Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Territori

El Consorci Grup d’Acció Local Noguera - Segrià Nord actua a la Noguera i en sis municipis del nord de la comarca del Segrià. Aquesta zona territorial es divideix paisatgísticament en dues parts diferenciades: el nord, amb el Montsec a les portes del Prepirineu, i la plana del sud, ocupada per terres de cultiu, d’horta i de secà en les quals destaquen els cultius d’arbres fruiters i cereals.

Els sectors econòmics més importants són l’agrícola, en expansió gràcies a les infraestructures de regadiu, i el turístic, que compta amb nombroses possibilitats, especialment les vinculades al patrimoni natural i paisatgístic del Montsec, i al seu cel, que ha estat certificat com a "Reserva Starlight".

El territori té també la particularitat de ser limítrof amb la capital de província i la seva àrea d’influència, i de trobar-se molt a prop d’infraestructures de comunicació com l’estació d’AVE Lleida – Pirineus i l’aeroport d’Alguaire.

Un altre factor que pot tenir efectes sobre les possibilitats de dinamització és l’elevada taxa d’envelliment i un índex de despoblament important en determinats nuclis de població que afecta particularment les franges d’edat més joves, i en especial, els joves formats i amb més talent, motivat en gran mesura per les oportunitats que els ofereix la ciutat.

Estratègia

L’eix sobre el qual es desenvolupa l’estratègia del Consorci és el de promoure una cultura basada en la valoració dels propis recursos, la seva gent i les seves oportunitats. L’objectiu és generar autoestima pel territori, donar-li valor i fer aflorar totes les seves potencialitats, donar-les a conèixer i convertir-les en motor de dinamització. Aquest objectiu serà abordable 
i desenvolupat a partir del treball de diferents línies d’acció: el foment i l’acompanyament de la cultura emprenedora, i el suport a la consolidació d’empreses; la dinamització del turisme; la transformació i la comercialització dels productes agroalimentaris, i el treball per al retorn dels joves.

Pel que fa al foment a la creació i consolidació d’empreses al territori, es donarà suport a 
les empreses que han demostrat la seva viabilitat per tal d’assegurar-ne la consolidació; es fomentarà la cultura emprenedora i es posaran de relleu les oportunitats territorials per possibilitar la creació de noves empreses, i, finalment, es treballarà per sensibilitzar l’empresariat i la població en general sobre el canvi climàtic i la preservació dels recursos naturals, com a mesures per optimitzar l’eficiència i assegurar la sostenibilitat econòmica i ambiental de les activitats.

En segon lloc, els esforços se centraran en la dinamització del turisme, parant especial esment a generar activitats respectuoses amb el medi ambient. En aquest sentit, el Consorci considera que cal treballar per generar sinergies amb altres sectors, com l’agroalimentari, i per promoure els recursos vinculats al patrimoni natural, històric, gastronòmic i, en particular, totes les possibilitats lligades a la certificació com a “Destí turístic Starlight” i com a “Reserva Starlight”.

En tercer lloc, pel que fa als productes agroalimentaris, es treballarà específicament perquè augmenti la transformació de les produccions al propi territori i la seva comercialització. En aquest sentit, cal afavorir totes les possibilitats de venda directa o de proximitat, i aprofitar la proximitat amb la capital comarcal com a centre de consum.

I finalment, es treballarà per tal de possibilitar el retorn dels joves al món rural a partir d’estratègies com promoure el coneixement i el sentiment de pertinença i estima cap al territori, el foment de la cultura emprenedora des dels centres educatius, i la visibilització de les oportunitats laborals i d’emprenedoria entre els joves amb estudis superiors.

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria i consolidació d’empreses
  • Astroturisme i altre turisme actiu i de natura, gastronòmic i d’experiències
  • Producte local i millora de la comercialització
  • Sinergies entre el sector agroalimentari i turístic
  • Eficiència energètica
  • Retorn de joves, inserció laboral i arrelament juvenil 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Noguera: Àger, Albesa, Algerri, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, Balaguer, la Baronia de Rialb, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Cabanabona, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Tiurana, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de l’Aguda i Vilanova de Meià.

Segrià: Alfarràs, Alguaire, Almenar, Corbins, la Portella i Vilanova de la Barca.