"Un dels punts forts del programa Leader és que es desplega en zones d’entrada poc competitives, econòmicament parlant"
Maria Costa Ferrer és impulsora del projecte ‘L’Escairador’ i beneficiaria del programa Leader. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'estat estat del seu projecte, com va decidir participar del programa Leader, i li preguntem com hauria de ser el programa en el futur.
Com vau decidir participar del programa Leader?
Feia anys que sentíem a parlar d’aquests programes i coneixíem alguns projectes que hi havien participat. Però no sabíem exactament en què consistien, ni com hi podies accedir.
Quan vàrem començar a gestar la idea d’emprendre el projecte de l’Escairador, entre molts altres anàlisis, vàrem fer un pla de negoci per valorar-ne la viabilitat. I va ser quan vàrem aprofundir amb el tema dels Leader per conèixer millor en què consistien aquests programes i si hi podíem encaixar. D’entrada, l’equip tècnic del Grup d’Acció Local de la Catalunya Central, ja ens va atendre molt bé. Ens van explicar el funcionament, requisits, etc. I ens van animar a participar-hi.
Com us ha beneficiat el programa Leader?
En el nostre cas, ens ho vàrem plantejar com un ajut que contribuiria a recuperar una part de la inversió més ràpidament. I això ens ha permès poder seguir invertint i implementant fases que teníem planificades per més endavant.
Som un projecte familiar, sense socis capitalistes, que hem emprès un projecte agroalimentari, com aquell qui diu des de zero. Poder comptar amb aquest retorn ens ha donat solvència per seguir consolidant el projecte, amb la mateixa filosofia familiar.
Amb dos anys de vida hem pogut incorporar una nova línia de productes de molineria. I anem camí de la tercera, de productes derivats amb més valor afegit.
Quins punts forts considereu que té el programa Leader?
Destacaríem el fet de que és un programa que es desplega en zones d’entrada poc competitives, econòmicament parlant. Que fomenta la implementació o desenvolupament de projectes en territoris que en les darreres dècades han patit despoblament, pèrdua d’activitat econòmica, que sovint han quedat enrere amb desplegament de serveis, infraestructures, etc.
És un tipus de discriminació positiva, que hauria de contribuir a l’arrelament de població en el territori, o fins i tot atraure’n de nova. Ja no només pels llocs de treball que es poden generar directa o indirectament, sinó també millorant l’oferta global del territori, contribuint a convertir les zones rurals, en ecosistemes amb una bona oferta de serveis, activitats, infraestructures, etc. És a dir, una autèntica qualitat de vida. Més enllà dels tòpics de paisatge, bellesa i tranquil·litat.
Quins punts febles considereu que té el programa Leader?
Punt feble o no, sÍ que resulta sorprenent que sovint projectes especialment agroalimentaris, que podrien ser uns perfectes candidats a acollir-se a un programa Leader, en queden fora. I n’entren d’altres, que potser l’únic atribut que tenen en comú amb la filosofia Leader és pertànyer precisament a una zona Leader. Que no sempre significa ser d’un municipi rural o especialment desfavorit.
També en ocasions, el programa té fama de ser feixuc a nivell de burocràcia, preparació de documentació, etc. Certament, cal ser una mica organitzat i previsor. Però aquest aspecte no hauria de ser un impediment per acollir-se al programa. Potser caldria fer caure el mite “de el que m’aporta, no em compensa la feina que em dona”.
Com creieu que hauria de ser el programa Leader en un futur?
Sense cap mena de dubte ens agradaria que “seguís sent”. És a dir, que es mantingui el programa, que es continuï apostant per desenvolupar aquestes zones rurals, que de manera natural amb els anys han perdut serveis, han deixat de ser competitives, i atractives per viure-hi.
Ens agradaria, si fos possible, que el programa fes un millor anàlisis de les zones. Cada territori té les seves singularitats, necessitats i potencialitats. Amb un millor coneixement es podria contribuir a potenciar projectes més singulars, estratègics i competitius. Fomentar més la cooperació i el treball en xarxa entre projectes, per construir territoris més forts i cohesionats.