Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

GUSTUM. Producte local i emprenedoria rural

Producte local i emprenedoria rural

EL PROJECTE

El projecte “GUSTUM” neix de la mà de l’antic Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell l’any 2011, amb l’objectiu de posar el valor el producte agroalimentari local, artesà i de qualitat. Aquest període, s’integra al projecte el bagatge d’Start Up Rural, que va més enllà del sector alimentari i permet recolzar i oferir eines a les empreses rurals per a que siguin més competitives i resilients.

El sistema agroalimentari és un eix prioritari a treballar pels grups d’acció local ja que la producció agroalimentària local i de qualitat, més enllà de representar una oportunitat de negoci, la seva transformació n’augmenta el valor afegit i incrementa les rendes de la població rural, garantint la permanència al món rural i preservant el paisatge del territori. A més, l’aparició de nous models que faciliten als productors l’accés a espais o instal·lacions compartides per tal que puguin produir, elaborar, manipular o transformar els seus productes fa que aquest també esdevingui un sector estratègic a treballar dins el projecte.

El projecte Gustum també recull la necessitat d’un eix molt important a desenvolupar, el suport al teixit humà de les zones rurals. Gustum ho fa concretament amb la formació i l’acompanyament a l’emprenedoria, atenent a la seva millora per aconseguir constituir un entorn emprenedor de primer ordre.

OBJECTIUS

“GUSTUM” té l’objectiu d’enfortir el sistema alimentari de petita escala i el teixit socioeconòmic de les zones rurals. El projecte s’estructura amb una sèrie d’objectius específics (O.E.) i operatius (O.O):

  • O.E.1 Promocionar els productes agroalimentaris locals, artesans i de qualitat i sensibilitzar el seu consum:
    • O.O.1.1 Fer pedagogia als infants del valor que té la producció agroalimentària de les zones rurals i del seu impacte en l’economia i tradicions d’aquestes.
    • O.O.1.2 Donar a conèixer els productes del territori, els seus usos i aplicacions.
    • O.O.1.3 Vetllar per la presència del producte agroalimentari local als menjadors col·lectius i actes públics.
  • O.E.2 Afavorir i recolzar el teixit associatiu i els serveis i espais compartits del sector agroalimentari:
    • O.O.2.1 Atendre les iniciatives noves i existents del territori i ser canalitzadors de les seves necessitats.
    • O.O.2.2 Millorar els coneixements de gestió i ús dels espais de producció agroalimentària compartida.

  • O.E.3 Millorar la logística, distribució i comercialització del producte local:
    • O.O.3.1 Afavorir el treball conjunt i el contacte entre els diferents actors del territori i del sector.
    • O.O.3.2 Cercar i sol·licitar altres línies d'ajut.

  • O.E.4 Fomentar la innovació i la digitalització del teixit socioeconòmic de les zones rurals a través de la transferència de coneixement:
    • O.O.4.1 Identificar i mesurar les necessitats formatives de beneficiaris i promotors.
    • O.O.4.2 Implementar millores qualitatives dins dels projectes en algun dels termes de les formacions.

PÚBLIC OBJECTIU

  • Petits elaboradors de productes locals.
  • Associacions de pagesos i/o elaboradors i cooperatives.
  • Petites empreses elaboradores sempre que produeixin sota algun distintiu de qualitat alimentària.
  • Restauradors, comerciants del territori i establiments de turisme rural.
  • Empreses i persones emprenedores del territori.

ACCIONS

Les accions desenvolupades sota el paraigua de “GUSTUM” es poden classificar en les categories següents:

Pedagogia a les escoles

  • Itinerància del projecte educatiu “La Cúpula Gustum”: Continuïtat amb el projecte educatiu La “Cúpula Gustum” impulsat al 2018. Es tracta d’un inflable a l’interior del qual es projecten vídeos en 360º sobre qui, com i on es produeixen els productes alimentaris que consumim diàriament. Aquest recurs va acompanyat d’una maleta amb 6 jocs col·lectius i d’una guia didàctica amb propostes d’activitats per dins i fora de l’aula. Aquesta anualitat s’ha pogut arribar a la zona metropolitana de Barcelona amb col·laboració del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) i l'Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS).

  • Organització de visites de productors/es a les escoles: Apropament dels productors i productores del territori als alumnes dels centres educatius per tal que puguin explicar què i com produeixen. Aquesta acció es desenvolupa principalment a través del projecte “Ens Mengem les Valls” del GAL Ripollès Ges Bisaura.

Accions de promoció i comercialització del producte local
Aquestes actuacions afavoreixen els contactes intersectorials i serveixen per conscienciar sobre les possibilitats del producte local per un territori i el seu desenvolupament. Cada GAL és l’encarregat de dissenyar accions al seu territori que tinguin com a objectiu la promoció del producte agroalimentari local en funció de les seves necessitats territorials i dels recursos dels quals disposa.

Menjadors col·lectius
Es recolzen projectes que vetllin per a la introducció de producte local a les escoles, com són “Mengem d’Aquí” de l’Alt Urgell o “Producte d’Aquí” del Solsonès.
Està previst realitzar una diagnosis de la situació dels menjadors escolars i també buscar i oferir assessorament per a la redacció de clàusules i plecs per a les contractacions públiques de concursos de gestió de menjadors col·lectius.

Associacionisme i enxarxament territorial
Recolzament tècnic i econòmic a projectes que compleixin els requisits de ser col·lectius, d'un territori comú i relacionats amb el producte local. Les iniciatives que actualment s’estan recolzant són les següents:

  • Marca territorial Vall del Corb: Acompanyament del grup de productors, restauradors, artesans que treballen activament en un projecte comú per desenvolupar la vall. 
  • ADV Ecològica de Ponent: Associació de més de 100 pagesos i pageses ecològics de les terres de ponent que a més a més d’oferir suport tècnic també desenvolupen projectes per ajudar a la comercialització i distribució dels productes. 
  • Xarxa d’Olivicultors-Oleïcultors de Catalunya (XOOC): Neix amb diferents olivicultors-elaboradors de diverses parts de la geografia catalana per promoure i enfortir les productores que cultiven la terra, elaboren els seus verges Extres i els comercialitzen i comuniquen, fent arribar a la ciutadania uns OOVE singulars que són la síntesi de tot aquest treball.


Assessoraments i formacions
S’ofereixen formacions i assessoraments de professionals per tal que les petites empreses del territori, no només les agroalimentàries, puguin ser més competitives. Normalment, aquests s’enfoquen a aspectes de comunicació i màrqueting, econòmics i financers i de relat de marca.

Infraestructures i espais compartits del sector agroalimentari
Es recolzen els espais d’emprenedoria agroalimentària, tant els que faciliten la incorporació progressiva al sector agrari (espais test agraris) com els que ho fan en espais col·lectius d’elaboració (obradors compartits).
Al territori català hi ha una sèrie d’Espais Tests Agraris (en funcionament o en execució) en els quals els GAL hi intervenen en major o menor mesura. Per exemple: l’Espai Test Agrari de Ponent, l’Espai Test Agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura o l’Espai Test Agrari de Gandesa, entre d’altres.
Els GAL també recolzen els obradors compartits del seu territori, aquí es poden consultar on estan ubicats.


Logística i distribució del producte local
S’estan identificant iniciatives del territori i quines necessitats tenen per tal de crear vincles entre elles i solucionar conjuntament problemàtiques de distribució i logística del sector agroalimentari. S’ha creat també, a principis del 2023, la taula de treball sobre distribució i logística agroalimentària.

    RESULTATS

    A nivell d’impacte, el projecte ha permès:

    • Durant el curs 23-24 han gaudit del projecte educatiu de La "Cúpula Gustum" 25 escoles i 2.300 alumnes, entre les quals 4 han sigut de l’àrea metropolitana de Barcelona.
    • Recolzament a més de 30 accions anuals arreu del territori català per promocionar el producte local.
    • Impuls d’una taula de treball sobre distribució i logística agroalimentària, amb 5 trobades realitzades.
    • Signatura d’un conveni de col·laboració per impulsar l’Espai Test Agrari de Ponent.
    • Presentació, com a col·laboradors, a la convocatòria de preparació de "Grups Operatius" per a treballar la logística i distribució del producte agroalimentari local.
    • Escollits com a GAL per a la participació al projecte "Terralimenta", per aprofundir en l’execució de projectes que fomentin l’alimentació sostenible.

    RECURSOS GENERATS 

    Alguns dels recursos que ha generat "GUSTUM" són: