Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià

Territori

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià actua a les comarques més meridionals de Catalunya, a les Terres de l’Ebre, amb una posició privilegiada com a cruïlla de pas entre Catalunya, València i Aragó i entre dos eixos molt dinàmics: el corredor de l’Ebre i l’eix del Mediterrani.

En termes paisatgístics, el territori compta amb diferents àrees diferenciades: les serres, entre les quals destaquen Els Ports, la serra del Montsià i la de Cardó; les planes d’interior i litoral, i finalment, la ribera i el Delta, configurats per un dels elements més característics de les dues comarques: el riu Ebre, que ha tingut un paper decisiu en la configuració econòmica i humana de les dues comarques. Aquest paisatge ha estat reconegut recentment com a Reserva de la Biosfera, juntament amb les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, i es troba protegit amb diferents figures, les de més rellevància: el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports.

El territori es caracteritza també per diferències demogràfiques, sobretot entre les zones d’interior, particularment les més muntanyoses, amb nuclis més petits i menys poblades, i les de plana i litoral, més denses i on es concentra bona part de l’activitat econòmica i productiva, i els eixos de comunicació.

En l’economia d’aquestes comarques destaca el sector primari, especialment el cultiu d’arròs al Delta; els conreus de secà a l’interior, amb un predomini de l’olivera, i els de regadiu, on destaquen els cítrics i l’horta. L’activitat pesquera és també molt rellevant; així com la indústria, força diversificada, amb subsectors com l’alimentari, el de materials de construcció, el químic i el del moble. Finalment, té un paper destacat el sector dels serveis i el turisme, particularment desenvolupat al litoral, però també amb un gran potencial a les zones més muntanyoses i al Delta.

Estratègia

L’estratègia que es proposa des del Consorci es fonamenta en un seguit de línies estratègiques que tenen com a fonament el desenvolupament socioeconòmic del territori a partir d’un model econòmic i social innovador basat en el coneixement, la cohesió social i l’equilibri territorial. Aquest model ha de generar valor afegit i assegurar la distribució dels recursos amb la finalitat d’assolir un nivell elevat de progrés econòmic i de qualitat de vida sota premisses com el respecte al medi ambient, l’ecologisme, la sostenibilitat, l’educació, la cultura, la convivència, la solidaritat, l’equitat social i la igualtat d’oportunitats i serveis a les persones.

D’aquesta manera, i per impulsar aquest model de territori, es planteja un pla d’actuació amb sis línies estratègiques. En primer lloc, el Consorci vol contribuir decididament a impulsarla Reserva de la Biosfera com a instrument de desenvolupament rural. En segon lloc, es vol fomentar la cohesió social mitjançant la promoció de l’ocupació i el talent, la professionalització del capital humà a través de la formació i la innovació, la millora de l’àmbit social de les organitzacions, l’impuls a l’emprenedoria, i la inserció laboral. En un altre sentit, es vol treballar per conservar el patrimoni natural, cultural i gastronòmic i la seva posada en valor com a motor econòmic. Una quarta línia serà el foment dels sectors estratègics i de la innovació, particularment en l’àmbit agroalimentari, el turístic i altres sectors estratègics que generin dinamisme econòmic i nous nínxols de negoci. De forma específica, es proposa la millora de la gestió econòmica en les empreses d’aquests sectors; la promoció de la innovació en els sistemes de treball, a nivell tecnològic, d’imatge corporativa, comunicació, màrqueting
i TIC i, finalment, la millora de la formació i la transferència tecnològica i de coneixement. El cinquè punt és el de l’impuls a la sostenibilitat ambiental amb el foment de l’economia verda. Aquí s’hi inclouen el foment de l’eficiència energètica, la reducció de la petjada de carboni, la millora de la gestió dels recursos naturals, la reducció dels impactes ambientals, la reutilització dels recursos naturals per a la creació d’energia i la cerca d’aplicacions d’energies alternatives. Finalment, com a sisena i última línia, el Consorci vol impulsar la cooperació i la cohesió territorial a partir de la col·laboració entre entitats del territori i fora d’aquest que treballin en l’àmbit de la dinamització i la creació d’una xarxa de treball, i que apostin per un desenvolupament equilibrat del territori.

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria, ocupació i gestió empresarial sostenible i treball cooperatiu i de Coworking.
  • Promoció de productes agroalimentaris locals de qualitat, amb incidència en els sectors de l’arròs, l’oli, els cítrics i la garrofa
  • Retenció de talent i inserció laboral de joves
  • Recuperació del patrimoni cultural i immaterial
  • Estalvi energètic i energies renovables, especialment biomassa
  • Turisme sostenible en espais protegits i turisme esportiu
  • Cooperació amb altres Reserves de la Biosfera com a eina per al desenvolupament transversal del territori 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Baix Ebre: l’Aldea, Aldover, Alfara de Carles, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta.

Montsià: Alcanar, Amposta, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona.