Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

Territori

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp actua a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Baix Camp. Engloba també tres municipis de la comarca del Baix Penedès i quatre del Tarragonès.

El seu paisatge es caracteritza per la gran diversitat que configura el contrast entre les zones de plana i les muntanyes que les envolten. L’extensió de les àrees boscoses és elevada, tot i que el territori és eminentment agrícola, amb una important superfície de sòl cultivat on predomina el cereal, la vinya i l’olivera.

El patrimoni natural i cultural són també d’especial rellevància. Destaquen, en aquest sentit, les àrees declarades espais d’interès natural; i en patrimoni cultural, s’ha d’esmentar la sol·licitud del Priorat com a paisatge cultural amb la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, paisatge agrícola de muntanya mediterrània” a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El territori del Camp compta amb una important xarxa viària que garanteix la comunicació amb la resta de Catalunya, de l’Estat i d’Europa; a més, la presència del tren d’Alta Velocitat i l’aeroport de Reus generen un efecte d’atracció important des del punt de vista econòmic, ja que incentiven l’arribada d’inversions, especialment en l’àmbit productiu

Estratègia

L’estratègia del Camp es fonamenta en el desenvolupament d’un territori agrocultural. Això es tradueix en un seguit d’accions que han de permetre millorar la competitivitat de les empreses del territori, especialment les vinculades amb la indústria agroalimentària i el producte local, generar llocs de treball, i posar en valor la relació d’aquest producte amb el patrimoni paisatgístic, els recursos naturals i el patrimoni cultural.

D’aquesta manera, els objectius que es plantegen des del Consorci posen èmfasi en tres eixos. En primer lloc, s’incidirà a incrementar la competitivitat de la indústria agroalimentària i dels productes locals fomentant la innovació i la interrelació amb el paisatge natural i cultural, i estrenyent els vincles amb el sector turístic. En aquest sentit, es promouran les inversions per millorar la qualitat dels productes i la innovació, aquelles encaminades a optimitzar les estratègies de comercialització i les que impliquin estretir els vincles entre producte local i altres sectors com el turístic.

En segon lloc, es vol incidir a posar en valor el patrimoni paisatgístic i la seva interrelació amb el producte local i l’estratègia turística. També en relació amb aquest punt, es promourà la posada en valor dels recursos naturals, el seu aprofitament sostenible i, en general, totes aquelles accions que contribueixin a mitigar el canvi climàtic.

Finalment, es fomentarà l’emprenedoria, a través del desenvolupament d’estructures de suport per incentivar l’autoocupació especialment en joves i dones, i en sectors com l’agroalimentari, el turístic i l’artesà. Aquí es contemplen diferents accions, entre les quals destaquen el foment del viverisme o la cerca de noves fórmules de cooperació interempresarial.

A aquests tres eixos, els acompanyen accions transversals, com l’accés i ús de les TIC, el foment del cooperativisme i de la col·laboració entre sectors, així com la cooperació territorial en tots els àmbits estratègics esmentats

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria, promoció i investigació de productes locals
  • Activitats relacionades amb el paisatge
  • Canvi climàtic, eficiència energètica i parcs naturals
  • Retenció de joves i promoció del talent
  • Dones i accions de facilitació de la no discriminació d’accés al mercat laboral
  • Noves accions de suport al cooperativisme i impuls de la petita producció 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Alt Camp: Aiguamúrcia, Alcover, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, Figuerola del Camp, els Garidells, La Masó, El Milà, Montferri, Mont-ral, Nulles, el Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera, Puigpelat, la Riba, Querol, Rodonyà, el Rourell, Vallmoll, Valls, Vilabella i Vila-rodona.

Conca de Barberà: Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, l’Espluga de Francolí, Forès, Llorac, Montblanc, Passanant i Belltall, les Piles, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà de Comtat, Senan, Solivella, Vallclara, Vallfogona de Riucorb, Vilanova de Prades, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.

Priorat: Bellmunt del Priorat, la Bisbal de Falset, Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, Falset, la Figuera, Gratallops, els Guiamets, el Lloar, Marçà, Margalef, el Masroig, el Molar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, Torroja del Priorat, Ulldemolins, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.

Baix Camp: l’Albiol, l’Aleixar, Alforja, Arbolí, l’Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, la Febró, Maspujols, Prades, Pratdip, Riudecanyes, Riudecols, Vilanova d’Escornalbou i Vilaplana.

Baix Penedès: Bonastre, Masllorenç i el Montmell.

Tarragonès: Renau, Salomó, la Secuita i Vespella de Gaià.