Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

MICELI - Serveis Regeneratius per les ruralitats

Miceli neix per donar resposta als reptes del món rural a través d’una cooperativa de segon grau de diferents projectes de l’economia social i solidària que ofereixen serveis als territoris rurals per afrontar la crisi sistèmica.

EL PROJECTE

El projecte es va iniciar el novembre del 2021 i va finalitzar el desembre del 2022. Ha sigut un projecte finançat per les subvencions relacionades amb l’economia social i solidària que donen ajudes econòmiques a projectes singulars.

Miceli neix per donar resposta als reptes del món rural a través d’una cooperativa de segon grau de diferents projectes de l’economia social i solidària que ofereixen serveis als territoris rurals per afrontar la crisi sistèmica. És un grup d’entitats que treballen per donar resposta als reptes de la governança, de la participació, de la custòdia del territori, de la gestió forestal, de la dinamització agroecològica, de l’emprenedoria, la justícia global o l’acollida de persones migrades.

Les entitats participants en el projecte són: Tosca: serveis ambientals, d’educació i turisme; Anigami; Mas les Vinyes; Qperativa; Resilience Earth; Arriant Formació; Chapter two; Arkham Studio i ARCA.

OBJECTIUS

Volen esdevenir l’eina per catalitzar els municipis rurals al capdavant del canvi i de la transició, generant resiliència territorial i comunitària. I ho volen fer a través de l’acompanyament en el lideratge, el govern obert, l’emprenedoria, la cocreació, la cogestió d’infraestructures, la transectorialitat i la intercooperació, la custòdia, la distribució de la governança, l’economia comunitària i circular, estant al dia de les diferents experiències, debats i propostes que emergeixin, promovent el debat dins la Catalunya rural per generar propostes genuïnes que es puguin replicar arreu.

Vol ser una veu i una tasca emancipadora, que empoderi a les poblacions locals, generadora de sobiranies i profundament democràtica. Aquesta tasca és molt il·lusionant, a la vegada que necessària i tremendament urgent.

PÚBLIC OBJECTIU

Territoris rurals de Catalunya.

ACCIONS

Les línies que s'han assolit gràcies al projecte MICELI són:

 • S’ha creat una cooperativa de segon grau que hi ha les següents entitats: Chapter two, Anigami, Resilience Earth, Tosca, Arriant, Mas les Vinyes, Arkham Studio.

 • S’ha posat en marxa un pla de comunicació que inclou les següents accions:
  Xarxes socials: Twitter , Instagram
  Pàgina web: https://miceli.social/qui-som/

 • ARCA ha desenvolupat les 2 proves pilot:

  Lluçanès: a través d’un treball conjunt amb la càtedra del món rural, el Consorci del Lluçanès i l’Ajuntament d’Oristà. S’ha engegat un procés participatiu per tal de donar vida a l’edifici de la rectoria (propietat del bisbat de Vic) actualment en desús de la Torre d’Oristà. Els fruits d’aquest procés participatiu són:
  1. Creació d’un grup Arrel.
  2. Un total de 3 trobades participatives per la identificació de quins usos es volen donar a la rectoria: una part de museu pel conjunt històric de Puig ciutat, un espai de venda de productes locals i habitatges.

  Collsacabra
  : vinculat amb el procés del Collsacabra Viu, s’ha creat una taula sobre pagesia i producte local. Una taula encara activa, que persegueix anar assolint els reptes que sorgeixen al territori, vinculats als productes agroalimentaris i la dinamització del sector primari, transformadors de producte i venda de producte. S’han fet un total de 3 trobades per poder identificar les problemàtiques, buscar quines accions es podrien desenvolupar i començar a engegar diferents accions.


Aquesta actuació està subvencionada pel SOC, i finançada al 100% pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19.

06_Harmonitzat_REact_EU-marca Next generation_SOC.png