Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació Leader de Ponent

Territori

L’Associació Leader de Ponent actua en un territori molt divers conformat per les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud), un territori que se situa dins de la gran extensió de la Depressió Central catalana caracteritzada pels relleus suaus i paisatges horitzontals ocupats per conreus de secà i regadiu, entre els quals destaquen la fruita i l’olivera. Aquest relleu homogeni, que ocupa principalment la plana urgellenca al nord, es converteix en abrupte a les zones sud i sud-est fins a anunciar les vessants de la Serralada Prelitoral.

L’ús del sòl és destinat, en una proporció molt superior a la de la mitjana catalana, als conreus agrícoles, essent el sector agrari el motor de l’economia del territori. Una reivindicació històrica de les quatre comarques ha estat la possibilitat de transformar una part dels terrenys de secà en regadiu. Aquest procés ha culminat amb la construcció del Canal Segarra-Garrigues que hauria de contribuir a fer més competitiu el sector, transformant produccions i conreus en una part important del territori.

Les vies de comunicació també provoquen un desenvolupament diferencial en l’àrea d’actuació del grup. L’Urgell i el Pla d’Urgell, més ben comunicades, han esdevingut centres d’intermediació de productes i serveis. Les Garrigues i el sud del Segrià, en canvi, amb infraestructures més deficients, es caracteritzen per un índex d’envelliment més elevats i un menor dinamisme.

Estratègia

El punt principal de l’estratègia de l’Associació és la creació d’activitat econòmica a partir de la promoció i la comercialització del producte agroalimentari local i de la sinergia amb altres sectors que tenen un pes important al territori com són el turisme, la gastronomia i el petit comerç. Aquest pilar central s’ha de desenvolupar a partir de diferents línies d’actuació, totes elles relacionades, entre les quals destaquen el foment de l’emprenedoria i de les activitats econòmiques que generin ocupació directa al territori, el suport al desenvolupament de projectes col·laboratius, i la valorització del patrimoni natural, amb una gestió sostenible i sensible al canvi climàtic.

Pel que fa al foment de l’emprenedoria i de l’ocupació, els esforços se centraran a difondre les potencialitats del territori, especialment a la població jove, mitjançant la formació i la difusió de casos de bones pràctiques, la transferència del coneixement i el suport als projectes innovadors.

L’Associació considera també una peça clau de l’estratègia el desenvolupament de projectes col·laboratius amb l’objectiu de promoure la generació de sinergies dins d’un mateix sector i també entre diferents sectors econòmics per tal que sumin esforços, es complementin i generin una economia forta, interrelacionada i compromesa amb el territori.

Com a prioritat transversal de l’Associació, i per tal de restablir l’equilibri territorial, es vol donar un suport actiu a les zones rurals deprimides amb un elevada regressió demogràfica.

Tot plegat ha de permetre posar en valor el patrimoni natural i cultural, a partir d’una gestió sostenible que ha de ser coherent, al seu torn, amb la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

Interessos de cooperació

  • Creació d’activitat econòmica a partir dels productes agroalimentaris locals.
  • Emprenedoria i estratègies per fixar els joves al territori.
  • Potenciació dels recursos naturals i culturals del territori.
  • Creació de xarxes i models col·laboratius.

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Pla d’Urgell: Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, el Palau d’Anglesola, el Poal, Sidamon, Torregrossa, Vilanova de Bellpuig i Vila-sana.

Urgell: Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, la Fuliola, Guimerà, Maldà, Nalec, els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d’Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Tàrrega, Tornabous, Vallbona de les Monges, Verdú i Vilagrassa.

Garrigues: l’Albagés, l’Albi, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell i Vinaixa.

Segrià: Aitona, els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer i Torrebesses.