Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Si algun aspecte distingeix l’aplicació de Leader a Catalunya són els projectes de cooperació"

Laura Dalmau és Subdirectora general de Planificació Rural de la Secretaria d’Agenda Rural, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre els trets distintius de la metodologia Leader a Catalunya, per a què ha servit, i quina és la clau d'èxit d'aquesta metodologia. A més, Dalmau té clar que "l’aplicació dels set principis de Leader ha de continuar sent el nucli essencial per mantenir i incrementar-ne el seu valor afegit".

Laura Dalmau, Subdirectora general de Planificació Rural de la Secretaria d’Agenda Rural, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural..
Laura Dalmau, Subdirectora general de Planificació Rural de la Secretaria d’Agenda Rural, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Quins són els trets distintius de la metodologia Leader a Catalunya després d’aquests 30 anys?

La metodologia Leader a Catalunya s’ha caracteritzat fins ara per promoure l'activitat econòmica de les zones rurals, aconseguint una elevada mobilització d'agents i una diversitat creixent de promotors i de tipologia de projectes. La generació de projectes s'ha afavorit amb la proximitat del programa al territori, aportant alhora confiança i una gestió eficient.   

Però si algun aspecte distingeix l’aplicació de Leader a Catalunya són els projectes de cooperació. La cooperació Leader a Catalunya ha estat una eina efectiva per a dinamitzar el territori des d'aspectes com la promoció, la formació, l’assessorament, la comunicació entre empreses i el contacte amb altres grups, permetent l’assoliment de les estratègies de desenvolupament local (EDL) definides pels grups. S'han treballat temàtiques específiques i transversals, destacant l'ocupació juvenil, l'emprenedoria i la sostenibilitat ambiental en diferents àmbits.

També en destacaria la capacitat de treball en xarxa, a través d’ARCA que ha aconseguit estratègicament dinamitzar, coordinar i representar els grups catalans davant d'ens i institucions d'àmbit català, estatal i internacional.

 

Per a què diríeu que ha servit la metodologia Leader aquests últims 30 anys?

L’impacte i el valor afegit de la metodologia Leader són clars alhora de fer balanç amb més de 7.800 projectes, un ajut total de més 285 MEUR i una inversió a les zones rurals de Catalunya de més de 1.100 MEUR, però en destacaria la coordinació i cooperació entre els grups d’acció local i altres agents encarregats de la promoció i dinamització econòmica, creant sinergies que han millorat l'abast i la intensitat dels impactes.

En aquest sentit, la metodologia Leader ha resultat un factor d'èxit per a la mobilització d'agents, per orientar i garantir la qualitat dels projectes. El punt fort de Leader és el coneixement de les necessitats de la zona i l'assessorament personalitzat en la fase de concepció i de tramitació dels projectes.

Al llarg dels 30 anys, el Leader a casa nostra s’ha donat a conèixer a través dels bons resultats, mitjançant la importància de potenciar la divulgació dels resultats i donar-los visibilitat per millorar el grau d'acollida.

 

Quina és la clau d’èxit de la metodologia Leader per al desenvolupament rural?

Els ingredients d’èxit d’aquesta metodologia són simples: es tracta d’aplicar els 7 principis del Leader, que asseguren la seva correcta implementació i li donen el valor afegit a les actuacions desenvolupades. Per tant, estem parlant d’un enfocament ascendent, liderat per grups d’acció local, formats per representants públics i privats en que cap grup d’interès controla la presa de decisions, que desenvolupen unes estratègies integrades,  que donen suport a la creació de xarxes, a solucions innovadores i a la cooperació amb actors territorials.

Des dels grups d’acció local es gestionen ajuts públics amb un elevat grau d’autonomia, amb flexibilitat i responsabilitat, com a grans actius del Leader.  

 

Què proposaríeu per la bona continuïtat de la metodologia Leader? 

Aquests 30 anys ens han servit per tenir un Leader a Catalunya molt madur, i això permet en el futur afrontar desafiaments locals i globals cada vegada més complexos, com per exemple, l’adaptació climàtica, el despoblament, la digitalització, etc. Però les estratègies cada cop més transversals i globals s’han d’afrontar amb un pressupost suficient per obtenir bons resultats, i per això és necessària la participació d’altres fons estructurals en aquesta metodologia.

Per altra banda, l’aplicació dels set principis de Leader ha de continuar sent el nucli essencial per mantenir i incrementar-ne el seu valor afegit.

També és necessari que els reglaments europeus ens ajudin a simplificar la gestió dels ajuts i els sistemes de control per tal d’alliberar als grups per a realitzar les tasques més importants com l’animació, l’aprenentatge i la comunicació.