Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Cal Rural

Cal Rural: habitatge assequible i sostenible al món rural

EL PROJECTE

El projecte "Cal Rural" vol posar sobre la taula la situació de l’habitatge a les zones rurals de Catalunya i col·laborar en la mobilització d’habitatges buits a través de solucions innovadores, en col·laboració amb els ens locals i les entitats dinamitzadores del territori, alhora que es promocionen els edificis sostenibles, eficients i assequibles per al conjunt de la població.

OBJECTIUS

L’objectiu del projecte "Cal Rural" és facilitar l’arrelament de població al món rural, a través d’una oferta d’habitatge  assequible i sostenible.

El projecte s’articula al voltant de quatre objectius específics o reptes:

  • Identificar la situació actual de l'habitatge a les zones rurals.
  • Oferir formació en rehabilitació i ús de materials de proximitat.
  • Mobilitzar habitatge rehabilitat en nuclis degradats.
  • Crear noves oportunitats d'habitatge innovadores i donar suport a les ja existents.

PÚBLIC OBJECTIU

  • Agents implicats i interessats en posar en marxa iniciatives per desencallar la problemàtica de l’habitatge en el món rural.
  • Ciutadania en general que estigui interessada en rebre informació sobre l’habitatge sostenible en els territoris Leader.

ACCIONS

Les accions del projecte "Cal Rural" s'engloben en els següents blocs: 

1.1. Què hi ha al rebost?
Durant els darrers anys, i a mesura que la problemàtica d’accés a l’habitatge s’ha anat agreujant, diferents entitats, sovint administracions han iniciat estudis per valorar l’estat del parc d’habitatge als seus territoris. Alhora, han anat sorgint iniciatives innovadores que han posat un precedent en les noves fórmules d’habitabilitat. La voluntat d’aquesta acció és mantenir actualitzada la base de dades d’agents implicats en matèria d’habitatge i de treballs i iniciatives que ja s’han portat a terme, de manera que aquesta informació sigui accessible públicament.


1.2. Parem la taula
Aquesta acció vol posar en funcionament punts de trobada entre els agents identificats en cada territori (i ajudar a dinamitzar els ja existents), en format de taules territorials d’habitatge, seguint l’exemple d’algunes que ja estan en funcionament i que estan donant bon resultats.
A més a més, i aprofitant la recent aprovació de la nova Llei d’Habitatge (Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge) es realitzarà un estudi detallat en clau de “Rural Proofing” i s’elaborarà un informe de conclusions sobre la mateixa amb la finalitat d’identificar tot allò que pugui ser clau en el desenvolupament de noves iniciatives per mobilitzar habitatge en territoris rurals.


1.3. Sortida al jardí
El projecte "Cal Rural" no té per objectiu la creació d’habitatge a qualsevol preu, sinó que vol fomentar la rehabilitació d’habitatge existent, la mobilització d’habitatge tancat, i amb això, la revitalització de pobles i nuclis de població que es veuen abandonats lentament fins a la seva degradació. Existeixen casos d'èxit arreu on s’ha aconseguit revitalitzar nuclis antics, millorar l’estat dels habitatges i dotar els pobles de vida. Aquesta acció busca aprendre d’altres iniciatives per tal d’importar casos d’èxit cap a casa nostra.


1.4. Comprovem la bústia
El sector de la construcció ha anat canviant en els darrers anys cap a una construcció més eficient, segura i accessible. Amb les noves actualitzacions del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE), cada vegada és més fàcil incorporar aquests criteris al procés constructiu o les rehabilitacions, però encara hi ha camí per recórrer, i amb aquesta acció pretenem mantenir actualitzat el catàleg d’empreses que treballen per la construcció sostenible, des d’elements estructurals de baix impacte, aïllaments amb materials naturals, instal·lacions d’equipaments d’alta eficiència, entre d’altres.


2.1. Endrecem la biblioteca
Les noves tècniques constructives no sempre apareixen acompanyades d’un marc formatiu que es desenvolupi d’acord amb les necessitats de les empreses i sovint hi ha manca de personal especialitzat per treballar en aquestes empreses que fan el salt de la construcció convencional a la construcció sostenible. És el que passa concretament amb el sector de la construcció amb fusta, que és poc freqüent a Catalunya però en canvi altres països europeus utilitzen de forma habitual.
Aquesta acció pretén recopilar aquelles formacions reglades en altres països de la EU per tal de valorar la possibilitat d’adaptar-les i traslladar-les a Catalunya. Al mateix temps es fomenten les noves professions sobretot entre els joves, i es reciclen els coneixements dels actuals treballadors del sector.

2.2. Equipem el taller
Preparació i execució d’un catàleg de formació en diferents àmbits com la rehabilitació sostenible, per tal d’oferir-la als professionals dels diferents territoris que hi estiguin interessats. Des de formació en matèria de millores d’aïllament tèrmic en l’evolvent d’un edifici, construcció de murs amb palla, tècniques convencionals com la volta catalana, revestiments naturals...


3.1. Cuinem habitatge
Per tal de fomentar la revitalització dels nuclis degradats és necessari involucrar d’altres administracions i entitats. A través de les taules de participació caldrà detectar quins municipis poden incorporar ordenances municipals que siguin incentivadores per la mobilització d’aquest parc d’habitatge, per exemple a través de reduccions de càrregues fiscals. Es pretén disposar d’un ventall el més ampli possible per tal d’oferir a cada Ajuntament allò que li pugui semblar més adient per aconseguir l’objectiu.
Alhora, el projecte podrà proporcionar un acompanyament als consistoris que ho desitgin per tal de presentar-se a ajuts, tan públics com privats, que pretenguin promocionar l’existència, mobilització d’habitatge, especialment en municipis molt petits, que sovint no tenen recursos tècnics propis per portar-los a terme.
Estudi preliminar per l’adaptació d’un format existent d’aplicatiu web per a compartir habitatge (per exemple d’estudiants) adaptat a la realitat del món rural.


3.2. Acollim convidats
Gràcies a l’experiència del projecte "ODISSEU" durant el període 2014-2022 s’ha posat de manifest la necessitat de creació de les antenes d’acollida al territori, fent que cada GAL sigui l’interlocutor per facilitar l’aterrada dels nous pobladors a cada zona. Tot i així, també s’ha vist que un dels limitants més importants per finalitzar el procés de trasllat a una zona rural ha estat el de trobar habitatge. En ocasions per la no disponibilitat del mateix, i en d’altres perquè l’oferta disponible no sempre s’adequa a les expectatives de les persones nouvingudes. Cal doncs fer, de forma paral·lela a la mobilització d’habitatge, un treball de sensibilització sobre l’habitatge a les zones rurals, i desmitificar algunes creences.
També es preveu, en aquesta acció, la realització de jornades per fomentar l’habitatge cooperatiu o cohabitatge, i treballar l’aspecte del dret a l’habitatge sense la vessant més especulativa que sovint incorpora.


4.1. Enfortim l’estructura
Aquesta acció vol buscar una fórmula per enfrontar diverses problemàtiques al mateix temps, com són, la disponibilitat d’habitatge, l’accés a un treball digne, i la disponibilitat de serveis bàsics en nuclis molt petits de població. La rehabilitació de petites cases de poble, que sovint disposen de diversos nivells pot facilitar la creació d’un petit negoci a la planta baixa i un habitatge a la part superior. Les “cases/taller” D’aquesta manera, la família que ocupi aquest habitatge pot iniciar un projecte d’emprenedoria (a acordar amb l’Ajuntament i segons les necessitats de serveis bàsics).


4.2. Fem poble
Cada territori té iniciatives diferents en matèria d’habitatge, i també presenta casuístiques diferents, segons la zona o les costums de les persones que hi viuen.
Amb aquesta acció es busca que les diferents iniciatives en matèria de noves fórmules d’accés i tinença d’habitatge de cada territori trobin un punt d’enxarxament, per compartir experiències i aprendre dels encerts i errors d’uns i altres. Des de la coordinació del  projecte es busca poder-ne fer un seguiment i acompanyament quan sigui necessari.