Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

Territori

El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central actua a les comarques de la Segarra, el Solsonès, el Bages i l’Anoia, un territori que s’estén per un altiplà central que avança progressivament fins al Prepirineu, i que queda dividit per la conca del riu Segre i la del riu Llobregat. Es tracta d’un territori divers, amb una marcada ruralitat i amb dinàmiques econòmiques i socials heterogènies. La variabilitat de la geografia es tradueix en una gran diversitat de paisatges, que en les zones més baixes es configuren en planes de secà en mosaic agroforestal, i que a les zones altes es caracteritzen per terrenys forestals de muntanya.

L’orografia del terreny origina la dispersió en petits nuclis de població en regressió demogràfica i de masies que, juntament amb els castells, conformen un ric patrimoni cultural i símbol d’identitat d’aquestes comarques.

Pel que fa als sectors productius, existeix un relatiu equilibri, amb activitats econòmiques diversificades, però marcades actualment per l’estancament com a conseqüència de la crisi econòmica.

Estratègia

L’estratègia que proposa el Consorci pretén que les comarques de la Catalunya central esdevinguin un territori equilibrat i diversificat en què, prenent com a puntal la seva situació cèntrica, la competitivitat de les seves empreses, la productivitat i el lideratge institucional, es garanteixi el progrés de les persones, la cohesió social i territorial, i la generació d’una economia basada en el concepte de l’ecoinnovació i en el coneixement.

Aquesta fita esdevindrà factible a partir de la mobilització dels recursos del territori i la reorientació de la seva activitat econòmica amb la finalitat de generar riquesa, ocupació, retenció de talent i el retorn de població jove.

Per aconseguir l’objectiu principal, el Consorci es marca nou grans objectius estratègics. En primer lloc, es proposa impulsar la transformació del turisme tradicional en un nou turisme sostenible i responsable que aporti valor afegit amb noves activitats com l’ecoturisme, el turisme de natura o el turisme de salut i terapèutic. Seguidament, es vol recolzar el creixement i consolidació de microempreses i PIMES agroalimentàries, especialment les que proposin produccions diferenciades i de qualitat. En tercer lloc, es vol reforçar els subsectors industrials i de serveis, ja siguin sectors tradicionals o emergents. En un altre sentit, i com a quart objectiu, s’impulsarà la promoció del territori, ressaltant els trets diferencials basats en el patrimoni natural, arquitectònic, cultural i històric. Com a cinquè i sisè punts, es vol incidir en la millora de la qualitat de vida a partir de l’oferta de serveis de proximitat a la població en l’hàbitat dispers i una major inclusió social, en especial atenció als col·lectius en risc d’exclusió, els joves i les dones. Pel que fa al canvi cap a l’ecoinnovació, el setè punt es proposa incidir en la capacitació d’empreses, professionals i emprenedors de forma que es promogui la dinamització econòmica en termes d’innovació i transferència de coneixement. Com a objectiu transversal, el vuitè punt incideix en la sensibilització envers la sostenibilitat econòmica, social i ambiental al conjunt d’activitats econòmiques, entitats i institucions del territori. Finalment, el punt nou, també transversal, proposa millorar la coordinació, la col·laboració i cooperació entre els agents del territori per tal d’assegurar una major governança com a element cohesionador de l’estratègia territorial.

Interessos de cooperació

  • Producte local i de proximitat
  • Emprenedoria, retorn de joves, inserció laboral i col·lectius amb discapacitats
  • Coworking
  • Gestió cultural i patrimonial
  • Masies sostenibles: bioconstrucció, eficiència energètica, serveis i revitalització econòmica
  • Turisme sostenible, de fauna, natura 

Consulteu la Fitxa Resum de l'Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Segarra: Biosca, Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, Les Oluges, els Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra, Torà i Torrefeta i Florejacs.

Solsonès: Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, la Coma i la Pedra, Guixers, Lladurs, Llobera, La Molsosa, Navès, Odèn, Olius, Pinell del Solsonès, Pinós, Riner, Sant Llorenç de Morunys i Solsona.

Bages: Aguilar de Segarra, Cardona, Castellfollit del Boix, Fonollosa, Rajadell i Sant Mateu de Bages.

Anoia: Argençola, Bellprat, Calaf, Calonge de Segarra, Carme, Castellfollit de Ribregós, Copons, Jorba, la Llacuna, Montmaneu, Orpí, Prats de Rei, Pujalt, Rubió, Sant Martí de Tous, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera, Sant Maria de Miralles i Veciana.