Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Notícies

L'ARCA participa en el PECT 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', liderat per la Diputació de Tarragona L'ARCA participa en el PECT 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', liderat per la Diputació de Tarragona

Aquest PECT vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i a la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l'altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat.

Programa 'Arrenca' Programa 'Arrenca'

Arrenca és una acció individual del Consorci GAL Noguera-Segrià Nord, en el marc del projecte ODISSEU per al retorn dels joves al món rural.

Resultats FOPROMAR Resultats FOPROMAR

Aquest projecte ha servit per realitzar un pla de formació permanent i unes propostes de formació inicial per a cobrir les necessitats competencials dels nous mestres rurals

"S’ha de garantir que no es tanqui cap de les escoles rurals que ara estan en funcionament" "S’ha de garantir que no es tanqui cap de les escoles rurals que ara estan en funcionament"

Marta Barrera Vilà és mestra de l’Escola de Llobera (Llobera del Solsonès), i Rosa Soler Balletbò de l’Escola Santa Coloma (Ger-Meranges-Isòvol). Totes dues formen part del Secretariat d’Escola Rural de Catalunya (SERC), un espai de trobada i d’acollida de mestres que formen part del teixit de l’Escola Rural. Parlem amb elles sobre el SECR, així com sobre els reptes que ha d'afrontar l'escola rural els propers anys. "L'escola rural està tenint un valor en alça, per a l’educació dels infants", afirmen.

"És molt important que aconseguim que nous habitants arribin als nostres pobles i s'hi quedin a viure" "És molt important que aconseguim que nous habitants arribin als nostres pobles i s'hi quedin a viure"

Paloma Fábregas és la gerent de 'Centro de Desarrollo del Somontano – proyecto Pueblos Vivos'. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre els principals reptes per a reduir el despoblament, quina és l'actual situació del món rural a l'Aragó, o quina és la relació que s'hauria d'establir entre el món rural i l'urbà. A més, Fábregas té clar que "els majors èxits són les persones i famílies que arriben a establir-se en els nostres territoris".

"És imprescindible convertir les ciutats en aliades del medi rural" "És imprescindible convertir les ciutats en aliades del medi rural"

El Josep Maria Piñol és Tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili (URV). En aquesta entrevista parlem amb ell sobre el repte demogràfic, sobre què hauria de fer l'administració per fer-hi front, o sobre si és factible i necessari el repoblament de micropobles que tenen pocs -o cap- serveis o equipaments públics. Piñol, però, ho té clar: "Cal donar transversalitat a les polítiques, preferiblement a partir d’una estructura englobada en un únic departament".

"Molta gent ha vist que l’entorn rural no és només per anar de vacances o un cap de setmana, sinó que s’hi pot viure" "Molta gent ha vist que l’entorn rural no és només per anar de vacances o un cap de setmana, sinó que s’hi pot viure"

El Ton Lloret és el responsable del compte de Twitter de 'Repoblem', i en aquesta entrevista ens explica d'on va sorgir la idea de crear el compte, i quin objectiu té. Però també en parla sobre el repoblament, i com es pot incentivar que els ajuntament i consells comarcals s'impliquin més en aquest repte. A més, confesa que l'ideal seria que d’aquí 5-10 anys una iniciativa com 'Repoblem' quedés obsoleta perquè voldrà dir que s’ha produït un fre en el despoblament i s’està reequilibrant el territori

Projecte Viure a Rural Projecte Viure a Rural

En el marc del Projecte Odisseu, que busca afavorir el retorn dels i de les joves al món rural, es va crear el Projecte Viure a Rural, pensat per caminar cap a un repoblament sostenible i donar suport a les persones que volen viure a les zones rurals.

Projecte Odisseu Projecte Odisseu

La iniciativa té com a objectiu central fomentar el retorn a les zones rurals d’origen i l’arrelament de joves, a través del contacte i la implicació dels principals agents que incideixen en la seva transició: les universitats i centres de formació, les empreses locals, les institucions i administracions que intervenen en les polítiques de desenvolupament rural, d’ocupació i de creació d’empreses i de joventut.

Envie d'R Envie d'R

La iniciativa francesa busca acollir persones que vulguin desenvolupar un projecte en territoris rurals. El programa compta amb una xarxa d’antenes d’acollida a diverses zones rurals del país francòfon, que ofereixen diferents serveis a aquelles persones interessades en “incorporar-se” al món rural.

Pueblos Vivos de Aragón Pueblos Vivos de Aragón

El projecte impulsa un conjunt d'actuacions per contribuir a frenar el despoblament i potenciar la instal·lació de nous pobladors als territoris rurals d'Aragó.

L’ACM impulsa el projecte 'Arrelament al territori' per combatre el despoblament a Catalunya L’ACM impulsa el projecte 'Arrelament al territori' per combatre el despoblament a Catalunya

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), està desenvolupant un projecte amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte 'Arrelament al territori' pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020 El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020

Durant l’any 2020, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 va executar un total de 121,1 milions d’euros. Les mesures que han suposat una major despesa executada han estat les destinades al sector agrari a través del Contracte Global d’Explotació, les quals acumulen una despesa executada de més de 77,4 milions d’euros, és a dir, més del 63% de l’import anual executat.