els seus punts forts relatius.

En les zones rurals de tota la UE, la població és, de mitjana, de major edat que en les zones urbanes, i començarà lentament a disminuir en la dècada vinent. Això, sumat a la falta de connectivitat, el subdesenvolupament de les infraestructures, la falta d'oportunitats d'ocupació i l'accés limitat als serveis, fa que les zones rurals resultin menys atractives per a viure i treballar. Al mateix temps, aquestes zones exerceixen també un paper actiu en les transicions ecologica i digital de la UE. Aconseguir els objectius de les ambicions digitals de la UE per a 2030 pot brindar més oportunitats per al desenvolupament sostenible de les zones rurals més enllà de l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, en crear noves perspectives per al creixement de la indústria manufacturera i, especialment, dels serveis, i en contribuir a un millor repartiment geogràfic dels serveis i les indústries.

Més informació

Es presenta l’estudi ‘Models viables cooperatius agroalimentaris a la Catalunya Central. Més enllà del cooperativisme agrari’

El 4 de novembre es va realitzar la jornada PATT ‘Models viables cooperatius agroalimentaris a la Catalunya Central’ on es presentaven els resultats de l’acció agrosocial en el marc del projecte BCN Smart Rural. Un dels principals resultats és un estudi de models viables cooperatius de la Catalunya Central que ha de servir per posar en valor la diversificació d’iniciatives d’economia social del sector agroalimentari actuals així com posar en valor les oportunitats que representa aquest model per futurs negocis agroalimentaris.

La jornada va començar amb una benvinguda on la Gemma Estany, coordinadora tècnica d’ARCA, va presentar breument el projecte BCN Smart Rural i en Gil Mercader, tècnic agrosocial, l’acció agricultura social on s’ha pogut mostrar els resultats de l’acció i la necessitat de realitzar un estudi de models viables cooperatius agroalimentaris.

Posteriorment, en Pere Ribas, soci de Calidoscoop i autor principal, va presentar l’estudi ‘Models viables cooperatius agroalimentaris a la Catalunya Central. Més enllà del cooperativisme agrari’ elaborat entre Calidoscoop, ARCA i l’Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central. L’explicació de l’estudi es va dividir en tres parts. La primera on es va contextualitzar l’economia social i solidària i el cooperativisme. A la segona on es van explicar les diferents tipologies de models cooperatius agroalimentaris existents, i per última es va exposar les diferents iniciatives d’economia social i solidària a la Catalunya Central.

Més informació

LEADER-ant el futur del medi rural: conclusions de les Jornades '30 anys LEADER'

Concloses les Jornades ‘30 anys LEADER’ i una vegada escoltades i sumades les voluntats dels grups d'acció local i fent gala d'una aptitud propositiva, aquestes són les conclusions

LEADER: PROPOSTES

1. Polítiques públiques. Els GAL reivindiquem el reconeixement com a instrument de gestió més enllà de FEADER-PAC; després de 30 anys, deixem constància que treballem en pro d'una política TERRITORIAL i no sectorial.

2. Visió a llarg termini. Sent aquesta una evidència i al seu torn una exigència; és necessari articular respostes estratègiques i estructurades per a un medi rural amb una visió més a llarg termini.

3. Partenariat públic-privat. Els GAL som l'única eina de concertació territorial contrastada públic-privada rellevant i eficaç. Som -i això ningú ho pot dubtar-, una part important, activa i influent de la caixa d'eines per a aconseguir un desenvolupament territorial integral i una cohesió social dels territoris rurals. Hem estat pioners a posar en valor els actius del medi rural, que ha servit i serveix per a traçar les noves polítiques territorials sobre una base sòlida.

Més informació

El Museu de Camins rep 200 voluntaris i més de 700 visitants a la sala del Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes

El Museu de Camins, un museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) que pretén ser una reserva viva de senders al Pirineu, ha rebut aquest estiu més de 200 voluntaris i voluntàries catalans i internacionals que han participat en els camps de treball de recuperació de camins antics que s’han dut a terme aquest estiu a diverses localitzacions del municipi de Soriguera. Juntament amb els camps de treball, el museu ha consolidat les visites a una de les sales principals, el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, que ha ofert quatre modalitats de visita i ha acabat rebent un total de 740 visitants: visita per lliure (180), visites guiades (372), visites teatralitzades (110) i Les nits al Despoblat (78).

A una altra de les sales principals del museu, els Búnquers i Trinxeres de la Guerra Civil situades al Tossal de Sant Joan de Vilamur, s’hi ha realitzat més una cinquantena de visites guiades. Juntament amb les activitats de participació i de divulgació d’aquest espai, durant la resta de l’any el Museu de Camins organitza formacions en murs i empedrats de pedra seca, organitzades amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i amb Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i acull també diversos estudiants que realitzen treballs de recerca sobre els camins antics conformant, així, un museu a l’aire lliure al servei de la societat que conserva, documenta, estudia, exhibeix i difon els camins antics per a la recerca, l’estudi i el gaudi intel·lectual i estètic, constituint un espai per a la participació cultural, lúdica i acadèmica.

Més informació
Jornada Tècnica: 'Vincles entre el model productiu actual i les tendències alimentàries noves
  • Dia: 2 de desembre
  • Hora: 17:30 h
  • Lloc: ON-LINE

L’objectiu de la jornada és establir vincles entre el model productiu actual i el que s’està construint amb les noves tendències alimentàries accelerades, en gran part, pel canvi climàtic i la crisi sanitària de la COVID-19.

Més informació
Jornada tècnica: 'Solucions per a construir amb terra'
  • Dia: 9 de desembre
  • Hora: 17 h
  • Lloc: ON-LINE

La jornada vol il·lustrar casos reals i d’èxit per tal de convèncer i resoldre dubtes d’arquitectes, constructors i ajuntaments que les construccions amb terra no són només una solució climàtica, ecològica, eficient i de disseny, sinó també una realitat que cal potenciar perquè la terra torni a tenir el mateix protagonisme que en èpoques passades, però amb la seguretat del moment actual.

Més informació
Reptes i oportunitats pel sector alimentari
  • Dia: 14 de desembre
  • Hora: 9 h
  • Lloc: Monells

Aquesta jornada va dirigida principalment a empreses del sector alimentari de la demarcació de Girona interessades a conèixer els reptes i oportunitats pel sector. Durant la jornada es presentarà la Plataforma ISAQ, l’objectiu de la qual és acompanyar a les empreses a implementar la Innovació Sostenible en Aliments de Qualitat, donant resposta als reptes i oportunitats identificades

Més informació
Jornada: 'Noves tendències alimentàries: afectació al sistema agroalimentari lleidatà'
  • Dia: 3 de desembre
  • Hora: 9 h
  • Lloc: Sala d'Actes de la Incubadora d'Empreses de Bell-lloc d'Urgell

L'objectiu de la sessió és fomentarla presa de consciència en relació al repte de millorar la capacitat de resiliència del sector agroalimentari de Lleida.
 

Més informació
'Blat farina i pa. Quo vadis?'
  • Dia: 13 de desembre
  • Hora: 10 h
  • Lloc: Santa Coloma de Queralt

Els forners són els grans protagonistas de la transformació d’aquest producte, amb una trajectòria consolidada i amb una visió de futur que s’orienta cap al compromís d’un pa de qualitat i proximitat. Aquesta jornada vol donar veu a aquest sector, així com visibilitzar el potencial del blat panificable.

Més informació
Jornada tècnica: 'La desinfecció és necessària a les formatgeries?'
  • Dia: 15 de desembre
  • Hora: 19 h
  • Lloc: ON-LINE

La producció de formatges requereix el manteniment d’una flora bacteriana específica sense la qual és imposible elaborar amb èxit i de forma segura els diferents tipus de formatges. Per tot plegat, és molt important conèixer bé els procesos d’elaboració que tenen lloc a l’obrador i saber quan i com cal desinfectar.

Més informació
Subscriu-te al nostre butlletí
Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km2
25280 Solsona (Lleida)
comunicacio@arca-dr.cat
www.arca.cat
www.desenvolupamentrural.cat
 
Aquesta informació està subjecta a la normativa de protecció de dades segons els articles 13 i 14 del Reglament general de protecció de dades UE 2016/679 (RGPD) i l’article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD). Responsable: ASSOCIACIÓ D'INICIATIVES RURALS DE CATALUNYA - ARCA. Finalitat: Gestionar l'enviament d’informació i comunicacions. Destinataris/àries: Les dades seran tractades per l’ASSOCIACIÓ D'INICIATIVES RURALS DE CATALUNYA - ARCA i proveïdors de servei. Conservació de les dades: Les dades personals proporcionades es conservaran mentre la persona interessada no en sol·liciti la supressió o durant el temps necessari per complir les obligacions legals. Drets: Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió, portabilitat de les seves dades i a la limitació o oposició del seu tractament, així com no ser objecte de decisions individuals automatitzades, dirigint-se per escrit, a l'adreça de correu: dpd@arca-dr.cat, havent-se d'identificar degudament i sol·licitant clarament el dret a exercir.