Gestionat per la Cooperativa l’Obradora de la Catalunya Central en règim de concessió administrativa, el nou obrador està situat a l’altell del mercat municipal de Puigmercadal
Notícies
Just Serra és membre de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat). Parlem amb ell en aquesta entrevista sobre l'Agenda Rural de Catalunya, i sobre com creu que aquesta eina pot beneficiar el treball que fan des de la seva entitat.
L’objectiu és establir vincles entre el model productiu actual i el que s’està construint amb les noves tendències alimentàries accelerades, en gran part, pel canvi climàtic i la crisi sanitària de la COVID-19
El proper dijous 4 de novembre, de 10 a 11:45 hores, tindrà lloc aquesta jornada tècnica en línia
Els tres tallers tindran lloc el 8, 11 i 22 de novembre a través de la plataforma Zoom
La Fundació Carasso impulsa aquest projecte per formar Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats (SAT)
El repte demogràfic i la transició ecològica han estat els àmbits que han recollit més propostes. A partir d’ara, s’activarà la comissió motora i es redactarà el primer esborrany d’Agenda Rural de Catalunya, que serà sotmès a la participació del territori.
A causa de les restriccions de mobilitat, l’edició serà completament en línia, però seguirà mantenint el seu esperit participatiu i cooperatiu amb el sector privat.
La recollida de propostes continua fins al pròxim divendres 26 de març. Aquesta fase està oberta a tothom que vulgui fer aportacions, ja siguin de manera individual o com a entitats, associacions, administracions, agents econòmics o socials.
El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, ADRINOC i ARCA han establert un acord amb la Diputació de Barcelona per enfortir les estratègies de desenvolupament rural durant els propers tres anys.
Impartit per Sergi Torres, responsable de Segarreta, el seminari comptarà amb quatre sessions que s’impartiran els pròxims dissabtes dels mesos de febrer i març.
La necessària transició cap a sistemes alimentaris sostenibles va ser l'eix central de la conferència que va comptar amb destacats experts internacionals i representants del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Avui, dilluns 22 de febrer, comença el període de recollida de propostes inicials de la ciutadania que s’allargarà fins al pròxim divendres 26 de març.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat per als dies 25 i 26 de març les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries a Catalunya. Per primera vegada, les Eleccions Agràries 2021 se celebraran únicament mitjançant la votació electrònica.
Durant l’any 2020, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 va executar un total de 121,1 milions d’euros. Les mesures que han suposat una major despesa executada han estat les destinades al sector agrari a través del Contracte Global d’Explotació, les quals acumulen una despesa executada de més de 77,4 milions d’euros, és a dir, més del 63% de l’import anual executat.
Amb l’objectiu de dotar al país de l’instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país, i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles, i de qualitat, reconeguts pels consumidors i consumidores, el Govern ha aprovat el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026, i encomana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) la seva cogestió i governança, així com l’impuls de les línies estratègiques i les iniciatives i actuacions que l’integren.
Després de l'èxit obtingut en la primera edició del curs "Un nou escenari rural: ODS, Agenda 2030 i LEADER", impulsat durant el mes de novembre de 2020, i les múltiples sol·licituds per a la seva reedició, la REDR ha decidit obrir de nou les portes d'aquesta formació perquè més gent tingui l'oportunitat de formar-se de manera gratuïta en matèria d'ODS.
Sovint els productors agraris cerquen noves formes de garantir la viabilitat de la seva activitat mitjançant la transformació dels productes primaris amb un augment del valor afegit o l'aprofitament i valorització de productes amb petits defectes, però molt aptes pel consum i la transformació agroalimentària. La casuística de l'elaboració alimentària, tan diferent de la producció primària, fa que sovint no s'acabin de tirar endavant aquests projectes.
El Comitè Europeu de les Regions (CDR) i l'Intergrup Zones Rurals, Muntanyoses i Perifèriques (RUMRA) i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, amb el suport de l'Associació Internacional Ruralitat - Medi Ambient - Desenvolupament (R.E.D.) i Euromontana, van organitzar una conferència per debatre les necessitats específiques de les zones rurals després de 2020.
La presidenta de la Comissió Europea ha anunciat el desenvolupament d'una visió a llarg termini per a les zones rurals a fi de permetre a aquestes aprofitar al màxim el seu potencial i fer front als seus propis reptes, com el canvi demogràfic, la connectivitat, el risc de pobresa o l'accés limitat als serveis. La tasca es durà a terme en estreta col·laboració amb les persones que viuen a les zones rurals, així com amb les autoritats locals i regionals.
L’accés a serveis essencials, la revitalització dels territoris, la transició ecològica, l’agricultura, la salut, l’ocupació, la mobilitat, la renovació generacional, l’envelliment, l'aïllament, la cultura o el suport a l’economia social i solidària són alguns dels reptes als quals intenta donar resposta l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’.
El 2019, a França, es va aprovar l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’, un document que recollia 200 propostes sorgides de baix a dalt i que van ser incorporades pel Govern Francès com a mesures en peu d’igualtat a les previstes per a les zones urbanes, convertint-se en l’Agenda Rural Francesa, la primera Agenda Rural aprovada a Europa. Conversem amb Gérard Peltre, president de l’Associació Internacional Ruralitat – Medi Ambient – Desenvolupament (RED) i del Moviment Europeu de la Ruralitat (MER), sobre l’Agenda Rural Francesa i sobre la necessitat d’impulsar una Agenda Rural en l’àmbit europeu amb objectius concrets per tal de reforçar la dinàmica innovadora dels territoris rurals i fomentar una cooperació interterritorial.
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Meritxell Serret, delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana i sobre el rol del món rural per garantir el benestar i la sostenibilitat.
Després d’un any de treball intens de tots els agents de la cadena de valor alimentària, des de la producció primària fins a les persones consumidores, passant per les indústries d'elaboració, transformació i distribució, el comerç i la restauració, Catalunya ja disposa d’un Pla estratègic de l’alimentació que s’iniciarà l’any 2021 i arribarà fins a l’any 2026.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha impulsat la diversificació econòmica de les zones rurals Leader 2014-2020 amb una nova convocatòria d’ajuts, la sisena d’aquest període de programació, en què s’ha presentat 457 sol·licituds per a realitzar inversions a les zones Leader de Catalunya.
La crisi del coronavirus ha fet créixer l’interès per la vida rural. Fer reviure un poble no és un procés fàcil i ara és una realitat o un boom que s’ha fet evident arran de la pandèmia i el confinament. La pandèmia ha demostrat que les grans aglomeracions no van massa bé per la salut i que és més fàcil controlar el virus en espais oberts i amb poca gent. Moltes famílies han vist que fora de les grans ciutats podrien viure millor i les zones rurals i els pobles petits han trobat l’oportunitat d’evitar el despoblament.
Onze capítols per descobrir els onze municipis pesquers de la Costa Brava i conèixer les seves espècies més significatives explicant-ne les seves característiques, la forma de captura i l'elaboració culinària. Aquesta és la proposta que ha impulsat el Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava.