L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Teresa Colell, directora de l'Escola Agrària de l'Empordà.
Llegir més..
Josep Dadon - responsable de Desenvolupament Rural del DARP
L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Josep Dadon, responsable de Desenvolupament Rural del DARP.
La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Raquel Serrat, ramadera.
La silvopastura és una bona excusa per a recuperar espais oberts pasturables, per a minimitzar el risc d’incendis forestals i per a promoure la col·laboració públic-privada. En parlem amb Pere Domenech, ramader.
Llegir més..
Àngels Guiteras - gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura
La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Àngels Guiteras, gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura, entitat que està liderant el projecte ENFOCC.
La silvopastura és una bona excusa per a recuperar espais oberts pasturables, per a minimitzar el risc d’incendis forestals i per a promoure la col·laboració públic-privada. En parlem amb Guillem Martí, ramader i pastor.
La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors.
El GAL Cévennes, com els altres 300 Grups d'Acció Local de França, acompanya els promotors de projectes en el muntatge i el seguiment de les seves candidatures, i s'encarrega de la gestió administrativa i financera del programa LEADER. El GAL Cévennes és un territori estructurat de 7 mancomunitats i 1 comunitat urbana, que té com a objectiu acompanyar i impulsar projectes innovadors que afavoreixen la creació de xarxes entre els actors del desenvolupament rural. Parlem amb Georges Zinsstag, membre del GAL Cévennes, sobre la silvopastura i la xarxa de cooperació, intercanvis i millores establerta entre diferents territoris a escala transnacional.
Llegir més..
Joan Moret - ramader i president de la Federació d'Associacions de Criadors de Cavall Pirinenc Català
La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. No obstant això, per tal de dur a terme aquesta activitat, calen esforços tècnics i una certa inversió econòmica per part de les administracions competents que posi aquestes zones de silvopastura en unes condicions adequades per a l'òptima pràctica d'aquesta. Parlem amb Joan Moret, ramader i president de la Federació d'Associacions de Criadors de Cavall Pirinenc Català, sobre la silvopastura, els avantatges que se'n desprenen i les limitacions que actualment condicionen aquesta pràctica.
Llegir més..
Guillem Canaleta - tècnic de projectes de la Fundació Pau Costa
La ramaderia extensiva és una pràctica tradicional que aporta importants beneficis a la societat (la conservació del paisatge, la gestió del risc d’incendis forestals i la producció de carn i làctics de gran qualitat). Actualment, però, la presència de ramats cada vegada és més escassa i aquest fet comporta la formació de masses forestals més propenses als incendis i a la seva propagació. Per això, la presència de ramats en zones forestals ha esdevingut un interès compartit per propietaris, ramaders, cossos de bombers, agents rurals i establiments que volen oferir als seus clients productes agroalimentaris amb un valor afegit. Aquesta simbiosi va motivar el naixement del projecte 'Ramats de Foc'. Parlem amb Guillem Canaleta, tècnic de projectes de la Fundació Pau Costa, sobre el projecte 'Ramats de Foc', la conservació del paisatge i la importància de la prevenció dels incendis forestals al territori.
Llegir més..
Ramon Roca - president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Ramon Roca, president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, sobre els reptes que ha de donar resposta l'Agenda Rural Catalana.
Llegir més..
Lluís Soler - president de l'Associació Catalana de Municipis
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Lluís Soler, president de l'Associació Catalana de Municipis, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana.
Llegir més..
Mario Urrea - president de l'Associació de Micropobles de Catalunya
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Mario Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana.
Llegir més..
Ester Manzano i Peláez - Directora General d’Administració Digital
Abans de la pandèmia, la Generalitat estava definint el seu model propi de teletreball. Una iniciativa que s'ha vist reforçada amb el "Decret 77/2020", que regula el teletreball per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms de forma permanent i que, a la vegada, porta associat un canvi cultural. Parlem amb Ester Manzano i Peláez, Directora General d’Administració Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, sobre el present i futur del teletreball al nostre país, i del canvi de paradigma que està suposant.
Avui ens apropem a "La Fàbrica", un espai de coworking nascut el 2010 per donar una segona vida a l’antiga fàbrica d’embotits de Josep Maria Altimir. Parlem amb Anna Cabeza i David Altimir, impulsors d’aquesta iniciativa que auto defineixen com "un recinte d’empreses creatives".