ODISSEU
EL PROJECTE
“ODISSEU. Pel retorn de joves al món rural” és un projecte de cooperació Leader dels Grups d’Acció Local catalans que acompanya als i les joves interessats en conèixer millor les oportunitats que hi ha als entorns rurals per a desenvolupar-hi el seu projecte personal i professional, siguin originaris d’aquestes zones rurals o d’altres. El projecte s’estructura en tres àmbits: PRÀCTICUM, XARXA TALENT i VIURE A RURAL; els quals es desenvolupen a través de diferents activitats.
El PRÀCTICUM ODISSEU connecta empreses dels territoris rurals amb el talent jove; millora la coordinació i el treball en xarxa de les administracions públiques locals, empreses, centres educatius i universitats implicades. Mitjançant, la realització de pràctiques universitàries durant els mesos d’estiu als territoris rurals.
XARXA TALENT és l’àmbit a través del qual els grups cooperants fomenten la millora d’ocupabilitat i l’emprenedoria d’aquest col·lectiu per mitjà de diferents accions. Per dinamitzar el retorn i arrelar el talent jove a les comarques rurals.
Finalment, la plataforma electrònica VIURE A RURAL i les antenes d’acollida faciliten l’acollida de nova població i l’arrelament als pobles. Informant i connectant les persones interessades a desenvolupar les seves experiències vitals i professionals a zones rurals, amb les oportunitats i recursos que aquestes ofereixen.
OBJECTIUS
L’objectiu general del projecte consisteix en incentivar el retorn de joves a les comarques rurals a partir de facilitar la seva inserció laboral i promoure l’arrelament dels i les joves amb el seu territori rural d'origen.
I els objectius específics són:
- Fomentar i facilitar tant la fixació de la població local com l’acollida de nova població fent incidència en aquells aspectes claus per a l’arrelament i la qualitat de vida, com ho són la formació, les oportunitats laborals, l’habitatge i l’entorn social i cultural.
- Promoure noves activitats econòmiques, nous models de negoci i formes de Treball alternatives per donar resposta a les necessitats territorials i promovent l’adaptabilitat i la resiliència de les iniciatives empresarials del territori
- Impulsar models econòmics, energètics i de mobilitat que contribueixin a mitigar el canvi climàtic i els desajustosambientals i a promoure l'estalvi de recursos no renovables.
- Impulsar l’economia de proximitat, especialment la fonamentada en els recursos endògens.
PÚBLIC OBJECTIU
El talent jove és important com a agent positiu de transformació i sostenibilitat tant a nivell empresarial com social i, per això el col·lectiu jove és un dels principals col·lectius a qui adreçar les accions. Per enllaçar les necessitats del teixit econòmic rural amb la incorporació de joves qualificats, cal promoure l’ocupabilitat i l’emprenedoria jove vinculada a les oportunitats dels territoris rurals. Així doncs, esdevé essencial el suport de tot el territori; especialment de les empreses i les persones emprenedores localitzades als territoris rurals.
Tanmateix, des del projecte també s’acompanya les persones d’origen urbà que es plategen i/o decideixen desenvolupar el seu projecte vital i professional a les comarques rurals, mitjançant la plataforma viure a rural.
ACCIONS
Les accions desenvolupades dins del projecte “ODISSEU. Pel retorn dels joves al món rural” són les següents:
XARXA TALENT: Accions dels grups cooperants per a dinamitzar el retorn de talent jove als territoris rurals i espais de coordinació.
- Jornada de treball per coordinar les accions dels grups Leader i la xarxa professional Joventut, per implementar el projecte "ODISSEU" i consolidar la xarxa d’agents Odisseu.
- Creació de materials i contingut per comunicar el projecte i millorar la difusió de les actuacions i els resultats del projecte públicament, per mitjà de la gestió dels portals web odisseujove.cat i www.viurearural.cat i les xarxes socials del programa.
- Celebració de la 3ra edició del Matchfounding Arrela’t a l’Alt Pirineu i l’Aran i la primera edició de l’Arrelat Matchfounding a les Terres de l’Ebre, per potenciar l’emprenedoria, millorar l’ocupabilitat de les persones joves i establir sinèrgies entre el teixit empresarial i el col·lectiu de joves de les comarques rurals.
- Altres activitats informatives específiques a cada territori (tant de networking, com de sensibilització i de formació per a joves, empreses, centres educatius, entre altres). Són activitats amb nom propi com Arranca a la Noguera, Reeixim a les comarques de Ponent, Univers Jove i Brigada Jove del Ripollès,
PRÀCTICUM:
- Gestió i coordinació del Programa d’Ajuts al Pràcticum Odisseu: programa de pràctiques remunerades per a joves universitaris/àries en empreses situades en municipis rurals (mínim 300 hores, remuneració 7€ bruts/h cofinançades per la Generalitat de Catalunya i per l’empresa al 50%).
- Actualització i manteniment de la plataforma digital odisseujove.cat per les ofertes d’empreses i les candidatures d’estudiants. Així com, elaborar i difondre materials informatius del projecte per a empreses i estudiants pel mateix portal web i xarxes socials.
- Col·laborar amb la investigació i la recerca, per introduir la perspectiva de la ruralitat en els treballs de recerca universitaris. Es durà a terme un projecte pilot de 3 ajuts perquè l’estudiant universitari desenvolupi el seu treball de camp per a l’elaboració del treball de final de grau o de màster en els territoris rurals de Catalunya.
VIURE A RURAL:
- Manteniment i creació de continguts a la Plataforma virtual VIURE A RURAL viurearural.cat des d’on s’informa dels recursos i serveis disponibles als territoris rurals Leader de Catalunya, per tal d’afavorir la instal·lació de nous habitants. I, realitzar campanyes de comunicació per millorar la seva difusió.
- Atendre les demandes de persones interessades a iniciar un projecte vital i professional a les comarques rurals, i acompanyar-les en aquest procés a través de les Antenes d’acolliment (professionals tècnics).
- Impulsar polítiques de repoblament per frenar el despoblament rural amb els municipis de Catalunya que formen part de la Xarxa de municipis d’acollida.
- Centralitzar a viurearural.cat el conjunt de recursos, iniciatives, projectes locals promoguts per una gran pluralitat d’actors amb què compten els diferents territoris rurals.
- Crear el projecte pilot Co(N)viure habitatge compartit per joves i sèniors, per aportar solucions habitacionals al col·lectiu jove en municipis rurals i afavorir les relacions intergeneracionals. Apropant i sensibilitzat els agents locals dels beneficis de compartir habitatge.
- Donar suport a les iniciatives locals, així com consolidar i enfortit les Antenes d’acollida. Per treballar a favor de l’acollida de nova població, el seu arrelament positiu que contribueix al repoblament rural.
RESULTATS
Principals resultats d’accions realitzades (2016-2023):
XARXA TALENT:
- 89 Jornades de networking, formatives i de sensibilització (cursos amb sensibilització d’emprenedoria) on han participat més de 1.858 persones.
- 47 xerrades informatives sobre els recursos que ofereix "ODISSEU" en instituts amb un total de 1.020 alumnes informats.
- Presència a 12 fires comarcals i sectorials on ha passat més de 4.426 persones joves.
- 2 edicions del Matchfounding Arrela’t a l’Alt Pirineu i l’Aran, 2020 i 2022.
- 37 projectes presentats.
- 12 projectes finançats (177.223 € en total).
- 1.553 sponsors.
- 2 projectes de cooperació internacional: JoIN i From EU to YOU.
PRÀCTICUM ODISSEU:
- Mitjana de 175.000 visites l’any a la pàgina odisseujove.cat.
- 9 edicions del Pràcticum Odisseu.
- 617 Ajuts al Pràcticum Odisseu atorgats 2016 – 2024 (cofinançament del 50 %).
- 954 entitats i empreses ofertants del Pràcticum Odisseu.
- 2.402 joves universitaris inscrits.
- 12 Universitats catalanes participants.
- 12% de mitjana d’inserció laboral (2016-2022).
VIURE A RURAL:
- Plataforma virtual de totes les comarques Leader amb més de 3.000 recursos indexats i geolocalitzats de 7 àmbits diferents: Treball i emprenedoria / Educació / Salut / Habitatge / Esports / Cultura i oci i Medi ambient i mobilitat.
- 11 Antenes d’Acollida.
- 37 municipis d’acollida.
- 1 Jornada de portes obertes als municipis d’acollida.
- Més de 230 consultes d’usuaris.
- Mitjana de 52.000 visites l’any a la pàgina viurearural.cat.
COORDINACIÓ I COMUNICACIÓ
- 29 taules de concertació comarcals en 35 comarques amb 255 persones assistents.
- Creació i gestió de 6 xarxes socials i 2 pàgines web.
- 1.969 seguidors a les xarxes d'Odisseujove (Facebook, Twitter i Instagram)
- 309 seguidors a les xarxes de Viure a Rural (Facebook, Twitter i Instagram)
- 49 actes en què s’ha participat per a exposar el projecte "ODISSEU".
RECURSOS GENERATS
- Pàgina web d'"ODISSEU" www.odisseujove.cat i xarxes socials del projecte.
- Pàgina web de "Viure a Rural" www.viurearural.cat i xarxes socials del projecte.
- Plataforma "Retorna" retorna.odisseujove.cat.
- Diagnosi d'incorporacions de joves al sector agrari a partir de les mesura 112 del PDR 2007-2014.
- Resum gràfic de la diagnosi d'incorporacions de joves al sector agrari.
- Infografies del "Pràcticum Odisseu": joves, estudiants i Universitat.
- Informes anuals i un estudi de l'evolució de les ajudes al "Pràcticum Odisseu".
- Díptics informatius del "Pràcticum Odisseu".
- Manual d'acollida dels territoris rurals sobre "Viure a Rural".
- Materials audiovisuals explicatius del "Pràcticum Odisseu".
- Material audiovisual de "Viure a Rural".
- Material audiovisual d’experiències de joves que han retornat.
- Material audiovisual d’experiències laborals de joves en oficis locals.
- Material gràfic i il·lustratiu sobre diverses jornades de networking com el Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran o les jornades Arrenca de la Noguera, entre d'altres.
- Infografia resum de diversos tallers realitzats amb joves incorporats al camp.