Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Leader necessita rejovenir i reinventar-se per al futur"

Yves Champetier va ser el coordinador de la xarxa europea Leader I i Leader 2 de 1992 a l'any 2000. Des de llavors, ha estat involucrat en FARNET (xarxa de territoris dependents de la pesca i l'aqüicultura), en la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural, així com en la implementació d'enfocaments similars a Tunísia i Amèrica Llatina. És membre de la Junta Directiva de l'Associació Europea d'Informació sobre Desenvolupament Local (AEIDL).

Yves Champetier va ser el coordinador de la xarxa europea Leader I i Leader 2 de 1992 a l'any 2000.
Yves Champetier va ser el coordinador de la xarxa europea Leader I i Leader 2 de 1992 a l'any 2000

Quina és la seva vinculació amb el programa Leader? Com recordeu els orígens del programa Leader?

Durant 45 anys he estat involucrat en el desenvolupament local en àrees rurals, en accions que abans de Leader eren presagis del que hauria de fer-se per a estimular i donar suport a la reactivació d'iniciatives en àrees rurals. Tot això va començar en la dècada de 1980 per iniciativa del Fons Social Europeu, especialment als Pirineus francesos, permetent experimentar en particular les dimensions: suport a iniciativa local, partenariat local, i enfocament de baix cap amunt. La dimensió de la cooperació transfronterera també estava fent els seus primers passos. Recordo haver participat en aquests anys en diverses trobades o jornades de formació d'"agents de desenvolupament" a Catalunya, així com en múltiples intercanvis europeus entorn de tots aquests temes.

I durant aquests 30 últims anys, he estat involucrat a Leader d'una manera o una altra. L'acte de naixement de Leader va ser el 19 de març de 1991, i va ser a principis de 1992 quan em vaig incorporar a Brussel·les i a la AEIDL (Associació Europea d'Informació sobre Desenvolupament Local) a la qual la Comissió Europea acabava d'encomanar la coordinació de la xarxa europea Leader. Durant 8 anys, vaig tenir la immensa oportunitat de liderar aquesta xarxa, inicialment composta per 217 territoris, i posteriorment (Leader II) de 906. Un moment d'efervescència, una creativitat sense igual, una "revolució", diem sovint a Espanya!


Com ha evolucionat el programa Leader durant aquests últims 30 anys?

En poc temps, Leader, símbol d'innovació, s'ha convertir i continua sent avui dia el referent de la intervenció europea en el desenvolupament local en les zones rurals. Els avanços realitzats són impressionants, des d'una “Iniciativa Comunitària” que inicialment es referia a un nombre relativament limitat de territoris, una mica més de 200, hem passat a un enfocament que abasta gairebé la totalitat de les zones rurals de la Unió, al voltant de 3000 i, a través de similars enfocaments, gairebé totes les zones costaneres (xarxa FARNET) així com un cert nombre de territoris i districtes urbans.
Amb un pressupost relativament modest en relació amb la política de desenvolupament rural, i per descomptat molt més modest en relació amb el pressupost de la PAC, Leader manté una imatge molt sòlida i estic encantat per això.
I, no obstant això, Leader, que només té 30 anys, amb massa freqüència, ha envellit abans d'hora! S'ha posat rígid. La capacitat d'iniciativa i innovació es veu obstaculitzada pel desig d'abastar tots els territoris, es donin o no les condicions adequades, i per les limitacions administratives, que han augmentat d'un període de programació a un altre. Els procediments tenen prioritat sobre el projecte!
Malgrat tot això, no subestimo els esforços aquí i allà, en particular a Catalunya, per a aprofitar al màxim el potencial de Leader. Per exemple, l'èmfasi posat a la seva Regió en la necessitat de cooperació entre territoris és un important valor afegit que hauria d'adoptar-se en moltes regions d'Europa.


Quins són els trets distintius que aporta el programa Leader al desenvolupament rural?

Va ser de manera col·lectiva amb els grups locals que vam poder qualificar millor quins van ser els ingredients de l'èxit de Leader. Es van destacar les set "especificitats", les "característiques distintives" de l'enfocament Leader en comparació amb altres polítiques, ben conegudes per tots els equips Leader: 1. enfocament territorial; 2. enfocament de baix cap amunt; 3. associació públic-privada reunida en un grup d'acció local (GAL), amb la particularitat que cap mena de soci (públic, privat, associatiu) pot ser majoritari, 4. enfocament multisectorial integrat; 5. innovació; 6. establiment de xarxes i cooperació entre territoris 7. gestió local del finançament (aquesta especificitat, sens dubte la més inquietant per a molts Estats membres, es va oblidar molt, molt ràpidament. No obstant això, havia exercit un paper important en la reactivació de les iniciatives que van caracteritzar els primers anys del programa).
Recordem el desig, expressat en 1996 en la primera declaració de Cork, de generalitzar aquest enfocament en les noves polítiques rurals. Hem recorregut un llarg camí, però estem molt lluny, estem molt, molt lluny de la voluntat llavors expressada.


Què proposaríeu per a la bona continuïtat del programa Leader?

No m'agrada en absolut el terme "bona continuïtat"! No es tracta de continuar amb Leader, es tracta de reinventar-lo!
Es tracta de reinventar-lo perquè el món ha canviat, està profundament sacsejat per múltiples crisis que es creuen i se sumen: la crisi de la COVID que ha afeblit a múltiples empreses, però sobretot a múltiples poblacions, crisi climàtica, la deterioració accelerada de la biodiversitat, enormes fractures socials i territorials, preocupants crisis democràtiques.
El marc polític està profundament commogut. Europa, és cert que ha estat capaç de reaccionar, però tard: encara és molt fràgil, però el Pacte Verd, la visió a llarg termini per a les zones rurals, recentment publicada, els impressionants plans d'estímul són sens dubte un canvi de joc i obren una altra etapa de la construcció europea. Per fi, Espanya es mobilitza per a enfrontar els desafiaments demogràfics en les zones rurals. I Catalunya serà una de les primeres regions a tenir una veritable agenda rural.


Estaran totes aquestes polítiques a l'altura dels desafiaments? Hi haurà lideratges, voluntats polítiques suficients en el moment de la implementació per a respectar els compromisos? Contribuirà realment la nova PAC (més del 30% del pressupost europeu!) al Pacte Verd?

De qualsevol manera, res serà realment possible si els ciutadans no es mobilitzen, i Leader pot ser el mitjà!
Per a això Leader necessita una cura termal per a reinventar-se malgrat que només té 30 anys!Una cura termal no només pels grups d’acció local, els seus equips, les seves juntes directives, sinó també i sobretot per les autoritats de gestió i les auditories que siguin regionals, nacionals o europees. Afortunadament, a Catalunya teniu excel·lents balnearis per a ajudar a recuperar o reforçar el to, el dinamisme, la flexibilitat, l'obertura.
No feu de Leader una finestreta única... les administracions més tradicionals poden encarregar-se d'això.
Leader ha de ser un “hub”, un fab-lab”, una “bauhaus”, un lloc de democràcia quotidiana on tots els que actuen, imaginen i construeixen el futur es creuen, cooperen, creen sinergies. Un Leader reinventat també significa contribuir a reconstruir el projecte europeu amb els ciutadans, des dels territoris, entorn dels valors d'obertura, inclusió, solidaritat, ecologia...! Des de Catalunya i Espanya, inspireu-nos!