Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ENFOCC 2030

EL PROJECTE

ENFOCC2030 (Energia, Forest I Canvi Climàtic, horitzó 2030) és un projecte de cooperació entre els grups d’acció local de Catalunya, a l’empara del Conveni de col·laboració entre els GAL i el DACC pels projectes de cooperació per a l’aplicació del  desenvolupament local participatiu, PEPAC 2023-2027.

OBJECTIUS

L’objectiu del projecte ENFOCC (Energia, Forest I Canvi Climàtic) és catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en la transició energètica i la lluita i adaptació vers el canvi climàtic. Definint una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica, en la promoció de les energies renovables basades en recursos endògens, implicant per l’assoliment d’aquest objectiu els diversos agents partícips del desenvolupament de les zones rurals de Catalunya (població local, entitats locals, entitats associatives, propietaris forestals, teixit empresarial, etc...).

ENFOCC2030 és l’evolució del projecte ENFOCC. L’objectiu del projecte és desenvolupar una estratègia transversal a partir dels següents 3 eixos:

  • Transició Energètica
  1. Dinamitzar taules territorials que serveixin per impulsar la creació de Comunitats Locals d’Energia i per fomentar la Transició Energètica en el seu conjunt.
  2. Acompanyar en els primers passos aquestes noves CE.
  3. Assessorar totes aquelles que ja s’hagin creat o que estiguin en vies de desenvolupament.
  4. Enxarxar tots els actors que per activa o passiva formin part de CE a fi d’establir sinèrgies que permetin convergir els esforços realitzats. 

  • Mobilitat Sostenible
    1. Seguir impulsant projectes de vehicle elèctric compartit.
    2. Potenciar els desplaçaments amb bicicleta.
    3. Treballar plegats amb les administracions del nostre àmbit d’actuació, noves iniciatives i programes de mobilitat que transcendeixin més enllà del propi municipi.
    4. Estudiar sistemes que ofereixi rutes alternatives al vehicle privat dins de l’àmbit rural.

  • Gestió Forestal
    1. Ramats i silvopastura: impulsar totes aquelles actuacions que potenciïn l’explotació dels recursos silvícoles.
    2. Espais test:  acompanyar i donar suport a aquestes noves eines d’incorporació al sector primari.
    3. Agricultura regenerativa i Producció Agrària Sostenible: potenciar-ne la divulgació i donar suport a les iniciatives relacionades.
    4. Viabilitat de subproductes: explorar i donar suport a totes les vies de producció de subproductes procedents de la gestió forestal.
    5. Serradores i pèl·let: donar suport a iniciatives que recuperin antigues serradores i/o que produeixin subproductes silvícoles.
    6. Associacionisme de propietaris forestals: potenciar l’associacionisme forestal per tenir un sector més actiu i consolidat.

    ACCIONS 

    Les accions i recursos que s’han desenvolupat fins al moment són:

    1. En l'àmbit de la TRANSICIÓ ENERGÈTICA i la MOBILITAT SOSTENIBLE:
    • Edició de vídeo resum de les accions del projecte ENFOCC per donar a conèixer el que s’està fent i prendre consciència del que ens resta per fer.
    • Aplicació de model de càlcul desenvolupat per Ramon Sans Rovira, que demostra que la transició energètica és viable TE21. Amb aquest model s’han elaborat informes d’estudi de cost per a dur a terme la transició energètica per cada comarca, per cada vagaria i província de Catalunya (aproximadament uns 1000).
    • Anys 2016-2021 Creació, seguiment, manteniment i optimització d’eina de comptabilitat energètica l’ENEGEST. La plataforma va arribar als 620 usuaris registrats. El cost de la renovació de la plataforma amb l’entrada de la nova tarifació elèctrica era desmesurat i s’opta per fer la comptabilitat energètica a través d’una fulla de càlcul de creació pròpia.
    • Organització de jornades, 135 jornades durant els anys 2018-2023, sobre transició energètica; l’autoproducció a través d’energia solar fotovoltaica; sensibilització de la importància i la necessitat de fer el canvi de model energètic, etc.
    • Protocol de càlcul de petjada de carboni sobre la participació dels grups GAL en actes i jornades. Càlcul de la petjada de carboni per a esdeveniments i actes.
    • Càlcul de petjada ecològica en productes agroalimentaris. Participació i col·laboració amb la Universitat de Vic (CT BETA) en el desenvolupament del mètode-eina de càlcul: CalcPEFdairy. L’eina està disponible de forma gratuïta al lloc web del CT BETA (betatechcenter.com ). Aquesta eina permet als productors de llet i productes lactis determinar les emissions i consums de recursos de la seva activitat així com identificar punts de millora en la cadena de producció. L’objectiu final, és implementar una metodologia sistemàtica d’anàlisi que permeti una avaluació crítica del sistema per tal d’implementar millores continues, sistemàtiques i sostenibles en el temps que s’encaminin cap a una producció més sostenible de llet i productes lactis.
    • Publicació “Pla Comarcal de Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic del Ripollès”.
    • Publicació “Comunitats Energètiques: Guia per l’Administració Local”.
    • Realització d’un pla de mobilitat municipal pel desplegament del vehicle elèctric.(comarca del Ripollès).
    • Redacció “Pla de mobilitat del vehicle elèctric al Ripollès”.
    • Joc de taula “La Transició Energètica” enfocat a la província de Girona i destinat a nois i noies de 3r, 4t d’ESO i Batxillerat.
    • Visites tècniques d’instal·lacions d’energies renovables.
    • 6 Convenis amb entitats públiques per potenciar l’ús de la mobilitat elèctrica compartida en territoris rurals de la mà de la cooperativa SOMMOBILITAT (Ripoll, Puig-Reig, Baix Ebre, Vall de Cardós, Sant Joan de les Abadesses, Palau d’Anglesola).
    • Creació de 15 vídeos curts i gràfics per difondre en xarxes socials i conscienciar en relació amb la Transició Energètica.
    • Conveni amb Comunitat Local d’Energia (COSPES) per ajudar a dinamitzar-la.
    • Suport i seguiment a les entitats del territori que comencen a interessar-se per formar Comunitats Locals d’Energia (25 CLE a tot el territori rural català).
    • Impuls del Bicibus per prendre consciència de la necessitat de minimitzar el transport amb automòbil en els nuclis urbans i pels desplaçaments curts per anar a l’escola (Sant Joan de les Abadesses, Ripoll; Prats de Lluçanès, Campdevànol).
    • El 2021 Disseny, desenvolupament i redacció de curs de Gestor de Comunitats Energètiques Locals per al SOC-SEPE. A la tardor del 2022 s'ha impartit el curs a Lleida amb tècnics ENFOCC.
    • Curs de Formació per a la Gestió de Comunitats Energètiques liderat per KM0 energy on han participat la majoria d'integrants dels grups d'acció local. (curs de 13,5 hores teòriques i 7,5 hores pràctiques/visita experiències).
    • Creació de 6 infografies pedagògiques, adreçades al gruix de la ciutadania, per tal de sensibilitzar-la en qüestions referents al funcionament de les CE.

    1. En l'àmbit de la GESTIÓ FORESTAL SOSTENIBLE:
    • Publicació de guies tècniques sobre emissions en combustions de biomassa, construccions amb fusta i sitges d’estella.
    • Organització d’un curs tècnic sobre inventaris forestals a través de la metodologia “LIDAR” per a la millora de la planificació.
    • Organització de dos cursos tècnics sobre la tecnologia Dron i la seva aplicació en gestió La formació la va impartir l’empresa CATUAV S.L., una de les empreses pioneres al món en tecnologia Dron, que ofereix serveis d'observació aèria i de teledetecció basats en l'ús de Drons en sectors com l'agricultura, el medi ambient, l'obra civil, les emergències, i la gestió del patrimoni natural i cultural.
    • Realització de 3 estudis de viabilitat sobre silvopastura i introducció de nous Trobades d’experiències amb silvopastura, com a espai d’intercanvi i transferència de coneixements, bones pràctiques i anàlisi de la situació d’aquestes pràctiques.
    • Edició d’un vídeo conjunt mb els GAL italians i francesos per donar a conèixer la potencialitat i necessitat de donar suport a la silvopastura.
    • Gestió del programa CLIMA FES-CO2 per la compensació de les emissions de CO2 a Els Projectes Clima, promoguts a través del FES-CO2, estan concebuts per marcar un camí de transformació del sistema productiu espanyol cap a un model baix en carboni. Mitjançant la compra de crèdits en forma de reduccions verificades d'emissions, el FES-CO2 pretén assegurar la viabilitat i permetrà la posada en marxa d'aquestes actuacions. Les dades compensades amb els dos projectes sol·licitats BMRural (2013-2021) i BMCat (2017-2023) son:Tn CO2 compensades totals 127.867,04 Tn ; € equivalents totals 1.233.255, 45€.
    • Participació al projecte LIFE CLIMARK amb l’objectiu de contribuir en la mitigació del Canvi Climàtic i augmentar la capacitat d’embornal dels boscos.
    • Participació en la definició del pla de la Ramaderia Extensiva de Catalunya.
    • Suport als pastors de la comarca del Ripollès per donar sortida al recurs llana a través de promocionar tallers de llana a les escoles i de col·laborar amb el DACC i el MODACC, Clúster Català de la Moda, per tirar endavant un projecte pilot anomenat ““PILOT PER AL DESENVOLUPAMENT DE FILS PER AL GÈNERE DE PUNT AMB BASE LLANA RIPOLLESA”.
    • Suport als Espais Test Agraris: els grups d’acció local estem al darrera dels Espais Test Agraris dels nostres àmbits d’actuació, ja que es considera que els Espais Test Agraris són una eina     de facilitació dels processos progressius d’instal·lació de nova pagesia al sector agrari.
    • Realització d’un Curs Teòric-Pràctic de Construcció en Fusta, impartit pel Doctor Arquitecte Josep Bunyesc. 25 alumnes inscrits.