Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Unió per la innovació: s'anuncien tres noves infraestructures europees d'investigació sobre l'energia eòlica, solar i nuclear.

Els ministres d'Investigació dels Estats membres de la UE i dels països associats, així com la Comissió Europea, van a anunciar avui a Brussel tres noves infraestructures paneuropees d'investigació en matèria energètica. Estan planejats un reactor d'investigació nuclear a Bèlgica, una instal.lació de recerca eòlica a Dinamarca i una altra d'energia solar concentrada a Espanya. La inversió global ascendeix a uns 1 200 milions d'euros. Formaran part del pla del Fòrum Estratègic Europeu sobre Infraestructures d'Investigació (ESFRI). L'anunci es farà en la conferència ENERI de la Presidència belga (que es celebra al Square, Mont des Arts, Brussel). Les infraestructures de recerca en matèria energètica exerceixen un paper part important a l'hora d'executar el Pla Estratègic Europeu de Tecnologia Energètica (SET).

La Comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat el següent: «La creació d'una infraestructura de recerca d'alçada mundial a Europa, reunint recursos a escala de la UE, constitueix un objectiu important de la Unió per la innovació (vegeu IP/10/1288, MEMO/10/473). Aquestes instal.lacions facilitaran una investigació i innovació originals i, en última instància, podrien contribuir a garantir el futur abastament energètic de la UE. Necessitem apropar la recerca, la tecnologia, la indústria i les aplicacions en el mercat i això és el que persegueix el Pla Estratègic Europeu de Tecnologia Energètica. ».

En el seu pla de treball actualitzat de 2010, ESFRI ha identificat cinquanta noves infraestructures de recerca o millores importants dels existents a l'efecte de seguir en l'avantguarda de la recerca durant els deu o vint anys pròxims. Els seus costos de construcció totals ascendeixen a uns 20 000 milions d'euros i els seus costos d'explotació serien d'uns 2 000 milions d'euros l'any.

Un dels objectius de la Unió per la innovació és posar en marxa abans de 2015 la construcció del 60% d'aquestes infraestructures prioritàries de recerca europees, que finançarien fonamentalment els Estats membres de la UE, amb el suport de programes europeus.

Les noves infraestructures anunciades avui

A Dinamarca, el projecte WindScanner té la capacitat de produir mapes detallats de les condicions del vent en un parc eòlic que cobrirà diversos quilòmetres quadrats. Aquest coneixement es traduirà en turbines eòliques més eficaços, resistents i lleugeres. La instal lació començarà a funcionar el 2013 i costarà entre 45 i 60 milions d'euros. Gestionarà WindScanner el laboratori nacional d'energia sostenible de la DTU Riso, situat prop de Roskilde, que liderarà un consorci amb altres sis socis d'Alemanya, Espanya, Grècia, Noruega, els Països Baixos i Portugal.

La infraestructura de recerca solar EU-SOLARIS del Centre Tecnològic Avançat d'Energies Renovables de Tavernes (Almeria, Espanya) se centra en la creació de noves tecnologies d'energia solar concentrada i té un cost de construcció d'uns 80 milions d'euros. Formaran part de la nova infraestructura de recerca altres instal.lacions complementàries en diversos grans laboratoris europeus, en representació dels països amb major potencial solar (Grècia, Itàlia, Portugal i Turquia) i d'Alemanya (proveïdor tecnològic).

La infraestructura belga de recerca de la fissió nuclear MYRRHA, situada a Mol, té capacitat investigadora sobre la reducció dels residus nuclears radioactius. Està previst que el pla d'enginyeria detallat de la instal lació s'ultimi el 2014. El cost total de construcció està pressupostat en aproximadament 960 milions d'euros (2010-2023). MYRRHA serà la primera gran instal lació del món dedicada a la investigació sobre el combustible nuclear radioactiu usat i la seva reducció mitjançant separació i transmutació. La infraestructura també podrà servir per provar la viabilitat d'una nova generació de centrals nuclears: la tecnologia de reactor ràpid de plom (LFR). MYRRHA és una infraestructura que complementa el reactor Jules Horowitz (reactor d'espectre tèrmic) que s'està construint a Cadarache (França).

Antecedents

Les infraestructures de recerca poden ser importants equips científics, col.leccions, arxius o informació científica estructurada com biobancs, infraestructures informàtiques o de dades. Els científics les fan servir per dur a terme investigacions d'alt nivell que preparen el camí per a aplicacions tecnològiques dirigides a afrontar els grans desafiaments de la societat actual, no només en l'àmbit de l'energia, sinó també del canvi climàtic, la salut, el subministrament segur de recursos i l'envelliment de la població, entre altres coses.

El Setè Programa Marc de recerca de la Unió Europea compta amb un pressupost d'1 700 milions d'euros per a les infraestructures de recerca. Uns 560 milions d'euros es destinen específicament a la creació de noves infraestructures de recerca, inclosos els 200 milions d'euros que la Comissió Europea aporta al Mecanisme de Finançament del Risc Compartit. Estan disponibles uns 10.000 milions d'euros més dels Fons Estructurals de la UE. 
També poden aconseguir-se del Banc Europeu d'Inversions ajudes a la creació d'infraestructures de recerca en forma de préstecs.

Nota de la Comissió Europea