Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

RÚSTIK

L'essència del patrimoni

EL PROJECTE

El turisme vinculat als espais naturals – o turisme de natura – es distribueix de manera desigual al llarg del país i està sotmès a un fort component estacional. Aquest fet provoca grans desigualtats territorials fomentant així les dinàmiques de despoblament imperants ja que no afavoreix al desenvolupament econòmic del lloc en qüestió. Per aquest motiu, és important trobar maneres originals de potenciar el patrimoni existent als territoris rurals (paisatge, natura, arquitectura, tradicions...), perquè esdevinguin motiu de visita per als turistes que es decideixen a fer parada en aquestes destinacions poc afavorides turísticament parlant, i a més generin beneficis econòmics al territori.

Per tal de donar a conèixer aquest patrimoni, es poden fomentar noves modalitats turístiques que minimitzin l’impacte en l’entorn on es practiquen. Alguns exemples poden ser l’ecoturisme, el turisme ornitològic, fotogràfic o d’observació de natura, són variants molt interrelacionades que tenen en comú el territori on es desenvolupen. En general però, el foment d’aquestes pràctiques també comporten resoldre requeriments d’oferta de serveis de qualitat i de necessitats de promoció que, al fer-se efectives, poden beneficiar positivament l’activitat econòmica del territori i el conjunt d’oferta de turisme.

Cal destacar que, en l’última dècada i especialment després de la pandèmia mundial de Covid-SARS-2, el turisme a la natura s’ha multiplicat de manera evident. Aquest canvi social ha suposat una oportunitat per a impulsar nous models de turisme, i en conseqüència, i amb més raó cal repensar l’oferta turística.

Per aquest fet, destaquem la importància d’aprofitar aquest moment clau per donar a conèixer els paisatges rurals, sovint poc freqüentats, per tal de distribuir millor l’auge turístic que ha provocat la pandèmia, i repartir més equitativament la riquesa que aquest produeix.

És doncs en aquest procés de canvi turístic que l’any 2016 s’impulsava des de l’Associació Leader de Ponent el projecte Espais Naturals de Ponent – vinculat als espais naturals de la zona de la plana de Lleida. Des de llavors, aquest projecte de dinamització ecoturística ha anat assentant les bases del que a partir d’ara esdevindrà un projecte de cooperació més ambiciós.

Sota aquests antecedents neix "Rústik", amb el ferm compromís de posar el focus en aquells racons de Catalunya que sovint passen de llarg de la mirada general, i que completant totes les peces que configuren el nostre patrimoni es pugui desenvolupar un ecoturisme lligat a la natura, l’arquitectura i el redescobriment de la nostra història amb una mirada inclusiva i detallista.

La gran diversitat paisatgística en un àmbit territorial tan proper i concret com és Catalunya representa un atractiu i un recurs de promoció ecoturística que permet canalitzar un desenvolupament econòmic local, fent-ho compatible amb les activitats pròpies del territori.

Serà sota 3 grans blocs, que "Rústik" treballarà per a la dinamització territorial en la qual vol ser referent:

En primer terme, vol difondre el concepte i valors de l’ecoturime amb pràctiques sostenibles, d’impacte veritable a les economies petites dels territoris. Vol també poder ajudar amb formació a la pròpia societat, empreses i associacionisme que la universalitat i la inclusió no són un valor afegit a les nostres activitats sinó que n’han de ser un ingredient més, totalment assimilat i normalitzat. Tampoc podem oblidar que ens trobem davant una situació d’emergència ecològica i climàtica que comporta una degradació sense precedents dels hàbitats i ecosistemes que sustenten, en el conjunt del territori català, el sistema econòmic i social, i que pot provocar efectes greus per a la salut i el benestar de les persones. Per això aquesta formació s’ha de basar en aquests termes.

Seguidament, "Rústik" vol posar de relleu tots els conceptes de patrimoni que són susceptibles de dinamitzar socio-economicament els territoris despoblats. Són doncs, la conservació del medi natural, la cultura i l’arquitectura pilars fonamentals d’aquesta transformació. Aquests es promouran a través de programes d’activitats per a tots els públics (incloent, evidentment els escolars) per a la sensibilització i dinamització d’aquests valors.

Per últim, destacar que aquest projecte es basarà en la cooperació, i això, sens dubte, ens obliga i ens compromet, a treballar de manera estreta per enxarxar a tots aquells que puguin perseguir aquests objectius comuns. Crear taules de treball, promoure l’associacionisme o donar a conèixer els instruments de concertació (com les cartes del paisatge) són només exemples de tot el camí que encara queda per recórrer per a crear un marc de cooperació eficient.

OBJECTIUS

L’objectiu general del projecte es centra en promocionar el patrimoni paisatgistic (natura, arquitectura, cultura…) a partir d’una marca conjunta per a millorar l’oferta turística i l’activitat econòmica del territori, mitjançant els següents objectius específics:

  • Afavorir el desenvolupament ecoturístic.
    Definir un relat ecoturístic.
    Professionalitzar les empreses a través dels valors ecoturístics. 
  • Valoritzar el patrimoni.
    Conservar i millorar el mosaic paisatgístic.
    Dinamitzar i sensibilitzar la població envers l’entorn
  • Vetllar per la cooperació territorial.
    Afavorir el treball en xarxa entre agents.
    Impuls per a la redacció d’instruments de concertació.
    Promoure associacions i/o agrupacions vinculades als espais naturals.
     

PÚBLIC OBJECTIU

Els participants i beneficiaris del projecte seran els diferents espais naturals i les entitats de conservació i gestió de la natura, el sector turístic, el sector agroalimentari, la població en general  i altres entitats, tant públiques com privades, del  territori.

ACCIONS

  1. Redacció d’un document que permeti treballar de manera conjunta entre els GAL que vulguin desenvolupar estratègies al voltant del patrimoni (paisatge, natura, història, arquitectura...) . Aquest ha de servir com a base per a elaborar de manera homogènia la posterior diagnosi dels valors i reptes del conjunt del territori a nivell ecoturístic. 
  1. Recollir i sintetitzar la situació actual de l'ecoturisme al territori a través d'una diagnosi. 
  1. Facilitar l’accés a coneixement sobre l’ecoturisme a través de la coordinació, impuls i realització de jornades tècniques i d’intercanvi d’experiències. 
  1. Desenvolupar projectes pilot en matèria de millora de paisatge tenint en compte diferents punts de vista. (p.e. proposar rehabilitació de marges a universitats, plantejar activitats a centres de recerca, etc..). 
  1. Dissenyar i executar un programa d’activitats per al públic general basat en la descoberta de l’entorn. 
  1. Dissenyar i executar una proposta educativa per a la sensibilització de la comunitat educativa envers les particularitats de cada zona. Aquesta proposta s'ha d'adaptar a les competències que es treballen en els diferents nivells. Des d'infantil fins a cicles formatius i batxillerat o inclús centres d'educació superior. 
  1. Promoure projectes de ciència ciutadana vinculats al territori, entenent la Ciència Ciutadana com una forma molt útil per apropar la ciència a la societat, comunicant temes rellevants, obrint-la i fent-la propera i participativa, fomentant així el voluntariat. 
  1. Facilitar espais de diàleg (engegant-los des de zero o bé dinamitzant espais ja consolidats) entre agents implicats en el sector per al desplegament de la diagnosi i/o d’altres projectes i iniciatives que puguin sorgir. 
  1. Donar a conèixer i compartir documents normatius i de gestió que permeten ordenar els recursos naturals i de paisatge. 
  1. Acompanyar amb la redacció i obtenció dels instruments de concertació als agents interessats. 
  1. Proposar la creació d’associacions que concordin amb els objectius propis del projecte.  
  1. Acompanyar i donar suport tècnic a les associacions existents o de nova creació.

RESULTATS

  • Creació de sinergies entre els diferents actors del territori per a un desenvolupament turístic sostenible.
  • Valorització de les potencialitats dels espais naturals i que aquests esdevinguin un recurs per a invertir i treballar cap a l’ecoturisme.
  • Valorització del territori des d’una visió integral (natura, paisatge, cultura, història, economia...).
  • Impuls de la diversificació i modernització de l’activitat econòmica, afavorint d’aquesta manera la creació de noves empreses i fomentant la millora de la qualitat i competitivitat de les ja existents, en especial les que aposten per les produccions locals.
  • Una major transferència de coneixements i gestió.
  • Oportunitats per a fer innovació en conservació i gestió dels espais naturals.
  • Corregir impactes i desequilibris ambientals que han sofert aquests espais naturals al llarg del temps.
  • Conservació del patrimoni natural i paisatgístic.

RECURSOS GENERATS

  • Tours virtuals dels Espais Naturals de Ponent: espaisnaturalsdeponent.cat
  • Material educatiu per a la proposta eductiva a realitzar a l’aula.
  • Programa d’activitats en el marc del projecte Espais Naturals de Ponent 2024.