Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta

Territori

El territori queda molt definit i influenciat pel pas de l’Ebre i les elevacions, serres, valls i barrancs que configuren el relleu al seu entorn. La Terra Alta constitueix un altiplà, que es veu alterat per les elevacions de les diferents serralades de la comarca i pel massís Ports, que també en caracteritza el relleu. En el cas de la Ribera d’Ebre mostra una certa subdivisió física amb zones planes, el transcurs de l’Ebre i el Pas de l’Ase. S’hi identifiquen un seguit d’unitats de paisatge que integren la zona, amb incidència sobre aquestes dues comarques. La superfície protegida de l’àmbit és de 45.497,40 ha., que representen un 28,90% del seu total. En els municipis amb superfície dins del PN dels Ports, el pes de superfície protegida es mou al voltant del 65% del total de la seva superfície.

El patrimoni cultural i històric, a banda d’alguns elements comuns, com els jaciments ibers i el patrimoni vinculat a la Batalla de l’Ebre, també s’hi observem certes particularitats diferenciades per comarques, ja sigui per raons físiques com històriques. La comarca de la Ribera d’Ebre té la particularitat de la petjada dels diversos pobles que han fet servir el riu al llarg de la història com a espai de comunicació. En destaquen les construccions defensives lligades als templers i hospitalers. Aquesta zona també es caracteritza per la configuració dels nuclis amb localització fluvial. A la Terra Alta s’hi poden destacar alguns nuclis històrics, cases pairals renaixentistes, les construccions religioses i el sistema de centres d’interpretació i itineraris culturals. Alguns municipis tenen presència destacada pel que fa a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN).

Els municipis més agraris no compten amb gaire presència empresarial fora de l’activitat agrària autònoma. A la Ribera d’Ebre l’activitat econòmica entorn de l’energia, concretament la nuclear, és molt important, i a més és propicia a generar al seu entorn un teixit empresarial auxiliar, a banda d’activitat temporal. A la Terra Alta hi destaca un major pes del sector agrícola. En les dues comarques hi destaquen altres activitats amb un important impacte sobre l’activitat econòmica com algunes empreses dedicades a la pell, manipulats del paper, els colorants i el ferro. Això genera certa diversificació de les branques industrials.

Estratègia

L’estratègia parteix de la base que el territori vol i pot apostar per esdevenir un territori d’oportunitats, un lloc en el qual viure i prosperar, un entorn amb una bona qualitat de vida i en el qual és possible i factible generar activitat econòmica i oportunitats en sectors tradicionalment vertebradors de territori, com són per exemple, el turisme i el sector agroalimentari, però també a través de la diversificació de l’economia. En aquest sentit, l’evolució d'aquests sectors cap a l'agricultura ecològica i els circuits curts de comercialització, per una banda, i el turisme sostenible, per l’altra, són tendències que el territori de ben segur aprofitarà en benefici propi. I alhora la diversificació pot venir de la mà d’altres sectors més emergents i potencials generadors d’ocupació com és el de les energies renovables, l’eficiència energètica i la gestió forestal sostenible.

L’objectiu principal de l’estratègia és promoure i facilitar el desenvolupament sostenible i integral de les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, contribuint de manera concreta i decisiva a posicionar l’àmbit com un territori d’oportunitats, capaç de generar activitat econòmica i d'atreure i retenir persones i talent; un territori sostenible, respectuós i energèticament eficient; i un territori referent a nivell d’innovació transformadora en el món rural, per tal de garantir un futur digne i il·lusionant a la seva població. 

El CIS proposa desenvolupar aquest objectiu en un pla d’acció estructurat en sis eixos: 

  1. Territori Emprenedor i d’oportunitats impulsant la generació d’activitat econòmica i el foment d’iniciatives transformadores donant suport a l’emprenedoria i a la creació i consolidació d’ocupació i activitat econòmica al territori, especialment dones i joves.
  2. Territori Sostenible fomentant iniciatives vinculades a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i a la conservació i valorització del territori, amb especial atenció en la reducció de l'impacte ambiental de les activitats i a lluitar contra el canvi climàtic.
  3. Territori Agroalimentari, de present i amb futur, impulsant i valorant la producció agroalimentària local, per una millora de la seva competitivitat i per afavorir el futur i relleu en el sector.
  4. Territori Innovador, aprofitant la força transformadora de la innovació i l’aplicació pràctica de la tecnologia en benefici del territori i les persones.Una innovació que cal vincular a la tecnologia 5G, però també a través de la implementació d’altres productes o processos, ja sigui en l’àmbit de l’empresa o de l’organització i governança, de servei a les persones, de mobilitat sostenible, etc.
  5. Territori col·laboratiu, d’acollida i de talent, impulsant la retenció i/o l'atracció de persones i talent al territori consolidant i millorant les estructures i serveis d'acollida i per fixar talent al territori. Seguir apostant pel posicionament de territori a l’entorn de conceptes “CO”.
  6. Territori viu, orgullós i empoderat donar suport a accions de repoblament, conservació de patrimoni i paisatge que reforci l’autoestima rural afavorint unes condicions de vida dignes a les persones.

Interessos de Cooperació

  • Impuls del coworking i el teletreball - continuïtat del projecte de cooperació́ #cowocatrural.
  • Foment de models col·laboratius d’habitatge, mobilitat, etc.
  • Foment de l’emprenedoria.
  • Impuls de la innovació social i digital transformadora.
  • Conèixer models de transició de territoris industrials.
  • Foment de l’aplicació de la tecnologia 5G a l’entorn rural.
  • Retenció i atracció de talent.
  • Promoció, elaboració, transformació i comercialització de productes i serveis del territori.
  • Foment de la transició energètica.
  • Conservació i millora del patrimoni natural i cultural.

Àmbit territorial

Ribera d’Ebre: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, La Palma d’Ebre, La Torre de l’Espanyol, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i Vinebre. 

Terra Alta: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pola de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.