Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

Territori

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central actua a les comarques del Berguedà, Osona, el Moianès i el Bages, l’àmbit funcional de les comarques centrals que s’estén des de les planes de la Depressió Central i la Plana de Vic fins a les muntanyes del Prepirineu, entorn dels trams alt i mitjà dels rius Llobregat i Ter. Es tracta d’un territori extens i de grans contrastos, amb una rica varietat de paisatges en un medi de gran biodiversitat. Aquest territori compta, a més, amb un ric patrimoni natural i cultural, i importants zones protegides.

El territori, a excepció de les capitals comarcals, es caracteritza per la seva marcada ruralitat, amb zones de gran extensió, en la seva major part, agrícoles, forestals i muntanyoses, i en les quals el pes del sector primari és molt important. La gestió dels recursos forestals representa un repte important, sobretot a causa del creixent abandó de l’activitat humana i ramadera.
Els darrers anys s’ha produït una terciarització de l’economia per la creixent importància del sector turístic, especialment vinculada a les activitats de turisme rural. La influència de la regió metropolitana de Barcelona és també destacable gràcies a la notable millora, en els darrers anys, de la xarxa de comunicacions.

Estratègia

L’Associació es proposa en la seva estratègia ser un referent territorial en desenvolupament rural, amb la missió d’aglutinar i coordinar altres entitats, exercint un paper de lideratge i aportant les bases sobre les quals fonamentar el desenvolupament rural dins l’àmbit del seu territori d’acció.

L’estratègia planteja una visió: “CATCENTRAL: territoris rurals intel·ligents”, amb l’objectiu de treballar perquè la Catalunya Central esdevingui un territori rural intel·ligent a partir de metodologies de treball i gestió eficients i innovadores. Incorpora, així, un sistema eficaç, intel·ligent i rendible en la gestió dels tràmits, la implantació d’una plataforma on-line, que permet la tramitació electrònica dels ajuts Leader de forma pilot a nivell de Catalunya i Espanya.

Amb aquest objectiu, l’Associació vol generar un teixit empresarial competitiu i especialitzat, més concretament en els sectors agroalimentari ecològic i de producte de proximitat, en l’energètic i de recursos forestals, en el del turisme  esportiu, de natura, actiu,  familiar, etc,  i en els projectes industrials o serveis demostratius o pilot, especialment en sectors líders o emergents.

Per aconseguir-ho, l’estratègia es fonamenta en vuit pilars. Es recolzen específicament aquelles iniciatives més innovadores i de major impacte en els sectors líder i emergents esmentats. S’integren en l’estratègia tots els actors del territori que hi poden intervenir: empreses, administració pública, agents socials i universitats i centres de recerca. S’impulsa, així mateix, la transferència tecnològica i de suport a clústers existents com a mètode per a la innovació. Es promou la generació d’un ecosistema emprenedor on, a partir de tots els ajuts existents i alineats amb les fonts de finançament, aflorin oportunitats per a aquelles persones que vulguin tirar endavant una idea de negoci. També, amb el mateix objectiu, es lidera a partir del consens i la cooperació entre entitats vinculades amb el desenvolupament territorial, per tal que l’estratègia i el Leader en si siguin un instrument de complicitat en diversos projectes. Es fomenta l’economia circular, social i solidària. En aquest sentit s'ha posat en marxa l'eina EnCercla, una eina d’autoavaluació de circularitat de les empreses, que és de lliure utilització per a qui ho consideri. 

Es promouen projectes estratègics de referència, que siguin pioners, exemple de bones pràctiques i d’abast territorial. I per últim, es potenciarà que la mateixa estratègia permeti al territori Leader optar a d’altres subvencions o ajudes.

Interessos de cooperació

  • Innovació empresarial.
  • Emprenedoria.
  • Instruments de finançament.
  • Polítiques de talent.
  • Energia i recursos.
  • Valorització dels productes locals.
  • Turisme sostenible.

Consulteu la Fitxa resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Els 31 municipis de la Comarca del Berguedà: Avià, Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Cercs, l'Espunyola, Fígols, Gironella, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, la Nou de Berguedà, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix.

Els 10 municipis de la Comarca del Moianès: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló.

El 12 municipis que conformen el Lluçanès: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau , Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d’Albars, Sobremunt i Sant Feliu Sasserra.

8 municipis més, de les comarques del Bages i Osona: Mura, Talamanca, Santa Eulàlia de Riuprimer, Gaià, Muntanyola, Súria, Navàs i Santa Cecilia de Voltregà.