Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

Territori

El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central actua a les comarques de la Segarra (19 municipis), el Solsonès (17 municipis), l’Anoia (19 municipis), el Bages (6 municipis) i l’Alt Penedès (1 municipi).

Físicament, els municipis del Consorci s’estenen pels altiplans de la Catalunya Central fins el Prepirineu del Solsonès cap al nord i les vinyes del Penedès i Anoia sud. Amb un caràcter eminentment agrícola en general i forestal sobretot a la part septentrional i amb una dedicació important al sector agrari. La superfícies agrària útil és d’unes 115.000 hectàrees (un 43% del territori) i hi ha un total de 134 indústries agroalimentàries. El 8,4 % de la població treballa en el sector agrari, un percentatge elevat si es compara amb la resta de Catalunya, i fins i tot, amb moltes altres zones rurals.

Un 23 % de la superfície total està inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. D’aquestes, una quarta part corresponen a les valls estepàries dels rius Sió i Llobregós. I un 58 % del territori està ocupat per massa boscosa, especialment important a la comarca del Solsonès, on alguns municipis tenen una proporció elevada de superfície forestal ordenada.

Pel que fa al poblament, podem veure també que actualment només 36 dels municipis superen els 200 habitants, i 18 els 500. Això es multiplica en unitats de població, on moltes d’elles ronden poques dotzenes d’habitants, i en moltes zones l’habitatge es caracteritza per la presència de les masies.

Pel que fa a l’activitat econòmica, aquest àmbit territorial té un teixit industrial tradicional i consolidat, mentre que el major dinamisme es concentra en  el sector serveis; s’observa, també,  que les activitats econòmiques es concentren en les viles que actuen com a capitals comarcals o centres d’atracció subcomarcals.

Estratègia

L’objectiu general de l’estratègia és posar en valor l’atractiu rural del territori i dinamitzar unes línies d’actuacions que posin en relleu els seus principals reptes rurals des d’un esforç participatiu, mobilitzant recursos i generant riquesa. La Catalunya central representa una ruralitat viva i capdavantera, té el seu propi rol, i una personalitat i perspectiva pròpia.

Els objectius específics que es pretenen assolir per desplegar l’objectiu general són:

  • Retenció de la població rural i captació de noves persones pobladores
    Fomentar l'accés a l'habitatge en l'entorn rural: afavorint noves fórmules i models alternatius d’accés a l'habitatge, mobilitzant habitatge rural en desús i disposar d’un espai “d’acollida rural” permanent de debat i coneixement entre les persones;
    Fomentar i impulsar iniciatives de mobilitat sostenible en l’entorn rural: afavorint la creació i consolidació de models de mobilitat que ajudi al desplaçament i interconnexió entre les persones i els territoris;
    Millorar la qualitat de vida de les persones: afavorint la millora dels serveis d’atenció a les persones, en especial els col·lectius de joves i gent gran.

  • Emprenedoria i desenvolupament econòmic
    Enfortiment del sistema agroalimentari: potenciant i generant consciència sobre el consum local de la producció agroalimentària i afavorir i recolzar nous canals de comercialització i distribució de producte local ;
    Foment de la innovació empresarial i del treball compartit: dinamitzant espais de treball compartit, desenvolupar projectes i sinèrgies entre el sistema escolar i les empreses i acompanyament i impuls a l’emprenedoria rural;
    Atracció dels turisme desestacionalitzat i de qualitat: mitjançant la capacitació dels recursos turístics per la captació de turisme responsable, per a la descoberta dels atractius i recursos turístics locals;
    Promoure projectes de turisme inclusiu: aprofitament dels recursos del territori per fer-los accessibles i donar la possibilitat de gaudir-los per diferents col·lectius.

  • Transició sostenible del territori
    Impuls a la transició  energètica: Foment d’espais  de trobada i coneixement dels diferents agents de producció i consum energètic; desenvolupament d’accions d’assessorament i acompanyament a les persones que ho requereixin;
    Millora de la gestió i de l’aprofitament forestal: recolzant la innovació en empreses i entitats  que desenvolupin projectes en l’àmbit de l’aprofitament forestal.

  • Identitat cultural i patrimoni rural
    Foment de la identitat rural: incentivant els inventaris d’oficis i activitats intergeneracionals per a la conservació i transmissió del patrimoni cultural i rural:
    Dinamització de la cultura i l’oci: Identificant i connectant els referents locals en els àmbits de les activitats culturals, musicals i de les arts. 
  • Governança i cooperació
    Potenciació de la governança en l’entorn rural: incentivant la participació anual de la població amb Leader;
    Impulsar la cooperació: impulsant la creació d’espais temàtics de debat i treball amb agents territorials i altres grups Leader, fomentant la co-creació de projectes.

Interessos de cooperació

  • Emprenedoria, retorn de joves i retenció de talent.
  • Iniciatives socials i col·lectius amb necessitats específiques.
  • Sector agroalimentari i producte local.
  • Treball de models col·laboratius.
  • Impacte i adaptació al canvi climàtic: bioconstrucció, ús eficient dels recursos energètics i forestals.
  • Gestió cultural i patrimonial.
  • Valorització del turisme sostenible, paisatge , recursos naturals i de fauna.

    Àmbit territorial

    Segarra:Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, Les Oluges, Els Plans de Sió, Ribera d'Ondara, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.

    Solsonès: Biosca, Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, La Coma i la Pedra, Guixers, Lladurs, Llobera, La Molsosa, Navès, Odèn, Olius, Pinell del Solsonès, Pinós, Riner, Sant Llorenç de Morunys, Solsona i Torà.

    Anoia: Argençola, Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Copons, Jorba, Montmaneu, Prats de Rei, Pujalt, Rubió, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera, Veciana, Orpí, Carme, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Bellprat i la Llacuna.

    Bages: Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Fonollosa, Rajadell, Sant Mateu de Bages i Cardona.

    Alt Penedès: Mediona.