Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"La gran diversitat d’actors i espais test va ser, i és encara, la riquesa de la RENETA". En parlem amb Jean-Baptiste Cavalier

"La gran diversitat d’actors i espais test va ser, i és encara, la riquesa de la RENETA". En parlem amb Jean-Baptiste Cavalier.

A l'Estat espanyol només el 7% dels titulars de les explotacions agràries tenen menys de 40 anys. Una realitat que posa de manifest la necessitat de cercar eines i dispositius que facilitin el relleu agrari i la incorporació de nous agents al sector per assegurar el futur dels territoris rurals del nostre país. Però les barreres que tenen els emprenedors provinents de famílies no pageses són diversos: elevada inversió, accés a la terra, xarxa de contactes...

Dispositius innovadors com els ESPAIS TEST AGRARIS ajuden a la incorporació progressiva dels emprenedors al sector agrari facilitant un espai on testejar el projecte empresarial amb un suport i acompanyament específic i amb un mínim risc econòmic i personal. Tot plegat ajuda a facilitar noves oportunitats d’accés a la terra per a persones originàries o no dels territoris rurals per tal de poder donar han continuïtat al sector agrari amb un relleu generacional de qualitat.

En parlem amb Jean-Baptiste Cavalier, coordinador de RENETA - Réseau National des Espaces-Test Agricoles, la xarxa nacional d'espais test agrícoles francesa: 

  • Creada l'any 2012, RENETA s'ha convertit en la xarxa d'espais test agraris de referència a Europa. Com es va gestar la xarxa? i el procés de creació? 
    Els primers espais test a França es van crear l’any 2007. En un principi es reunien de manera informal, dues vegades l’any, per intercanviar les actuacions i projectes que duien a terme.  Poc a poc, però, i amb la creació de nous espais test, va sorgir la necessitat d'organitzar-se, tant per desenvolupar accions comunes, com per defensar el concepte d'espai test agrícola. D’aquí sorgeix, l’any 2012, la Xarxa Nacional d'Espais-Test Agrícoles (RENETA), al voltant d'una carta comuna que defineix el que són els espais test i on es detallen els principis i valors comuns. La principal dificultat que vàrem trobar fou, d’una banda, la diversitat d’actors involucrats en els diferents espais test i, de l’altra, les diferències existents en les maneres de practicar el test d'activitat. Hi havia valors comuns, però també idees molt diferents. Aquesta gran diversitat, però, va ser i és encara, la riquesa d'aquesta xarxa
     
  • I els actors implicats? 
    En un principi hi havia dos grans tipus d'actors involucrats en els espais test: les organitzacions de desenvolupament agrícola i rural, i d'educació popular; i les escoles agràries. Agents que han treballat junts des d’un inici.
    Per la seva banda, des dels seus inicis RENETA és una xarxa de professionals més àmplia, una associació que reuneix espais test agrícoles representats per animadors, agricultors, gerents de cooperatives i també entitats que sense tenir un espai test agrari en funcionament hi donen suport o els és una eina de suport a les seves tasques.
     
  • Actualment RENETA compta amb 51 espais test agrícoles. Com s’estructura el seu funcionament? 
    Exacte. RENETA compta amb 51 espais test repartits arreu del país. Cada un té les seves pròpies maneres de funcionar: uns actuen a nivell d'una regió, mentre que altres actuen a nivell d'una municipalitat. Uns tenen finques dedicades al test d'activitat, mentre que altres treballen amb agricultors que posen una part de les seves terres a disposició dels futurs agricultors. Els estatuts de cada un d’aquests espais test són també diversos: associacions, cooperatives, organitzacions informals ...  
    Podem dir que hi ha 51 tipus d'espais test diferents, i que el punt comú és que respecten la carta de la RENETA. 
     
  • Més enllà de la creació de nous espais test, quin tipus de suport s'ofereix des de RENETA?
    Actualment la xarxa desenvolupa les seves actuacions entorn 4 eixos de treball: 
    - Defensar i promoure els espais test agrícoles i la RENETA: suport en comunicació, tasques de lobby...
    - Innovar per enfortir les dinàmiques locals: facilitar els intercanvis, la mutualització i la capitalització, seguir els efectes directes i indirectes dels espais test agrícoles...
    - Enfortir la RENETA i els seus membres: organitzar i animar la xarxa nacional, donar suport als espais test, organitzar sessions de capacitació, desenvolupar aliances amb contraparts pertinents ...
    - Donar suport a la creació de nous espais test agrícoles. 
  • I si parlem de resultats. 
    Des dels seus inicis, unes 700 persones han passat per un espai test. Un 66%, aproximadament, han impulsat el seu projecte d'instal·lació i són agricultors; un 10% ha decidit ser treballador agrícola; el 15% han decidit abandonar el seu projecte i dedicar-se a una altra cosa  (s'han adonat que ser agricultor no és el que volen o poden fer) i per al 9% restant el test d'activitat no ha estat concloent i no han pres una decisió clara.
    Actualment tenim unes 400 persones als nostres espais  test realitzant una prova d’activitat.

  • Amb el projecte "RETA - Xarxa d'Espais Test Agraris" s'està treballant per a la creació d'una xarxa d'espais test a nivell espanyol. Alguna recomanació? 
    La primera és respectar la diversitat dels espais test. El que fa que un espai test funcioni i compleixi la seva missió és l'adaptació al seu context territorial. Per això, la diversitat és una necessitat.
    La segona és que la xarxa nacional no ha d’assumir o suplir la tasca dels  seus membres. A RENETA tan sols som dos treballadors, ja que són els nostres membres els que fan la feina de capitalització, de suport als nous espais test, d'innovació ... La nostra tasca com a RENETA és facilitar-los la feina. 
     
  • I si parlem de futur, quins són els reptes per al 2021? 
    Els reptes per al 2021 són diversos. Primer, hem de seguir desenvolupant el treball a nivell europeu. Estic convençut que tenim molt a compartir i molt a aprendre del que fan els espais test en altres països.
    Cal també enfortir els espais test agrícoles a França, principalment a nivell econòmic (per això estem treballant entorn eines econòmiques); i millorar el nostre coneixement sobre l’impacte dels espais test, tant per als futurs agricultors com per als territoris. És per això que estem treballant en la creació d’un observatori dels espais test agrícoles que ens permeti recollir dades a nivell quantitatiu i qualitatiu sobre el seu funcionament. És fonamental per enfortir-nos i millorar el nostre reconeixement. 

Més informació de la RENETA