AGROBIOFOOD PONENT
EL PROJECTE
El PECT Agrobiofood Ponent és un projecte de desenvolupament rural que s’implementa a la demarcació de Lleida. El projecte, coordinat per la Diputació de Lleida, compta amb la participació de l’IRTA, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell i ARCA com a socis beneficiaris.
L’operació que implementa ARCA en el marc d’aquest projecte s’anomena “Espais Test” i inclou dues actuacions:
1. XARXA D'INNOVACIÓ AGROALIMENTÀRIA
Aquesta actuació se centra en el foment de la innovació en el sector agroalimentari, a través de la següent línia de treball:
- Suport a infraestructures compartides de transformació agroalimentària: s’ofereix suport als obradors agroalimentaris compartits, a través de les següents accions: organització de trobades estratègiques, formació i assessorament per a empreses usuàries, accions de comunicació i sensibilització, acompanyament de nous projectes i suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta actuació és generar xarxa i fomentar la innovació en el sector agroalimentari.
Pel que fa als objectius específics, es poden esmentar els següents:
- Habilitar espais de trobada, d’intercanvi d’informació i de transferència de coneixement entre les entitats que gestionen obradors compartits.
- Oferir suport als projectes emprenedors que elaboren en obradors compartits.
- Donar a conèixer i reivindicar els obradors compartits com a espais d’emprenedoria agroalimentària i d’innovació social.
- Assessorar les entitats que es plantegin la creació de nous obradors compartits.
PÚBLIC OBJECTIU
El públic objectiu d’aquesta actuació és el següent:
- Entitats públiques, privades o mixtes que gestionen obradors compartits.
- Entitats públiques, privades o mixtes amb interès en crear nous obradors compartits.
- Empreses usuàries dels obradors compartits i persones emprenedores.
ACCIONS I RESULTATS
Entre les principals accions que s’han dut a terme, destaquen les següents:
- Implementació d’una campanya publicitària dels obradors compartits a internet, amb 227.000 anuncis mostrats.
- Elaboració i difusió d’un vídeo promocional dels obradors compartits.
- Organització de 2 jornades tècniques de visita a infraestructures col·lectives de transformació agroalimentària, amb un total de 35 persones assistents.
- Organització de 4 trobades d’obradors compartits, amb participació de 19 obradors de tot Catalunya.
- Organització d’11 formacions dirigides a empreses usuàries i entitats gestores d’infraestructures col·lectives de transformació agroalimentària, amb un total de 38 hores de formació i 117 persones assistents.
- Oferiment de 36 assessoraments individualitzats vinculats a les formacions.
- Assessorament a 6 projectes d’obrador compartit.
- Suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en la planificació, difusió i valoració de dues línies d’ajuts per a obradors compartits i escorxadors de baixa capacitat.
RECURSOS GENERATS
- Vídeo promocional dels obradors compartits: “Obradors compartits. Territori · Pagesia · Innovació”
2. ELS ESPAIS TEST AGRARIS
Els espais test agraris són programes d’innovació orientats a facilitar la incorporació progressiva de la nova pagesia al sector primari. Aquests dispositius permeten avaluar la viabilitat de nous projectes agraris així com les capacitats i competències dels emprenedors, generalment sense experiència prèvia. Així, els espais test agraris ofereixen un entorn favorable que podrà conduir a una incorporació agrària amb major solidesa i garanties de continuïtat.
L’actuació “Espais test agraris” té com a objectiu facilitar els processos d’incorporació al sector agrari de la nova pagesia amb la implantació de nous programes dissenyats per facilitar la transició entre la formació i l’empresa, la maduració i introducció d'elements innovadors en les activitats agroalimentàries de les persones emprenedores en el sector agrari. Aquesta metodologia està implementada a França i es materialitza amb la xarxa d’espais test agraris RENETA, i a la província de Barcelona s’han promogut els espais test agraris mitjançant el PECT BCN Smart Rural.
L’actuació del AgroLab PONENT contempla el disseny, la gestió i la dinamització dels espais test agraris orientats als conreus de futur, articuladors dels nous ecosistemes innovadors al territori: un focalitzat en temes d’horta i fruiters, i un altre en ramaderia extensiva.
OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta operació és fomentar l’emprenedoria i el relleu generacional en el sector agrari a la zona de Ponent.
Pel que fa als objectius específics, es poden esmentar els següents:
- Dinamitzar el desplegament d’espais test agraris i assessorar els ens públics i privats sobre la seva creació i posada en funcionament.
- Monitoritzar i assessorar els espais test agraris a mitjà termini un cop els dispositius entrin en funcionament.
- Capgirar l’abandonament de la terra, l’envelliment del sector i les barreres d’accés trobades per la nova pagesia.
- Afavorir el trànsit cap a models productius sostenibles propers a l’agroecologia i els sistemes alimentaris territorialitzats.
- Donar a conèixer els espais test agraris com a programes d’innovació social i suport a la nova pagesia i la necessitat d’enfortir-los, optimitzar-los i reproduir-los.
PÚBLIC OBJECTIU
- Entitats i organismes de l’administració local amb capacitat de dissenyar i implementar polítiques innovadores en el sector agroalimentari.
- Entitats públiques, privades o mixtes interessades en emprendre accions envers el relleu generacional agrari.
- Emprenedors agraris.
- Propietaris de terres en desús o properes al desús.
- Productors agraris sense relleu generacional.
ACCIONS I RESULTATS
Entre les principals accions que s’han dut a terme, destaquen les següents:
- Prospecció territorial i elaboració d'un informe sobre l’estat de la qüestió a Ponent i la disponibilitat a la creació d’espais test agraris.
- Elaboració de diagnosi de viabilitat per a la possible instal·lació d’un nou espais test agraris permanents de ramaderia extensiva a la Vall del Corb (Sant Martí de Riucorb).
- Elaboració d’un estudi i proposta metodològica per a la implantació de llocs test en el marc de l’ADV ecològica de Ponent.
- Elaboració d’un informe per a la tipificació de les pastures i proposta de gestió a la Val del Corb.
- Creació de 2 espais test agraris amb els corresponents sistemes de governança i Plans d’Acció al municipi de Lleida i zona de Ponent (àmbit d’actuació de l’ADV ecològica de Ponent) i al municipi de Sant Martí de Riucorb.
- Equipament dels espais test agraris creats amb una xarxa de maquinària agrícola compartida.
- Celebració de jornades de presentació i portes obertes entorn els espais test agraris creats.
- Celebració de sessions de treball per a l’enxarxament i la coordinació dels espais test agraris catalans.
RECURSOS GENERATS
- Espacios Test Agrarios (RETA)
- Guia metodològica per a la creació d’Espais Test Agraris
- INFORMES CREATS:
Espais Test Efímers
Gestió Pastures Vall del Corb
Estudi de viabilitat - Espai test agrari de Sant Martí de Riucorb
Aquest projecte es troba cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER Catalunya 2014- 2020.