Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya

Territori

El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya actua a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, territoris rurals i de muntanya de gran valor natural i paisatgístic integrats dins l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i l’Aran. L’orografia del terreny és complexa i accidentada, i es configura a partir de la vall principal del riu Segre i les seves valls laterals, amb planes al fons de vall i cims de fins a 2.900 metres.

Aquestes particularitats orogràfiques configuren diferències territorials importants entre els pobles de les capçaleres de les valls, amb comunicacions complexes, un escàs poblament, una important dispersió dels nuclis i una manca de dinamisme econòmic i d’activitat. Mentre que el fons de vall, on es concentren la major part de zones planeres i els eixos viaris, acull bona part de la població i l’activitat.

El territori està integrat per grans superfícies forestals i un paisatge agrícola configurat per prats de dall i pastures. L’activitat agropecuària es troba en retrocés i, especialment a la Cerdanya, s’ha experimentat en els darrers anys un important creixement urbanístic de segones residències i infraestructures vinculades a l’esquí i els esports de neu. Aquest fet, junt amb la proximitat amb Andorra, ha condicionat notablement l’evolució socioeconòmica del territori

Estratègia

L’estratègia té com a objectiu general la dinamització integral de l’Alt Urgell i la Cerdanya a partir dels seus recursos endògens, especialment els ramaders, agrícoles, forestals i tots aquells elements que defineixen la seva identitat territorial.

Amb aquest objectiu, les línies d’actuació s’articulen al voltant de nou eixos. En primer lloc, promoure l’emprenedoria i la creació d’ocupació, especialment si es basa en les potencialitats i recursos del territori. El Consorci considera també fonamental treballar per al retorn i la inserció laboral dels joves, potenciant el vincle entre aquests i el seu lloc d’origen com una mesura de recapitalització social i intel·lectual. En una altra línia, es vol fomentar la innovació i la transferència de coneixement en el sector empresarial, i apostar per aquells projectes que aportin valor afegit en aquest sentit.

Amb la finalitat d’assegurar un desenvolupament territorial equilibrat es posarà especial èmfasi en la dinamització dels nuclis de capçalera recolzant els projectes que es generin en aquest àmbit. En el mateix sentit, s’impulsarà l’economia de petita escala i de proximitat, amb aquelles iniciatives que contemplen criteris de cooperació intersectorials i la creació
de sinergies. Igualment, també amb l’objectiu de fomentar una cultura col·laborativa que enforteixi les dinàmiques de revitalització econòmica i social, es promouran les relacions entre institucions públiques, entitats privades i en general, entre tots els agents implicats en la dinamització territorial.

Finalment, i amb un caire transversal, el Consorci vol promoure l’aplicació de mesures de responsabilitat social i ambiental tant en els projectes propis i de cooperació, com en les iniciatives empresarials. Es promourà també la cultura de la participació, per assegurar
 que l’estratègia es desenvolupa d’acord amb els interessos expressats per la ciutadania. I, finalment, es vetllarà per assegurar una relació responsable amb els recursos naturals que incideixi en la mitigació del canvi climàtic a partir de mesures que incloguin la reducció de la demanda de béns i serveis que generen emissions, el foment de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria, empresa i creació d’ocupació
  • Innovació tecnològica i empresarial
  • Desenvolupament territorial de les zones de muntanya
  • Retorn de joves al món rural i ocupació
  • Ús eficient dels recursos naturals, eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Alt Urgell: Alàs i Cerc, Arsèguel, Bassella, Cabó, Cava, Coll de Nargó, Estamariu, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixent, Montferrer i Castellbó, Oliana, Organyà, Peramola, Pont de Bar, Ribera d’Urgellet, la Seu d’Urgell, Valls d’Aguilar, Valls de Valira i La Vansa i Fórnols.

Cerdanya: Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Llívia, Meranges, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans, Puigcerdà, Riu de Cerdanya i Urús.