Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació Leader de Ponent

Territori

L’àmbit d’actuació de l’Associació Leader de Ponent consta de 77 municipis, que inclouen la totalitat de les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell i l’Urgell, a més de 17 municipis del Segrià. Geogràficament, la zona està situada dins de la Depressió Central Catalana, gran extensió uniforme de relleus suaus i paisatges predominantment horitzontals, dins la qual en seria part del límit meridional. El relleu, caracteritzat per la relativa homogeneïtat de la plana urgellenca en la seva meitat nord, només alterat per tossals i serres d’alçada modesta, es va fent cada vegada més abrupte cap al sud i el sud est. Al nord de l’àrea també trobem relleus definits, encara que de menor alçada.

El teixit empresarial de l’àrea d’actuació es concentra entorn dels nuclis principals i l’eix vertebrador de l’A-2, la dimensió del qual rau en el predomini de la micro i la petita empresa i destacant la indústria agroalimentària com a un del sectors més importants al territori.

L’estructuració de l’ocupació per sectors rau més aviat en el volum i diversificació de les zones d’actuació, allà on es concentren les activitats industrials, prop dels grans eixos de comunicació, trobarem taxes d’ocupació importants en el sector serveis, mentre que en les zones del sud de l’àrea de treball de l’Associació hi trobem poca oferta laboral fora de l’àmbit agrari i de serveis.

En termes demogràfics destaca l’alt percentatge de població envellida i el decreixement demogràfic en la majoria del territori, més present als municipis que tenen menys del miler d’habitants i els quals representen aproximadament el 70% del nostre àmbit d’actuació.

Estratègia

La revisió i actualització de l’Estratègia anterior – basada en el constant treball en xarxa impulsat des de l’Associació amb els agents del territori, així com amb la participació en diferents projectes -  va permetre a l’Associació identificar noves necessitats i oportunitats que calia abordar des d’aquell moment i amb les quals volem seguir treballant.

La concepció principal de l’estratègia es fonamenta en la voluntat de contribuir a fer front als reptes ambientals, econòmics i socials que presenten les comarques de Ponent en l’actualitat, però sobretot, en un futur proper. Aquest objectiu general es desplega en quatre objectius específics. En primer lloc, es vol promoure la gestió dels espais ecosistèmics incidint en la valorització del patrimoni natural i paisatgístic, en una millor gestió sostenible dels boscos i vetllant per una transició energètica justa i sostenible. Com a segon objectiu específic, es vol enfortir el sistema alimentari de petita escala del territori, facilitant eines per a la innovació i el talent, per promoure i distribuir el producte local tot fent pedagogia a través de la sensibilització en el món educatiu sobre aquest sector. Pel que fa al tercer objectiu específic, es proposa seguir treballant per al desenvolupament econòmic local donant suport al relleu generacional agrari i de negocis locals, es promourà la transferència, la formació i l’emprenedoria per reforçar l’economia local i es treballarà per impulsar un model ecoturístic a Ponent. Finalment, per donar resposta a la problemàtica complexa que afecta directament moltes de les comarques del món rural, el  despoblament, es vetllarà per l’arrelament de la població,  tot desenvolupant accions per donar a conèixer nous models d’accés a l’habitatge, fomentant la dinamització social i comunitària local i potenciant la figura del mentor i l’assessor sènior per al mestratge d’oficis en regressió.

A més, de forma transversal, es tindrà en compte la perspectiva de gènere, el relleu generacional rural, la mitigació i adaptació al canvi climàtic i global, així com la comunicació, la formació i l’assessorament.

Cal insistir que els tres reptes – econòmic, social i ambiental – que es recullen en l’objectiu general s’hauran d’abordar tenint present les dades socioeconòmiques del territori i que demostren que, tot i que les comarques de Ponent tenen un marcat caràcter rural no són homogènies entre sí; per tant, la implementació de l’Estratègia s’adequarà a aquesta diversitat territorial per tal de poder atendre l’especificitat de cada zona i l’impacte que això suposa.

En resum, es defineix l’Estratègia com a catalitzadora d’iniciatives innovadores i inspiradores que animin als agents locals a fer possible projectes emprenedors que aportin valor afegit i tinguin capacitat de transformació real per donar resposta a les necessitats i els reptes del territori.

Interessos de cooperació

  • Resiliència territorial.
  • Transició energètica.
  • Patrimoni natural i paisatgístic.
  • Gestió forestal.
  • Sistema alimentari de petita escala.
  • Innovació i talent.
  • Relleu generacional rural.
  • Diversificació i dinamització econòmica.
  • Jovent i població arrelada.
  • Transferència i formació a les persones i empreses.
  • Benestar de les persones i les comunitats del món rural.
  • Atracció de talent jove i foment de l’emprenedoria.
  • Associacionisme i models de gestió col·laboratius.
  • Habitatge en entorns rurals.
  • Distribució i logística compartida per a les petites empreses agroalimentàries.

Àmbit territorial

Les Garrigues: L’Albagés, L’Albi, Arbeca, Bellaguarda, Les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, El Cogul, L’Espluga Calba, La Floresta, Fulleda, La Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, Els Omellons, La Pobla de Cérvoles, Puiggròs, El Soleràs, Tarrés, Els Torms, El Vilosell, Vinaixa.

Pla d’Urgell: Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Mollerussa, Linyola, El Poal, El Palau d’Anglesola, Sidamon, Torregrossa, Vila-sana, Vilanova de Bellpuig.

Segrià: Aitona, els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer, Torrebesses, Torres de Segre, Montoliu de Lleida i Soses.

Urgell: Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, Guimerà, La Fuliola, Maldà, Nalec, Els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d’Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Tàrrega, Tornabous, Vallbona de les Monges, Verdú, Vilagrassa.