Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya

Territori

El Consorci GAL Alt Urgell Cerdanya limita al nord amb França i Andorra, a l’oest amb el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, al sud amb la Noguera i el Solsonès, i a l’est amb el Berguedà i el Ripollès.

Aquest territori presenta una orografia molt muntanyosa, amb altituds que van des dels 430 m del Pantà de Rialb fins als 2.915 m del Puigpedrós. Es tracta d’un territori amb unitats de relleu molt diverses, com ara la gran plana ceretana, l’alta muntanya del conjunt Tossa Plana de Lles – Puigpedrós, la vessant nord del Cadí, el Baridà, l’Urgellet i la plana d’Oliana.

Els principals cursos d’aigua són el riu Segre i el seu principal afluent, la Valira.

El territori conté una gran riquesa de recursos naturals: bosc dens, bosc clar, bosc de ribera, matollar, prats, roquissar, rius, llacs, etc. Tot plegat converteix el paisatge en el principal atractiu turístic de la zona. A més, una bona part del territori està protegit pel Parc Natural del Cadí-Moixeró i pel Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Pel que fa als recursos culturals, el territori també posseeix una gran quantitat d’elements patrimonials de gran valor, com ara el llegat romànic, entre el que destaca la catedral de la Seu d’Urgell, l’art religiós, els búnquers de Martinet i Montellà, el llegat de les trementinaires, la tradició acordionista, l’arquitectura tradicional, els jaciments de dinosaures, les cançons i llegendes populars, la gastronomia de muntanya, etc.

L’any 2021, al territori del Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya hi havia localitzats un total de 1.828 comptes de cotització (empreses), la qual cosa significa un 0,8% del nombre d’empreses existents a Catalunya i un 5,8% de les que es localitzen en territori Leader. D’altra banda, també hi havia 572 associacions i 19 fundacions.

Pel que fa als serveis bàsics, el territori té 47 centres educatius (curs 2021-2022), 4 Centres d’Atenció Primària (CAP), 31 consultoris locals i 3 hospitals (dos a Puigcerdà i un a la Seu d’Urgell).

Estratègia

L’estratègia de Desenvolupament Local del Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya té com a essència la dinamització integral de les dues comarques que conformen el territori a partir de la coordinació amb la resta d’entitats locals i a partir de la cooperació público privada i intersectorial.

A partir d’aquí, pretén vetllar per la qualitat de vida al territori incidint en aspectes socials, econòmics i de governança, des d’una visió innovadora i sempre tenint en compte les particularitats i els recursos locals, per tal de promoure models i projectes sostenibles i resilients. 

La missió del Consorci és facilitar la generació de noves oportunitats en territoris de muntanya, i en concret a l’Alt Urgell i la Cerdanya, a partir d’una concepció ambientalment, socialment i econòmicament responsable.

Les línies d’actuació que es desplegaran:

  • LA1: Població i arrelament en àrees de muntanya.
  • LA2: Territori innovador.
  • LA3: Transició ecològica.
  • LA4: Economia rural i recursos endògens i de proximitat.
  • LA Transversal: Governança. 

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria, empresa i creació d'ocupació.
  • Innovació tecnològica i empresarial.
  • Desenvolupament territorial de les regions muntanyoses.
  • Retorn i ocupació de la joventut a les zones rurals.
  • Ús eficient dels recursos naturals, eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic.

Àmbit territorial

Alt Urgell: Alàs i Cerc, Arsèguel, Bassella, Cabó, Cava, Coll de Nargó, Estamariu, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixén, Montferrer i Castellbò, Oliana, Organyà, Peramola, el Pont de Bar, Ribera d'Urgellet, la Seu d'Urgell, les Valls d'Aguilar, les Valls de Valira, la Vansa i Fórnols.

Cerdanya: Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Llívia, Meranges, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans, Puigcerdà, Riu de Cerdanya i Urús.