Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Notícies

S’obre la nova convocatòria d’ajuts al Pràcticum Odisseu S’obre la nova convocatòria d’ajuts al Pràcticum Odisseu

Avui, dilluns 25 de gener, arrenca una nova convocatòria d'ajuts al Pràcticum Odisseu. Un cop més, la iniciativa vol incentivar l’estada de joves universitaris en pràctiques remunerades a empreses situades en municipis rurals amb l'objectiu de promoure la competitivitat empresarial i el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals.

L'estudi del Grupo Focal de Acceso a la Tierra aborda el relleu generacional agrari L'estudi del Grupo Focal de Acceso a la Tierra aborda el relleu generacional agrari

La Red Rural Nacional va organitzar el passat dilluns 18 de gener una jornada virtual de presentació de l'informe "Estudio sobre el Acceso a la Tierra. Documento final del Grupo Focal de Acceso a la Tierra". El document, que culmina el treball d'anàlisi i reflexió del Grupo Focal, recull les conclusions i propostes dels experts sobre la necessitat de facilitar l'accés a la terra i el relleu generacional agrari.

Inscripcions obertes per a la tercera edició del curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària' Inscripcions obertes per a la tercera edició del curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària'

Sovint els productors agraris cerquen noves formes de garantir la viabilitat de la seva activitat mitjançant la transformació dels productes primaris amb un augment del valor afegit o l'aprofitament i valorització de productes amb petits defectes, però molt aptes pel consum i la transformació agroalimentària. La casuística de l'elaboració alimentària, tan diferent de la producció primària, fa que sovint no s'acabin de tirar endavant aquests projectes.

El Comitè Europeu de les Regions i l'Intergrup RUMRA del Parlament Europeu reclamen una agenda específica per a les zones rurals després de la crisi de la Covid-19 El Comitè Europeu de les Regions i l'Intergrup RUMRA del Parlament Europeu reclamen una agenda específica per a les zones rurals després de la crisi de la Covid-19

El Comitè Europeu de les Regions (CDR) i l'Intergrup Zones Rurals, Muntanyoses i Perifèriques (RUMRA) i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, amb el suport de l'Associació Internacional Ruralitat - Medi Ambient - Desenvolupament (R.E.D.) i Euromontana, van organitzar una conferència per debatre les necessitats específiques de les zones rurals després de 2020.

Europa treballa en una visió a llarg termini per a les zones rurals Europa treballa en una visió a llarg termini per a les zones rurals

La presidenta de la Comissió Europea ha anunciat el desenvolupament d'una visió a llarg termini per a les zones rurals a fi de permetre a aquestes aprofitar al màxim el seu potencial i fer front als seus propis reptes, com el canvi demogràfic, la connectivitat, el risc de pobresa o l'accés limitat als serveis. La tasca es durà a terme en estreta col·laboració amb les persones que viuen a les zones rurals, així com amb les autoritats locals i regionals.

"Ruralitats: una ambició per compartir", el full de ruta francès per millorar la vida de les persones de les zones rurals del país "Ruralitats: una ambició per compartir", el full de ruta francès per millorar la vida de les persones de les zones rurals del país

L’accés a serveis essencials, la revitalització dels territoris, la transició ecològica, l’agricultura, la salut, l’ocupació, la mobilitat, la renovació generacional, l’envelliment, l'aïllament, la cultura o el suport a l’economia social i solidària són alguns dels reptes als quals intenta donar resposta l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’.

"És essencial afavorir una estratègia sòlida per al desenvolupament dels territoris rurals i mobilitzar tots els recursos pressupostaris de la Unió Europea mitjançant la implementació d'una veritable Agenda Rural Europea" "És essencial afavorir una estratègia sòlida per al desenvolupament dels territoris rurals i mobilitzar tots els recursos pressupostaris de la Unió Europea mitjançant la implementació d'una veritable Agenda Rural Europea"

El 2019, a França, es va aprovar l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’, un document que recollia 200 propostes sorgides de baix a dalt i que van ser incorporades pel Govern Francès com a mesures en peu d’igualtat a les previstes per a les zones urbanes, convertint-se en l’Agenda Rural Francesa, la primera Agenda Rural aprovada a Europa. Conversem amb Gérard Peltre, president de l’Associació Internacional Ruralitat – Medi Ambient – Desenvolupament (RED) i del Moviment Europeu de la Ruralitat (MER), sobre l’Agenda Rural Francesa i sobre la necessitat d’impulsar una Agenda Rural en l’àmbit europeu amb objectius concrets per tal de reforçar la dinàmica innovadora dels territoris rurals i fomentar una cooperació interterritorial.

"L’Agenda Rural Catalana, juntament amb el cas francès, és pionera entomant el repte de donar resposta a les necessitats dels territoris rurals" "L’Agenda Rural Catalana, juntament amb el cas francès, és pionera entomant el repte de donar resposta a les necessitats dels territoris rurals"

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Meritxell Serret, delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana i sobre el rol del món rural per garantir el benestar i la sostenibilitat.

La XEMAC cerca persones que necessitin assessorament en temes d'emprenedoria agroalimentària La XEMAC cerca persones que necessitin assessorament en temes d'emprenedoria agroalimentària

La Xarxa d’Espais d’Emprenedoria Agroalimentària de Catalunya (XEMAC) busca persones emprenedores que faci menys de cinc anys que han iniciat la seva activitat en temes d'elaboració i transformació de productes en obrador compartit o propi, que estiguin ideant la posada en marxa d'un obrador a la finca o on sigui en l'àmbit privat. Així mateix, la iniciativa està adreçada a persones emprenedores que faci menys de cinc anys que s'han incorporat al sector agrari o que estiguin a punt de fer-ho.

Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural faran possible 4 nous projectes d’innovació agroalimentària Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural faran possible 4 nous projectes d’innovació agroalimentària

Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural són una línia d’ajuts per a microempreses del sector agroalimentari i forestal dels municipis rurals de la demarcació de Barcelona. El seu objectiu és promoure la innovació, subvencionant la contractació d’un servei d’assessorament expert a una entitat de referència, per tal que aquesta ajudi l’empresa beneficiària a fer possible el seu projecte innovador.

"El fet de treballar junts facilita l'intercanvi i l'apropament a la professió de l'altre i això, a més de resultar enriquidor, genera noves idees i oportunitats de col·laboració" "El fet de treballar junts facilita l'intercanvi i l'apropament a la professió de l'altre i això, a més de resultar enriquidor, genera noves idees i oportunitats de col·laboració"

Tot i que el teletreball i els espais de coworking semblin qüestions que han sorgit fa quatre dies, hi ha professionals com en Lluís Jubert que a finals dels anys noranta ja hi apostava. Segurament en aquells moments no es parlava de coworking com a tal, però Jubert i altres professionals compartien un mateix espai on cadascú desenvolupava les seves feines i alhora es generaven sinergies i enriquidores col·laboracions. Vint anys després i arran la forta irrupció en les nostres vides de les noves tecnologies i d'Internet, el teletreball i els espais de coworking estan a l'ordre del dia. Si donem una ullada al territori, en podem trobar moltes iniciatives. Endinsem-nos amb en Lluís Jubert, impulsor de l’espai coworking Espais del Rec, en una antiga adoberia del segle XVII d'Igualada que des de finals dels anys noranta acull professionals dels àmbits de la creació, el disseny gràfic, el món editorial, l'interiorisme, l'animació i la programació web.

Èxit de projectes presentats a la 6a convocatòria d'ajuts Leader Èxit de projectes presentats a la 6a convocatòria d'ajuts Leader

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha impulsat la diversificació econòmica de les zones rurals Leader 2014-2020 amb una nova convocatòria d’ajuts, la sisena d’aquest període de programació, en què s’ha presentat 457 sol·licituds per a realitzar inversions a les zones Leader de Catalunya.

La Catalunya rural torna a reviure? La Catalunya rural torna a reviure?

La crisi del coronavirus ha fet créixer l’interès per la vida rural. Fer reviure un poble no és un procés fàcil i ara és una realitat o un boom que s’ha fet evident arran de la pandèmia i el confinament. La pandèmia ha demostrat que les grans aglomeracions no van massa bé per la salut i que és més fàcil controlar el virus en espais oberts i amb poca gent. Moltes famílies han vist que fora de les grans ciutats podrien viure millor i les zones rurals i els pobles petits han trobat l’oportunitat d’evitar el despoblament.

Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021 Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021

La Red Europea de Desarrollo Rural (ENRD) ha convocat els premis Rural Inspiration Awards 2021, amb l'objectiu de visibilitzar i difondre projectes beneficiaris dels fons FEADER 2014-2020. Aquests premis s'atorgaran a quatre categories temàtiques, descrites a continuació, i una cinquena que serà escollida a través de la votació popular:

Una aplicació d’e-commerce per a productors ecològics i una app que gestiona la informació del món agrari, guanyadores dels Premis Ruralapps 2020 Una aplicació d’e-commerce per a productors ecològics i una app que gestiona la informació del món agrari, guanyadores dels Premis Ruralapps 2020

L’aplicació Ecolocal Market, que ofereix un e-commerce que geolocalitza els productors d'aliments ecològics amb el consumidor final de proximitat, i l’app Cultilogic, que proporciona un sistema integral de gestió de la informació de qualsevol activitat econòmica del món agrari, són les guanyadores de la setena edició dels Premis Ruralapps 2020, en la modalitat Ciutadania i Professional, respectivament, el guardó que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic EURECAT.

"El coworking, un catalitzador pels territoris rurals" "El coworking, un catalitzador pels territoris rurals"

La situació que estem vivint actualment ha fet augmentar l’interès pel teletreball i, en alguns casos, pels espais de coworking. Així, i de retruc, el coneixement del coworking per part de la ciutadania, fins ara poc avesada a aquest concepte, esdevé a poc a poc una realitat de valor afegit per persones emprenedores i teletreballadors que concilien vida familiar i laboral. Una oportunitat per aquests espais col·laboratius i per les zones rurals que en surten reforçades, pel creixent interès de molts ciutadans per retornar a pobles més petits amb major qualitat de vida. Cèlia Clotes i Trapote, tècnica de l’ARCA responsable de l’acció Coworking del projecte “BCN Smart Rural”, ens explica com aquesta nova filosofia de treball pot ser un revulsiu pels territoris rurals.

"El teletreball ha vingut per a quedar-se! S’han vençut moltes resistències que es plantejaven quan estàvem definint el projecte abans de la pandèmia" "El teletreball ha vingut per a quedar-se! S’han vençut moltes resistències que es plantejaven quan estàvem definint el projecte abans de la pandèmia"

Abans de la pandèmia, la Generalitat estava definint el seu model propi de teletreball. Una iniciativa que s'ha vist reforçada amb el "Decret 77/2020", que regula el teletreball per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms de forma permanent i que, a la vegada, porta associat un canvi cultural. Parlem amb Ester Manzano i Peláez, Directora General d’Administració Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, sobre el present i futur del teletreball al nostre país, i del canvi de paradigma que està suposant.