Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya - ADRINOC

Territori

L’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC actua a les comarques de la Garrotxa (tota la comarca), l’Alt Empordà (44 municipis), Osona (6 municipis), el Pla de l’Estany (2 municipi), la Selva (6 municipis) i el Gironès (4 municipis). Aquest extens territori situat a la zona Nord-Oriental de Catalunya comprèn una diversitat àmplia de paisatges eminentment muntanyosos amb grans extensions de massa natural que connecten tot el territori. Gran part d’aquests espais, un 40%, es troba sota una figura de protecció especial que regula els seus usos i serveis. Per altra banda, també ens trobem amb un territori gestionat a nivell forestal i agrícola, tret que li atorga una gran personalitat paisatgística.

Pel que fa a l’activitat econòmica, aquest àmbit territorial té un predomini del sector serveis i, en segon lloc, de la indústria formada majoritàriament per petita i mitjana empresa que donen estabilitat i solidesa a l’economia local. S’observa, també, que l’activitat econòmica es concentra en punts específics del territori d’elevada densitat de població i propera a les principals infraestructures de comunicació. Així, es pot considerar que la necessitat del territori és la diversificació econòmica per tal de contrarestar l’elevat grau d’especialització de determinades activitats del sector agroalimentari i l’atomització de l’activitat en indrets específics del territori.

Estratègia

L’objectiu general de l’estratègia d’ADRINOC és el benestar de les persones com a motor de la transformació del món rural. Amb aquest objectiu es realitzaran accions, de caràcter individual o associatiu, públic o privat, que ajudin a desenvolupar canvis a nivell social, econòmic i ambiental del món rural. Es treballarà des de diferents àmbits, però sempre posant en un lloc prioritari les persones que viuen al territori i el seu benestar.

L’Associació es proposa desenvolupar aquest objectiu a través de set eixos d’actuació: 

 • En primer lloc, es vol afavorir el relleu generacional rural tant en el sector primari com als altres sectors professionals per garantir l’ocupació i els serveis bàsics.
 • Com a segon eix, amb l’objectiu de contribuir al benestar econòmic, social, ambiental i incentivar l’oci, la cultura i el patrimoni del territori, es donarà suport a les iniciatives del territori que fomentin estructures comunes, la cooperació i projectes col·lectius.
 • En tercer lloc, es vol contribuir a reforçar la imatge del món rural, la cohesió social i la identitat per aconseguir un món rural empoderat i resilient.
 • En quart lloc, es contribuirà a la preservació del medi ambient i l’adaptació al canvi climàtic d’una forma transversal a totes les actuacions plantejades.
 • Com a cinquè eix, s’intentarà potenciar la innovació en el territori i es contribuirà a la creació i la consolidació de sectors empresarials innovadors i de nova ocupació com la gestió forestal, sectors energètics verds i innovació tècnica.
 • En sisè lloc, es promourà la millora de la rendibilitat empresarial del món rural, donant suport a la transformació, distribució i comercialització dels productes i fomentant l’estalvi energètic.
 • En setè lloc, es vol treballar per augmentar el suport i acompanyament de forma estructural i fomentar la cooperació público-privada

Interessos de cooperació

 • Relleu generacional rural.
 • Qualitat de vida i benestar de la població rural.
 • Adaptació al canvi climàtic.
 • Valorització del paisatge i el patrimoni natural.
 • Innovació en sectors tradicionals com l’agroindústria i el turisme.
 • Millora de la rendibilitat empresarial.

Àmbit territorial

Garrotxa: Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, les Planes d'Hostoles, les Preses, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Tortellà, la Vall de Bianya i la Vall d'en Bas.

Alt Empordà: Agullana, Albanyà, Bàscara, Borrassà, Biure, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Colera, Darnius, El Port de la Selva, Espolla, Garrigàs, Garriguella, La Selva de Mar, la Vajol, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Pau, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Saus, Camallera i Llampaies, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür.

Osona: Espinelves, L’Esquirol, Rupit i Pruit, Tavèrnoles, Tavertet i Vilanova de Sau.

Pla de l’Estany: Crespià i Sant Miquel de Campmajor.

Selva: Brunyola i Sant Martí Sapresa, Susqueda, Osor, Amer, la Cellera de Ter i Sant Julià del Llor i Bonmatí.

Gironès: Canet d’Adri, Sant Gregori, Sant Martí de Llémena i Viladasens.