Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci Leader Pirineu Occidental

Territori

El Consorci Leader Pirineu Occidental actua a les quatre comarques d’alta muntanya del Pirineu Occidental català: l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. Aquestes comarques s’estenen territorialment en un medi físic divers i de gran biodiversitat compost per boscos, rius, estanys, prats d’alta i mitja muntanya, i una orografia abrupta de serralades que arriben als 3.000 metres. Aquestes particularitats orogràfiques han ocasionat un poblament dispers, amb nuclis escassament poblats, especialment a les capçaleres de les valls.

Com a recursos i font d’activitat econòmica destaquen els boscos i els productes que en deriven; l’aigua i la neu, amb activitats vinculades als esports i el lleure, i a la indústria hidroelèctrica; i el patrimoni natural, cultural i paisatgístic. És igualment molt rellevant l’activitat ramadera, que ha conformat un paisatge de prats de dall i pastures, que conviuen amb zones arbrades i que actualment es troba en retrocés a causa de l’abandó de l’activitat.

Estratègia

L’estratègia que proposa el Consorci se centra en la dinamització del territori a partir d’un model de desenvolupament rural sostenible que es fonamenta en quatre línies bàsiques: la sostenibilitat de l’entorn i de les activitats que s’hi desenvolupen, la diversificació de l’economia rural, la promoció de les produccions locals i de qualitat, i el foment de la cooperació.

Pel que fa a la primera línia d’actuació, centrada en la sostenibilitat, els esforços es dirigiran a promoure dinàmiques i economies innovadores, responsables amb el territori i el medi, i que siguin compatibles amb la generació d’activitats econòmiques i laborals, i el manteniment de la qualitat de vida dels seus pobladors, especialment en els nuclis més petits i aïllats.

La segona línia té a veure amb la diversificació de l’economia rural, de la qual es deriven tot un conjunt d’elements fonamentals per al territori com ara l’arribada de població jove; el foment de la igualtat d’oportunitats en dones i també joves; la desestacionalització de les activitats econòmiques, especialment les vinculades al turisme, i la generació d’ocupació estable i de qualitat.

La tercera línia s’ocupa de la promoció de les produccions locals, de proximitat i de qualitat. En aquest sentit, es vol potenciar la promoció de productes agroalimentaris i no agroalimentaris d’alta qualitat artesanal i/o tradicional i la seva valorització, promovent el consum entre la població local i els visitants. Per complementar aquesta línia és fonamental impulsar el comerç de proximitat i el suport a l’activitat agrària, assegurant el relleu generacional i la diversificació econòmica lligada al sector primari; alhora que també es vol afavorir l’agroecologia i la recuperació de varietats locals, com una oportunitat de diferenciació territorial.

Finalment, la quarta línia, que fa referència al foment de la cooperació a nivell local, regional, nacional i transnacional, contempla la promoció de la cooperació i l’associacionisme a nivell local i entre diferents sectors; la formació, la innovació i la transferència de coneixements, 
i la participació i impuls de projectes de cooperació d’acord amb les línies estratègiques del Consorci. En aquest sentit, es plantegen accions específiques com el foment de la participació ciutadana, l’impuls de projectes turístics basats en el patrimoni cultural tangible i intangible, i la participació en projectes transfronterers.

Interessos de cooperació

  • Desenvolupament sostenible en zones d’especial protecció mediambiental
  • Retorn de joves i inserció laboral
  • Ocupació i emprenedoria
  • Promoció dels productes locals de qualitat
  • Patrimoni cultural i natural: patrimoni artístic i literari, patrimoni històric, patrimoni etnogràfic, patrimoni arquitectònic, gastronomia, patrimoni intangible... 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Alta Ribagorça: el Pont de Suert, la Vall de Boí i Vilaller.

Pallars Jussà: Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, la Pobla de Segur, la Torre de Cabdella, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn i Tremp.

Pallars Sobirà: Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Espot, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, la Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós.

Vall d’Aran: Arres, Bausen, Bossòst, Canejan, Es Bòrdes, Les, Naut Aran, Vielha e Mijaran i Vilamòs.