L'Associació
L'Associació
L'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes (ARCA) és la xarxa regional de desenvolupament rural i marítim de Catalunya que dona suport i representa als 11 Grups d'Acció Local (GAL) i als 5 Grups d’Acció Local Pesquers (GALP). L’entitat, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, té la missió de dinamitzar el món rural i marítim facilitant que les persones que hi viuen i treballen puguin tenir una millor qualitat de vida i noves oportunitats.
Impulsa i participa en projectes innovadors, seguint la metodologia de treball LEADER, que persegueix el desenvolupament integral de les zones rurals i marítimes amb la participació i el consens dels actors locals. Mitjançant el treball en xarxa i la cooperació, aquests capitalitzen la presa de decisions aportant solucions i actuacions transversals i integrades al territori. També, ARCA actua per tenir representativitat i presència en estaments nacionals, europeus i internacionals.
Una de les grans baules de treball d’ARCA és l’Agenda Rural de Catalunya, una eina transformadora al servei de la ciutadania, per impulsar un món rural més just, sostenible i ètic, i també, coopera per dinamitzar el desplegament territorial de l’Estratègia Marítima de Catalunya. Mitjançant el desplegament d’un seguit de polítiques i accions per fer front als principals reptes del sector, l’eina ha de garantir el desenvolupament territorial, econòmic i social dels pròxims anys.s
Pla estratègic de la PAC 2023-2027
D’acord amb el Reglament 2021/2115, de 2 de desembre, cada país ha elaborat un pla estratègic de la PAC on es defineixen les intervencions (o mesures) que més s’ajusten a les seves necessitats d’acord amb un catàleg comú.
El Pla estratègic de la PAC (PEPAC) conté les intervencions o mesures per assolir els objectius de la PAC i l’ambició del Pacte verd europeu, basades en una anàlisi minuciosa de les necessitats (diagnòstic, identificació i priorització) del sector agrari i el medi rural en conjunt, vinculades a cadascun dels objectius de la PAC. Així, el Pla té com a objectiu el desenvolupament sostenible de l’agricultura, l’alimentació i les zones rurals per garantir la seguretat alimentària de la societat a través d’un sector competitiu i un medi rural viu.
Aquests objectius generals es desglossen alhora en nou objectius específics, basats en els tres pilars de la sostenibilitat i complementats amb un objectiu transversal comú de modernitzar el sector agrari a través del coneixement, la innovació i la digitalització a les zones rurals.
Els objectius específics són:
El PEPAC es va aprovar el 31 d’agost de 2022 i entrarà en vigor l’1 de gener de 2023.
Accedeix a la documentació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027
Aliança Catalunya 2030
El maig de 2019, el Govern va iniciar un procés participatiu per elaborar l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya. Per a fer-ho, es va identificar un grup d’actors públics i privats que han estat fortament implicats, i de forma pionera, per impulsar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Catalunya, amb visió transversal, voluntat transformadora i des de la comprensió de la complexitat de l’Agenda 2030. Les contribucions d’aquest grup motor han omplert de contingut l’Acord nacional, assolint un consens ampli entre representants de sectors molt diversos.
L’Acord nacional defineix una visió compartida sobre com contribuir a avançar en la consecució dels ODS i defineix el rol i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya (sector públic; àmbit empresarial, sindical i professional; universitats i centres de recerca; societat civil organitzada i ciutadania) per crear “un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la natura”, i “fer de Catalunya i el món un lloc millor l’any 2030”.
El 21 de febrer de 2020, al Recinte modernista de Sant Pau, 33 organitzacions varen signar l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, per adherir-se a l’Aliança Catalunya 2030. ARCA va ser una de les entitats que va signar l'acord.
ARCA ha adquirit el compromís de treballar, com a entitat i a través dels seus projectes, per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.