Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava

Territori

L’Associació GALP COSTA BRAVA actua en 11 dels 20 municipis de la franja litoral de la província de Girona, limitant al nord amb la Costa Vermella de França i al sud amb la Costa del Maresme.

Les seves platges representen prop d’un terç de la longitud de la costa de Catalunya, formada principalment per penya-segats separats per petites cales i, al voltant de les desembocadures dels rius Muga, Fluvià i el Ter, per platges de gran extensió.

Els municipis que formen part de la de la zona d’actuació del GALP COSTA BRAVA són els principals centres turístics de la Costa Brava: Roses, L’Escala, l’Estartit, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, a més de les viles marineres de Cadaqués, Llançà, Tossa de Mar i El Port de la Selva.

En tots els municipis inclosos dins del GALP COSTA BRAVA l’activitat pesquera ha tingut un gran pes en el passat i, tot i que el turisme s’ha imposat en tots ells des de mitjans del segle XX com a principal activitat econòmica, es conserva arreu, i ha deixat una empremta que perdura en la seva gent, en el seu patrimoni cultural i natural, en els seus carrers i en les seves tradicions. Malauradament, entre els anys 2000 i 2013, hi ha hagut una reducció del 41% del sector pesquer català, essent del 38% en la costa de Girona.

Des d’un punt de vista poblacional els municipis amb major població són Blanes, Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols, acumulant el 57% de la població dels municipis que formen part del GALP COSTA BRAVA, i juntament amb Palamós, tenen densitats de població per sobre dels 750 hab./km2. D’altra banda, també estan representats municipis petits amb una densitat per sota dels 150 hab./km2, com són El Port de la Selva, Cadaqués i Tossa de Mar.

Les dades d’evolució de la població d’aquests municipis mostren una disminució de la mateixa en els darrers anys essent les expectatives econòmiques la possible causa, dades poblacionals que s’han mantingut estables en la resta de la província de Girona. Pel que fa a les dades que corresponen a la desocupació, la població desocupada del conjunt dels municipis del GALP COSTA BRAVA era al 2011 de 33.299 persones, assolint una taxa d’atur del 34,4% de la població activa, nivell superior al 25,7% del conjunt de Catalunya [1].

Estratègia


L’estratègia del GALP COSTA BRAVA es basa en quatre eixos estratègics que engloben un seguit d’objectius específics:
  • Competitivitat: augment i millora de la competitivitat del sector a través de la diferenciació i la valorització dels productes del sector pesquer i aqüícoles locals, optimització dels sistemes de primera venda en llotja, recerca de noves sortides comercials als productes pesquers locals i foment de la diversificació cap a la indústria conservera, transformadora i l’aqüicultura.
  • Sostenibilitat: garantir la biodiversitat i l’augment dels recursos pesquers i marítims locals a través de la conservació i protecció del patrimoni mediambiental i dels ecosistemes marins i aquàtics de les zones litorals.
  • Desenvolupament sostenible dels municipis i territoris pesquers a través de l’impuls a la diversificació econòmica creant sinèrgies amb altres sectors econòmics del territori com el turisme, la cultura i l’esport que fomentin l’economia blava.
  • Formació: millora de la formació i capacitació en el sector pesquer a través del desenvolupament de plans de formació actualitzats a la realitat del sector, per atraure a noves generacions al sector pesquer, i desenvolupament d’activitats formatives que impulsin l’economia blava en les zones litorals.

Interessos de cooperació

  • Creació d’activitat econòmica a partir dels productes pesquers locals i la seva cadena de valor
  • Intercanvi de bones pràctiques
  • Emprenedoria i estratègies per fixar els joves al territori
  • Potenciació dels recursos naturals i culturals del territori
  • Creació de xarxes i models col·laboratius
Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Alt Empordà: Cadaqués, L’Escala, Llançà, El Port de la Selva i Roses. 
Baix Empordà: Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí – L’Estartit. 
La Selva: Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar.