AGROBIOFOOD PONENT
EL PROJECTE
El PECT Agrobiofood Ponent és un projecte de desenvolupament rural que s’implementa a la demarcació de Lleida. El projecte, coordinat per la Diputació de Lleida, compta amb la participació de l’IRTA, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell i ARCA com a socis beneficiaris.
L’operació que implementa ARCA en el marc d’aquest projecte s’anomena “Espais Test” i inclou dues actuacions:
1. XARXA D'INNOVACIÓ AGROALIMENTÀRIA
Aquesta actuació se centra en el foment de la innovació en el sector agroalimentari, a través de la següent línia de treball:
- Suport a infraestructures compartides de transformació agroalimentària: s’ofereix suport als obradors agroalimentaris compartits, a través de les següents accions: organització de trobades estratègiques, formació i assessorament per a empreses usuàries, accions de comunicació i sensibilització, acompanyament de nous projectes i suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta actuació és generar xarxa i fomentar la innovació en el sector agroalimentari.
Pel que fa als objectius específics, es poden esmentar els següents:
- Habilitar espais de trobada, d’intercanvi d’informació i de transferència de coneixement entre les entitats que gestionen obradors compartits.
- Oferir suport als projectes emprenedors que elaboren en obradors compartits.
- Donar a conèixer i reivindicar els obradors compartits com a espais d’emprenedoria agroalimentària i d’innovació social.
- Assessorar les entitats que es plantegin la creació de nous obradors compartits.
PÚBLIC OBJECTIU
El públic objectiu d’aquesta actuació és el següent:
- Entitats públiques, privades o mixtes que gestionen obradors compartits.
- Entitats públiques, privades o mixtes amb interès en crear nous obradors compartits.
- Empreses usuàries dels obradors compartits i persones emprenedores.
ACCIONS I RESULTATS
Entre les principals accions que s’han dut a terme, destaquen les següents:
- Organització de trobades semestrals entre entitats que gestionen obradors compartits.
- Organització d’un pla de formació i assessorament per a empreses usuàries dels obradors compartits.
- Organització de dues jornades tècniques de visita a obradors compartits actius.
- Participació en jornades de sensibilització i difusió sobre els obradors compartits.
- Implementació d’una campanya publicitària dels obradors compartits a internet.
- Suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en la planificació d’una línia d’ajuts per a la creació i millora d’obradors compartits.
RECURSOS GENERATS
- Xarxa d'Obradors Compartits
- XEMAC
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en obradors compartits
- Ajuts per a obradors compartits de la Fundació Carasso
- Ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català alineat amb l'Estratègia Alimentària de Catalunya
- Programa de la jornada “Com gestionar un obrador agroalimentari compartit? Visita de diferents experiències (I)”
- Programa de la jornada “Com gestionar un obrador agroalimentari compartit? Visita de diferents experiències (II)”
Aquest projecte es troba cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER Catalunya 2014- 2020.