Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Territori
El Consorci Grup d’Acció Local Noguera - Segrià Nord actua a la Noguera i en sis municipis del nord de la comarca del Segrià. Aquesta zona territorial es divideix paisatgísticament en dues parts diferenciades: el nord, amb el Montsec a les portes del Prepirineu, i la plana del sud, ocupada per terres de cultiu, d’horta i de secà en les quals destaquen els cultius d’arbres fruiters i cereals.
Els sectors econòmics més importants són l’agrícola, en expansió gràcies a les infraestructures de regadiu, i el turístic, que compta amb nombroses possibilitats, especialment les vinculades al patrimoni natural i paisatgístic del Montsec, i al seu cel, que ha estat certificat com a "Reserva Starlight".
El territori té també la particularitat de ser limítrof amb la capital de província i la seva àrea d’influència, i de trobar-se molt a prop d’infraestructures de comunicació com l’estació d’AVE Lleida – Pirineus i l’aeroport d’Alguaire.
Un altre factor que pot tenir efectes sobre les possibilitats de dinamització és l’elevada taxa d’envelliment i un índex de despoblament important en determinats nuclis de població que afecta particularment les franges d’edat més joves, i en especial, els joves formats i amb més talent, motivat en gran mesura per les oportunitats que els ofereix la ciutat.
Estratègia
La planificació estratègica del GAL NSN pretén la fixació de la població i el desenvolupament local de l’àmbit, mitjançant la creació de riquesa i la consolidació de l’economia i la millora de la qualitat de vida de les persones.
El punt principal de l’estratègia del Consorci és el manteniment de la població rural com a mesura de conservació de l’equilibri territorial, mitjançant la diversificació i dinamització econòmica de les zones rurals, donant suport a les activitats econòmiques i l’emprenedoria que incrementin les rendes en aquests territoris, i contribueixin a la creació de llocs de treball, i l’arrelament, retorn i desenvolupament econòmic i social dels joves, així com la defensa contra el canvi climàtic i el clima com a element integral de les estratègies de desenvolupament local.
El Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord es proposa desenvolupar aquest objectiu a través de cinc objectius específics. En primer lloc, es vol apostar per una millora en la transformació i comercialització del producte agroalimentari. Com a segon objectiu específic es vol treballar en la creació i consolidació d’empreses. El tercer objectiu és que pretén l’arrelament dels joves i el repoblament. Com a quart objectiu s’ha fixat en la dinamització del turisme i finalment, el cinquè objectiu vol treballar en l’economia dels recursos naturals i la mitigació del canvi climàtic.
En l’àmbit del producte agroalimentari el fet de promoure la transformació del producte en el mateix territori suposa un important factor d’innovació, que anirà complementat per la creació i compartició d’infraestructures i recursos, la potenciació de xarxa de distribució i comercialització i finalment una millora i promoció de la marca.
Pel que fa a l’àmbit de la creació i consolidació d’empreses s’aposta pel foment del relleu generacional a les empreses del territori així com la identificació i promoció de les oportunitats empresarials. També caldrà fomentar les empreses TIC i l’emprenedoria femenina.
En tercer lloc, pel que fa a l’arrelament dels joves i el repoblament, caldrà incidir i fomentar la cultura emprenedora; però també caldrà fer un treball sobre el foment de l’habitatge i incentivar els serveis a la població, sobretot els infants, cures i gent gran.
Pel que fa a la dinamització del turisme, caldrà fer una aposta pels serveis culturals i impulsar la descoberta i la posada en valor del patrimoni històric i natural del territori.
Finalment, en relació al punt de l’economia dels recursos naturals i mitigació del canvi climàtic caldrà una promoció de les energies renovables a escala local; desenvolupar accions de sostenibilitat o de posada en valor dels recursos naturals (en particular de la fusta) i aposta per una millora de l’eficiència energètica.
Pel que fa a les línies d’actuació que es desplegaran:
- LA1: Població i arrelament en àrees de muntanya.
- Projecte ODISSEU Jove
- Projecte VIURE A RURAL
- Foment de la cultura a les comarques de muntanya
- LA2: Territori innovador.
- Programa d’innovació i digitalització
- Nous àmbits de negoci
- Programa de cooperació empresarial
- Relleu generacional
- LA3: Transició ecològica.
- Programa de foment de l’economia circular.
- Programa d’impuls i suport a les energies renovables i a la transició energètica.
- Programa de foment de la mobilitat sostenible
- LA4: Economia rural i recursos endògens i de proximitat.
- Programa suport al sector agrari
- Programa de suport al producte agroalimentari local
- Programa de millora de l’aprofitament de recursos forestals
- Nou model turístic.
- LA Transversal: Governança.
Interessos de cooperació
- Emprenedoria i consolidació d’empreses (dones empresàries).
- Astroturisme i altre turisme actiu i de natura, turisme familiar, gastronòmic i d’experiències.
- Producte local agroalimentari.
- Sinergies entre el sector agroalimentari i turístic.
- Eficiència energètica.
- Retorn de joves, inserció laboral i arrelament juvenil.
- Emprenedoria a les escoles de primària.
Àmbit territorial
La Noguera: Àger, Albesa, Algerri, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Avellanes i Santa Linya, Balaguer, Baronia de Rialb, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Cabanabona, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, Sentiu de Sió, Térmens, Tiurana, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de l’Aguda i Vilanova de Meià.
Segrià: Alfarràs, Alguaire, Almenar, Corbins, Portella i Vilanova de la Barca.