Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

Territori

L’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura actua a la comarca del Ripollès i inclou vuit municipis del nord de la comarca d’Osona, de la subcomarca de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Aquest territori rural i de muntanya s’estén pel Pirineu, el Prepirineu i la Serralada Transversal i s’estructura al voltant de l’alta vall del Ter. La zona nord, més muntanyosa i amb uns majors desnivells, contrasta amb la zona prepirinenca de la meitat sud, força més planera. Aquesta transició aporta uns recursos naturals i paisatgístics molt diversos que representen un gran valor per al territori.

El sector primari compta amb una producció diversificada, on destaca, especialment al Ripollès, la cria de bestiar. La tradició industrial és també reconeguda, així com el turisme, amb una llarga tradició a la zona, especialment a la vessant pirinenca, però també a la resta del territori, on s’estan generant noves propostes, orientades sobretot al patrimoni cultural i natural.

Estratègia

L’estratègia té com a principal objectiu la millora del benestar de les persones del territori fonamentada a treballar per un futur integrador, sostenible i intel·ligent.

Per aconseguir aquest objectiu general, l’Associació vol dirigir els esforços en tres àmbits: treballar per la mitigació i adaptació al canvi climàtic, i el foment de l’economia circular; incentivar la innovació, el dinamisme empresarial i l’emprenedoria, i promoure l’equilibri territorial i la cohesió social.

Pel que fa a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, l’Associació vol fomentar l’ús d’energies renovables, posant especial èmfasi en l’aprofitament de la biomassa forestal com a 
font d’energia que prové del propi territori. En el mateix sentit, es volen promoure l’estalvi i l’eficiència energètica, la reducció de la dependència de fonts energètiques foranes, així com incentivar l’economia circular creant oportunitats d’ocupació en el propi territori. En aquest mateix sentit, es proposen altres accions com la dinamització d’una xarxa d’agents econòmics que esdevinguin prescriptors del territori i de la seva gestió sostenible, la promoció dels productes locals de qualitat i de la cuina tradicional de muntanya vinculada a la pagesia, i la conservació del patrimoni natural i cultural.

En l’àmbit del foment de la innovació, el dinamisme empresarial i l’emprenedoria, esdevé indispensable la millora d’infraestructures i serveis, així com incentivar la recerca i la transferència del coneixement. L’estratègia també preveu promoure i facilitar el traspàs i/o el relleu generacional de les empreses del territori, donar suport específicament a microempreses i PIMES, prestar acompanyament en els processos d’emprenedoria, així com crear i consolidar xarxes empresarials.

Per últim, l’Associació vol vetllar per l’equilibri demogràfic i la millora de la qualitat de vida i la cohesió social. Per fer-ho, es proposen diferents objectius concrets. Es vol treballar específicament en el retorn dels joves i a facilitar l’accés a l’habitatge en nuclis rurals i masies. També es vol millorar l’atenció a les persones grans i dependents. L’Associació també es marca la fita d’esdevenir un territori educador, treballar per aconseguir que les TIC arribin arreu i penetrin en la societat, i finalment, promoure processos d’apoderament en el medi rural amb perspectiva de gènere.

Interessos de cooperació

  • Efciència i comptabilitat energètica, canvi climàtic i gestió forestal
  • Sector agroalimentari
  • Turisme i gastronomia
  • Recuperació d’oficis artesans
  • Espais d’interès natural i protegits 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Ripollès: Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona del Ripollès i Vilallonga de Ter.

Osona: Montesquiu, Orís, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà.