Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El programa Leader català present a la jornada “Mujeres y Desarrollo Rural: del plan a la acción”

Begoña García, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta, i Teresa Castellà, tècnica del Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya, participaran aquest dimecres a la jornada Mujeres y Desarrollo Rural: del plan a la acción”. Una trobada impulsada per la Confederación de Mujeres del Mundo Rural (CERES), que pretén promoure el paper de les dones en el desenvolupament dels territoris rurals, a la vegada que busca conscienciar de la importància de la seva implicació en les polítiques de desenvolupament rural actuals.

La jornada preveu una taula rodona que, sota el títol “El enfoque ascendente. Leader en pràctica”, servirà per presentar el programa Leader i la seva implementació a Catalunya; així com algunes iniciatives d’emprenedoria rural femenina que han rebut el recolzament d’aquest programa.

Albert Puigvert, gerent d’ARCA, serà l’encarregat de presentar i moderar la taula de treball, fent una breu introducció al funcionament dels ajuts Leader a Catalunya, i de les possibilitats  de finançament que ofereixen a les emprenedores. Durant la seva intervenció, Puigvert també presentarà el “Programa de dones del món rural i marítim de Catalunya 2016-2020”, una eina de treball impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de reforçar la visibilitat i el reconeixement a les tasques que duen a terme les dones dins el marc de les explotacions agràries i pesqueres.

Seguidament, Begoña García i Teresa Castellà parlaran del paper de les dones dins dels Grups d’Acció Local, a nivell tècnic i institucional, i presentaran algunes emprenedores rurals del seu territori. Així mateix, també presentaran els projectes de cooperació COWOCART_RURAL, centrat en promoure el coworking a les zones rurals; i ODISSEU, un programa per promoure el retorn  i la inserció laboral de joves al món rural. Dues iniciatives que, tot i no tractar directament la igualtat del gènere, sí que representen una oportunitat per a les dones que es volen instal·lar i treballar al món rural.  

La taula també comptarà amb la presència d’Eva Martínez, emprenedora i propietària del restaurant “Can Jordi” i gestora del refugi “Els Estudis”; Ingrid Pou, enginyera agrícola i formadora; i Marina Puigcorbé, gerent del “Mas El Lladré”; tres emprenedores rurals que han comptat amb el recolzament econòmic i tècnic del programa Leader  i que parlaran de la seva experiència.

Així mateix, també s’han previst dues ponències marc centrades en  les polítiques de desenvolupament rural i la perspectiva de gènere; i l’assessorament i la innovació. Aquesta darrera pretén presentar un seguit d’eines i recursos per  a la modernització de les exploracions agràries gestionades per dones, tenint molt present que la innovació, moltes vegades, pot suposar una millora en la conciliació familiar.

La trobada, que es celebra d’avui i fins divendres a Banyoles, es complementarà amb un seguit de tallers pràctics sobre dinàmiques de lideratge i diverses visites a experiències empresarials gestionades per dones.

Programa de la visita